Mergi la conţinutul principal

Biserica Sf. Constantin şi Elena, lăsată de izbelişte de politicieni

O minune! Asta ar trebui să se întâmple ca renovarea Bisericii Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena să poată fi dusă la bun sfârşit, deoarece fondurile au fost epuizate de mult, iar ajutorul promis de UNPR-işti pare să fi fost doar o amăgire. Preotul paroh Traian Mazăre a fost nevoit să apeleze la bunăvoinţa enoriaşilor pentru a contribui la salvarea unuia dintre cele mai vechi lăcaşe de cult din Brăila, deoarece promisiunile politicienilor au rămas, până acum, neonorate.

Lucrări pe datorie

Biserica Sf. Constantin şi Elena se află într-un amplu proces de reabilitare şi restaurare. Lăcaşul se află acum în suferinţă deoarece lucrările de reabilitare s-au împotmolit exact la etapa de refacere a acoperişului, astfel că interiorul este expus intemperiilor. Ca în legenda Meşterului Manole, ceea ce s-a realizat până acum riscă să se prăbuşească peste noapte dacă nu se vor găsi la timp soluţii de finanţare. Toată biserica este decopertată, deoarece trebuie pusă centură monolit, de jur împrejur. Schimbarea acoperişului presupune apoi şi schimbarea plafoanelor interioare, ceea ce înseamnă lucrări de restaurare. Estimativ, cheltuielile pentru aceste lucrări se ridică la circa 3 miliarde lei vechi. Anul acesta, Biserica Sf. Constantin şi Elena a primit din partea municipalităţii 200 milioane lei, însă peste 100 milioane lei au costat numai cuiele. Pentru a se respecta cu stricteţe cerinţele arhitecturii ecleziastice, s-a apelat la o echipă de muncitori cu experienţă din Râmnicu Sărat, a căror activitate este urmărită îndeaproape de către preotul paroh Traian Mazăre. Lipsa acută a banilor face însă aproape imposibilă continuarea lucrărilor. Meşterii nu au mai fost plătiţi de mult, iar materialele de construcţii sunt luate pe datorie. "Am avut de făcut o plată de 30 milioane lei vechi pentru plăcile de la baza turlei. Două săptămâni am strâns donaţii de la enoriaşi. Nu am mai plătit manopera din august, dar şi atunci banii erau pentru lunile din urmă. Acoperişul este desfăcut la altar, dacă încep ploile, există riscul să cadă toate plafoanele, să se degradeze pereţii, pictura, ceea ce este echivalent cu un dezastru. Va veni şi frigul, iar biserica trebuie să fie funcţională", a spus preotul Traian Mazăre.

Chiar şi în aceste condiţii, la Biserica Sf. Constantin şi Elena s-au ţinut slujbe, iar credincioşii continuă să vină să se roage în acest lăcaş sfânt.

Unde sunt banii?!

UNPR-iştii brăileni au anunţat, în luna aprilie, că vor sprijini Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" cu suma de 3 miliarde de lei vechi, pentru finalizarea lucrărilor de renovare a lăcaşului. La acea dată, liderul UNPR Brăila, senatorul Constantin Cibu, îşi exprima speranţa că prin alocarea acestor fonduri, biserica va fi restaurată într-un timp cât mai scurt şi anunţa că proiectul de finanţare pe care l-au iniţiat UNPR-iştii este "în curs de finalizare". Lucrările au început să fie contractate având în vedere că biserica urma să primească banii necesari în scurt timp. Din nefericire, nici acum, după cinci luni, promisiunea politicienilor nu s-a concretizat, iar mai grav este faptul că nici iniţiatorii proiectului nu par să mai ştie ceva de soarta acestuia. "Da, ştiu că s-au contractat lucrări în ideea că urmează să vină şi banii, însă, deocamdată, nu s-a alocat nimic pentru acest proiect. Lucrăm la chestia asta. Nu o lăsăm aşa. Banii vor veni", a declarat ieri senatorul Constantin Cibu. În luna iulie, aceeaşi sursă preciza că proiectul este încă în lucru, fără să avanseze însă vreun termen estimativ în care ar putea fi finalizat. "Proiectul a tot fost plimbat, a ajuns la Ministerul Cultelor, unde stă de ceva timp. M-am bazat pe nişte treburi care nu s-au rezolvat, aşa că nu pot spune când anume va fi gata proiectul. Însă, cu siguranţă, aceşti bani, de la Guvern, vor ajunge la Biserica Sf. Constantin şi Elena din Brăila", afirma Constantin Cibu, în urmă cu două luni.

Preotul paroh nu poate decât să se roage şi să spere în ajutorul credincioşilor, convins că Dumnezeu lucrează prin oameni. De la promisiunea politicienilor şi-a luat gândul. "Cei care au promis, nu ne-au ajutat. Nu mai avem nicio speranţă că vom primi banii. Nu ştiu cui să mă mai adresez, la ce uşi să mai bat", a spus preotul Traian Mazăre. Însă toţi cei care au o legătură sufletească cu această biserică, care s-au botezat aici ori s-au cununat, sau poartă numele sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena, se pot alătura eforturilor de a reabilita ctitoria, aflată în pericol de a se degrada dacă nu se găsesc resursele financiare de refacere a acoperişului.

Biserica de pe Strada Şcolilor este unul din cele mai vechi lăcaşe de rugăciune din oraşul nostru, ridicat la mijlocul sec. XIX de evlavioşii enoriaşi. Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" a fost ctitorită la 3 mai 1857, slujba de târnosire fiind oficiată şase ani mai târziu, pe 8 septembrie 1863, de Episcopul Dionisie Romano al Buzăului. Lucrări de reparaţii şi restaurare ale bisericii s-au făcut în anii 1934 - 1935, precum şi în anii '70. În 1985, un incendiu devastator a distrus acoperişul bisericii, biblioteca şi mobilierul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro