Mergi la conţinutul principal

Bacalaureat 2019. Subiecte accesibile la matematică și istorie

* liceenii au susținut ieri proba obligatorie a profilului: Matematică pentru cei de la Real și Istorie pentru cei de la Uman * la testare au absentat 49 de candidați din totalul celor 1.738 de absolvenți așteptați la examen

 

 

Liceenii au mai "scăpat" de o probă la examenul de bacalaureat. Ieri, absolvenții au susținut proba obligatorie a profilului și specializării, unde subiectele au fost diferențiate în funcție de specialitate și profil: Matematică pentru Uman și Istorie pentru Real. La rândul lor, absolvenții de Real au primit subiecte diferite în funcție de specializare. Cei de la Matematică-informatică (M1) au avut cele mai dificile subiecte, urmați de cei de la Științele naturii (M2). Subiecte diferite au fost și pentru candidații de la Tehnologic (M3) și Vocațional (Pedagogic - M4).

Absolvenții brăileni declarau la ieșirea din sălile de examen că subiectele au fost accesibile, cu excepția a două cerințe care i-au pus în dificultate pe unii dintre ei.  La rândul lor, și profesorii de specialitate ne-au delcarat că subiectele au fost de nivel mediu.

"La toate specializările subiectele au respectat programa. La Mate-info patru cerințe au fost mai dificile, dar sunt cerințe cunoscute de elevi. Nu s-a dat nimic nou față de anii trecuți, poate doar enunțul a fost diferit. A fost un subiect normal, de nivel mediu-plus, iar un elev bun de mate-info care a lucrat modelul de anul acesta de la minister, care a fost la cele trei simulări și a lucrat câteva modele din anii anteriori putea să ia lejer nota 8. La Științele naturii, la subiectul I nivelul de dificultate este mai redus și a fost o singură cerință mai grea la subiectul II, iar aici mă refer la faptul că era un volum de muncă puțin mai mare pentru a rezolva exercițiul. În rest, subiectele nu au ieșit din tipar. La subiectul dat la Tehnologic nu am ce să comentez că la prima parte sunt patru probleme la nivelul clasei a șaptea. Nivelul este mediu și se poate lua nota 5 foarte ușor. Iar la Pedagogic subiectul se asemănă cu ce am dat noi la simulări. Cerințele sunt în același spirit", ne-a declarat prof. Cătălin Stănică, inspector de matematică în cadrul ISJ Brăila.

În ceea ce privește candidații de la Uman care au susținut proba la Istorie, în timp ce unii absolvenți susțineau că subiectele au fost ușoare, alții s-au "plâns" de dificultatea acestora. La prima parte candidații au avut de rezolvat mai multe cerințe pornind de la un text despre comunism și Uniunea Sovietică, în timp ce la eseu au avut ca temă "Spațiul românesc în perioada Evului Mediu".

"Subiectele au respectat programa școlară. La prima parte au avut cerințe simple în care au trebuit să recunoască anumite spații istorice, lideri politici, informațiile din textele istorice. În general toate aceste cerințe testează capacitatea elevilor de a lucra cu textul istoric. În ceea ce privește conținutul cerințelor, cele trei subiecte au acoperit trei mari perioade istorice: subiectul I - perioada contemporană, subiectul 2 - epoca modernă, subiectul 3 - Evul Mediu. Există câteva cerințe care cred eu că ar contribui la o oarecare departajare dar care țin de atenția lor. Per total pot spune că nu sunt cerințe cu un grad foarte ridicat de dificultate. În mod normal elevii ar trebui să reușească să răspundă la aceste cerințe pentru că sunt lucruri lucrate la clasă", ne-a spus prof. Corina Pavel, inspector de istorie în cadrul ISJ Brăila.

Potrivit datelor Inspectoratului Școlar, la proba de ieri au participat 1.688 de elevi  din cei 1.738 de candidați să susțină examenul. Un candidat a fost eliminat din sală.

"Examenul maturității" continuă astăzi cu ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului și specializării. Primele rezultate la bacalaureat se vor afișa luni, 8 iulie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro