Mergi la conţinutul principal
Omul sfințește locul la ”Panait Istrati”

Bibliotecă de 5 stele

• ”Biblioteca Digitală a Brăilei”, cel mai “tânăr” proiect al Bibliotecii Județene “Panait Istrati”, a primit recent diploma pentru cel mai bun program de bibliotecă din partea Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) • acesta este doar unul dintre proiectele de succes pe care Biblioteca le derulează pentru a ajuta la informarea și educarea publicului brăilean • în viitorul apropiat instituția vrea să își îndrepte mai mult atenția către mediul rural, prin dezvoltarea bibliotecilor comunale și orășenești

 

Dacă ar fi să acordăm Bibliotecii Județene ”Panait Istrati” un număr de steluțe, așa cum facem la recenzia unei cărți, cu siguranță le-ar merita pe toate cinci. Împrumut de cărți, ateliere, cursuri și activități pentru copii, adulți și seniori, evenimente culturale, Școala de Vară, Makerspace-ul - locul unde sunt formați campionii în informatică și robotică, toate aceste servicii demonstrează că instituția brăileană își atinge obiectivul, acela de a contribui cu adevărat la dezvoltarea comunității. Iar faptul că Biblioteca din Brăila se numără printre cele mai bune din țară o demonstrează și premiul câștigat recent. Este vorba despre diploma pentru ”Cel mai bun program de bibliotecă”, oferit de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) pentru proiectul ”Biblioteca Digitală a Brăilei”.

 

”Ne dorim să trecem la un alt nivel”

”Biblioteca Digitală a Brăilei” este cel mai ”tânăr” program al Bibliotecii, proiect la care s-a lucrat mulți ani și care a fost concretizat în 2022. De atunci, pe site-ul instituției, printr-un simplu click pot fi accesate o multitudine de documente aflate în domeniul public: cărți vechi românești, manuscrise, cărți poștale, fotografii, hărți, titluri de bibliografie școlară, medalistică, ziare și reviste, articole, ziare vechi brăilene și naționale. Premiul pentru ”Cel mai bun program de bibliotecă” a fost oferit în cadrul Conferinței naționale de la București “Biblioteci pentru comunități incluzive”.

”Există o suită de premii care se dau de către Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România. Premiile sunt votate de către Biroul Executiv, format din 21 membri, și încearcă să stabilească care au fost performanțele pe care bibliotecile le-au avut în anul anterior premierii. Deci premiul din 2023 reflectă o activitate din 2022. Ne onorează acest premiu și după părerea mea acest eveniment anual creează un mediu concurențial între biblioteci. Biblioteca Digitală a Brăilei poate fi accesată de către oricine, nu doar din Brăila. Nu îți trebuie cont, doar conexiune la internet. Toate obiectele ce pot fi accesate acolo sunt în domeniul public și pot fi accesate și studiate de oricine dorește”, ne-a declarat Dragoș Adrian Neagu, managerul Bibliotecii Județene ”Panait Istrati” Brăila.

Acesta ne-a mai spus că va urma o nouă etapă în proiectul ”Biblioteca Digitală a Brăilei”, în care se dorește trecerea ”la un alt nivel”. 

”Acum, în forma actuală a proiectului, utilizatorii pot consulta documente aflate în domeniul public. Ca acestea să poată fi accesate în mod direct condiția este să fie publicate la mai bine de la 75 ani de la moartea autorului și traducătorului. Pentru că nu toată lumea caută publicații atât de vechi este evident că o să trebuiască să trecem la următorul nivel și vom încerca să adăugăm și carte curentă, publicații electronice curente. Asta înseamnă automat alte modalități de accesare, doar de către utilizatorii Bibliotecii din Brăila, pe bază de user și parolă, ne-a spus Dragoș Neagu.

Directorul Bibliotecii ne-a explicat și cum va funcționa noul serviciu.

”Pur și simplu intri în cont și citești cărțile online. În schimb există restricționare, printr-o reglementare la nivel european. Adică poți să dai acces la același titlu la mai mulți utilizatori numai dacă ai un număr egal de copii digitale achiziționate. Adică nu poți să achiziționezi o carte și să lași 20 oameni s-o citească în același timp. Ai cumpărat o carte, poate avea acces numai o persoană la titlul respectiv, conform regulamentului Bibliotecii. Adică o poate împrumuta două săptămâni, poate prelungi după aceea accesul. Facem acest lucru pentru protejarea editorilor în ceea ce privește vânzarea cărților. Va fi un proiect pilot și ne dorim să funcționeze bine. Nu doar pentru noi, ci pentru toți colegii din țară pentru că ar fi un exemplu de utilizare a publicațiilor electronice curente în fluxul unei biblioteci”, ne-a explicat acesta.

 

Planuri și pentru bibliotecile din mediul rural. ”Sunt zone unde nu s-a achiziționat nicio carte de mai bine de 30 de ani”

Un alt proiect pe care Biblioteca Județeană se concentrează în prezent vizează dezvoltarea celor 37 de biblioteci din mediul rural care sunt în prezent funcționale.

”Vrem să implementăm ”Catalogul colectiv al Bibliotecilor din județul Brăila” astfel încât mediul rural să poată să aibă acces la catalogul colectiv al Bibliotecii. Să poată să își pună cărțile lor și să putem să sprijinim cu publicații bibliotecile din mediul rural, cele orășenești și comunale. Dacă au nevoie de un anumit titlu care nu se află la ei să putem să facem rezervare de la noi să îl transferăm către ei. Și zic că în acest mod putem să ajutăm în primul rând sistemul de învățământ pentru că este mai mult decât clar că sunt zone unde nu s-a achiziționat nicio carte de mai bine de 30 de ani. Și atunci bineînțeles că trebuie compensat acest lucru într-un fel. Și există varianta de împrumut interbibliotecar. De asemenea, vrem să dăm acces utilizatorilor din mediul rural la colecțiile bibliotecii cu suportul bibliotecii locale. Adică noi transferăm cărți către biblioteci locale și ei le pot împrumuta utilizatorilor din acea comună sau din oraș. O să începem în primă fază cu 10 biblioteci și după aceea mai continuăm, în funcție de gradul de implicare al bibliotecii comunale sau orășenești. Cele orășenești sunt toate prinse în prima etapă”, ne-a mai spus Dragoș Neagu.

Până atunci, cei care vor să afle mai multe detalii despre serviciile pe care Biblioteca le oferă în prezent pot accesa site-ul www.bjbraila.ro, pagina de Facebook Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila sau pot veni direct la sediul din Piața Poligon nr. 4.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro