Mergi la conţinutul principal

Bazinul olimpic de înot, tot fără soluții

• proiectul este în continuare blocat la Centru și încă se lucrează la o variantă optimă pentru a finaliza investiția • europarlamentarul PSD, Mihai Tudose, a declarat că administrația locală își dorește în continuare să preia obiectivul de la Ministerul Dezvoltării, dar în prezent nu există un cadru legal pentru a realiza transferul

 

Soarta Bazinului Olimpic de Înot din Parcul Monument rămâne sub semnul întrebării și nu se știe când și dacă va fi finalizat. Potrivit declarațiilor lui Mihai Tudose, europarlamentar PSD, administrația locală nu poate prelua acest proiect pentru că nu există un cadru legal, iar la licitațiile organizate prin Compania Națională de Investiții (CNI) nu se înscrie nicio firmă.

”Acolo nu știu dacă toată lumea știe care e problema. Fosta firmă mai avea un capăt de executat, s-au blocat lucrurile acolo. Constructorul a terminat banii, au ieșit din contract, garanția s-a dus naibii fiindcă anumite  componente sunt făcute acum 7-8 ani. Nimeni nu vrea să o preia că asta ar înseamna să preia și garanția la ce s-a executat înainte. Eu mai am de pus țigla pe casă și trebuie să îmi asum și fundația pe care a făcut-o altcineva acum 10 ani. Nimeni nu vrea să preia asta indiferent de preț. Și când o predă trebuie să o predea cu garanție, dar nici CNI-ul nu își asumă garanția. Că pică mâine bazinul, doamne ferește, cine își asumă? E un cerc vicios! (…) Noi am făcut tot ce se poate, adică autoritățile locale s-au arătat dispuse să își asume acest proiect. Îl iau, îi mai fac o expertiză pe banii noștri, că e Consiliul Județean, că e Primăria, îmi asum garanția, numai să încheiem odată subiectul acesta. (…) Nu se poate legal fiindcă nu suntem parte contractantă. Așteptăm ca cineva de la CNI, de la serviciul suport, să găsească o soluție”, a declarat Tudose.

Acesta i-a criticat apoi pe liberalii brăileni care acuză administrația PSD că nu face nimic în privința acestui proiect, când tocmai Ministerul Dezvoltării, condus de PNL, este cel care trebuia să vină până acum cu soluția salvatoare.

După cum bine știți, un fost președinte PNL ne punea poze cu el în biroul ministrului Dezvoltării, PNL pe vremea aia, da? I-a promis că în două luni se închide proiectul fiindcă investiția este la Ministerul Dezvoltării. (...) Cei care țipă cel mai tare că administrația nu face nimic sunt cei care au avut reprezentanți și și-au făcut poze pe la minister pe acolo. Că ”domle avem soluția, mâine e gata!” (...) Autoritățile locale nu au ce să facă! Autoritățile locale chiar au solicitat transferul. Nu se poate legal! (...) Ministrul Dezvoltării, prezent la Brăila acum câteva luni, a zis că va găsi o soluție de deblocare a proiectului. Din ce știu eu toată lumea caută soluții. Va găsi, va găsi... Că va găsi nu înseamnă ”am o soluție și o implementăm”. Și eu am avut discuții și cu CNI-ul și cu ministrul Dezvoltării și e o situație atât de încâlcită... Și probabil că vreo trei-patru funcționari de acolo nu știu să se descurce”, a mai spus eurodeputatul PSD.

Tudose a comparat proiectul bazinului olimpic de înot cu cel al stadionului de fotbal, unde ițele legislative sunt la fel de încurcate.

”La stadionul de fotbal la fel! Stadionul nu este al autorităților locale. Sunt niște clauze acolo de paralizezi. Cu pista de dirt-track, care e a Federației de Motociclism, cu clauză că nu se va putea face stadion decât dacă se menține pista de dirt-track. Cei de la fotbal, la Federație, nu mai acceptă pistă de dirt- track pe stadion”, susține europarlamentarul.

Reamintim că proiectul bazinului olimpic de înot a fost întocmit de municipalitatea brăileană în 2010, însă timp de cinci ani s-a așteptat o soluție de finanțare. Investiția a fost în cele din urmă cuprinsă într-un acord încheiat între Ministerul Dezvoltării și Ministerului Tineretului și Sportului, semnat pe 20 ianuarie 2015. În luna mai a acelui an au început lucrările. Proiectul a fost stabilit la o valoare de aproximativ 8 milioane de euro, bani de la Ministerul Dezvoltării. Contractul a fost câștigat la licitație de firma “Midanne Invest Grup”, cea care a realizat 95% din construcția bazinului. Totuși, aproape de finalizarea lucrării, au apărut o serie de probleme, iar constructorul a încetinit și apoi stopat ritmul de lucru. În luna august 2021 ministrul Dezvoltării de la vremea aceea, Cseke Attila, ca urmare a unei vizite în teren unde nu a găsit pe nimeni pe șantier, dar și a unui ultimatum privind reluarea lucrărilor, nerespectat de constructor, a demarat procedura de reziliere a contractului. De la momentul respectiv situația a rămas în aer, deoarece nicio firmă nu și-a asumat să încheie lucrările de la bazin.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro