Mergi la conţinutul principal

Bacalaureat 2017. Rezultatele la limba străină - oral

• la fel ca anul trecut, absolvenţii de liceu au arătat că se descurcă mai bine la vorbit decât la scris • adevăratele emoţii vor începe luni, pe 26 iunie, atunci când are loc proba scrisă la limba română

 

Absolvenţii de clasa a XII-a au aflat rezultatele obţinute la ultima probă orală din cadrul bacalaureatului, cea de evaluare a competenţelor lingvstice într-o limbă străină - proba C. Testarea s-a desfăşurat în perioada 14-16 iunie, în fiecare unitate de învăţământ din Brăila.

Potrivit metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, elevii au putut susţine proba orală la una din limbile: engleză, franceză, germană, ebraică, italiană, japoneză, portugheză, rusă, spaniolă şi turcă. Conform datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ), la Brăila, la examen s-au înscris 1.632 candidaţi, 12 elevi fiind absenţi. Dintre cei prezenţi, 1.450 de elevi au susţinut examenul la limba engleză, 172 la franceză, 6 la germană şi 4 la rusă. La fel ca la competenţele digitale, elevii care deţin certificate de competenţe într-o limbă străină au avut dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene şi nu au mai susţinut această probă. La engleză, 306 de candidaţi (seria curentă şi seriile anterioare) şi-au echivalat proba, 43 la franceză şi 2 la germană.

Evaluarea competenţelor într-o limbă străină a constat în trei tipuri de probe: scrisă, orală şi înţelegerea unui text audiat. În funcţie de răspunsuri, candidaţii au primit câte un calificativ pentru fiecare componentă a testării, şi anume: înţelegerea textului audiat, înţelegerea textului citit, producerea de mesaje scrise, producerea de mesaje orale, interacţiune orală. Nivelurile de competenţe lingvistice sunt: A1 - începător, A2 - elementar, B1 - mediu şi B2 - avansat. De asemenea, candidaţii care nu au obţinut cel puţin 20 de puncte pentru fiecare categorie în parte nu au primit nivel de competenţă.

Astfel, la înţelegerea textului audiat, 18 candidaţi nu au primit nivel, 152 au primit nivel A1, 469 nivel A2, 372 nivel B1 şi 258 nivel B2. La înţelegerea textului citit, rezultatele sunt următoarele: fără nivel - 21, nivel A1 - 206, nivel A2 - 587, nivel B1 - 290 şi nivel B2 - 165. La producerea de mesaje scrise, statistica se prezintă în felul următor: fără nivel - 299, nivel A1 - 192, nivel A2 - 245, nivel B1 - 237 şi nivel B2 - 296. Dacă la scris procentul elevilor care au primit nivel avansat a fost mic, la partea de vorbit candidaţii s-au descurcat mult mai bine. Astfel, la capitolul “producerea de mesaje orale”, aproximativ 600 de absolvenţi au calificativul “avansat”, iar la “interacţiunea orală” 575 de liceeni au primit cel mai înalt nivel.

Reamintim că şi la proba orală la limba română absolvenţii de liceu s-au descurcat foarte bine, peste 80% dintre elevi obţinând nivel “experimentat”. La competenţele digitale, circa 13% dintre candidaţi au primit nivel începător, 34% nivel mediu şi doar 19% nivel avansat. Precizăm că aproximativ 120 de elevi şi-au echivalat această probă.

Competenţele sunt foarte importante deoarece elevii care nu se prezintă la aceste examene nu vor putea susţine probele scrise care încep luni, pe 26 iunie, cu limba şi literatura română. Pe 28 iunie are loc proba obligatorie a profilului şi specializării, iar pe 30 iunie proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate la bacalaureat se vor afişa pe 5 iulie (până la ora 16:00), iar în aceeaşi zi, între orele 16.00-20.00, candidaţii nemulţumiţi de note pot depune contestaţii. Perioada 6-9 iulie este alocată soluţionării contestaţiilor. Rezultatele finale se vor afla pe 10 iulie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro