Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bălănică anunţă că ANANP va avea în curând sediu şi la Brăila

• vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, Carmelia Dragomir Bălănică susţine că structura guvernamentală va începe să se extindă în curând • se vor deschide direcţii şi servicii ANANP în fiecare judeţ din România • pentru că accentul se va pune pe echipe care să acţioneze în special în zone forestiere, la Brăila nu se pune problema înfiinţării unei direcţii, ci doar a unui serviciu, ne-a informat aceasta

 

Carmelia Dragomir Bălănică, în prezent vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) cu rang de subsecretar de stat, a precizat că în curând se va înfiinţa în oraşul nostru un sediu al instituţiei pe care o reprezintă. Bălănică a punctat că Agenţia a fost foarte ocupată în ultima perioadă, în special în ceea ce priveşte dezvoltarea proprie.

“Agenţia, după cum ştiţi, a început să funcţioneze din mai, anul trecut. Am aprobat structuri teritoriale. Structuri care conform discuţiilor de la momentul actual vor fi la nivel de direcţii sau servicii, în funcţie de numărul de arii din judeţ, în funcţie de numărul de habitate de specii protejate. Deci de aceste elemente se va ţine cont în fiecare judeţ atunci când se va stabili dacă structurile vor fi direcţii sau servicii. E o veste bună pentru noi în primul rând, pentru că ne dezvoltăm, ne extindem, suntem mai aproape de cetăţean, putem să vizualizăm mai repede amplasamentele şi toate ariile protejate unde se desfăşoară diferite activităţi, chiar şi activităţi şi economice. Reducem puţin din cheltuieli. Este destul de greu să se unească cumva proiectele şi să meargă cineva de la Bucureşti să vizualizeze amplasamentele aşa cum se întâmplă în prezent. Fiind vorba de structuri la nivel de judeţ, colegii vor merge şi vor vedea amplasamentele pe viitor. Vor vedea exact ce se întâmplă, care va fi noul proiect, noua investiţie. Avizul pe care noi îl dăm face parte din cadrul procedurilor pe care le derulează Agenţia pentru Protecţia Mediului. Deci aviz de custode sau administrator. O altă veste bună este un pact făcut de Agenţie. La momentul actual sunt arii protejate care sunt date în administraţie de Parcuri Naţionale, Parcuri Naturale sunt arii de tip custodii, arii mai micuţe, iar pe acestea le vom prelua noi acum în prima fază”, a declarat Bălănică.

 

Cu ce va ajuta Brăila noul serviciu ANANP

Întrebată în ce măsură va conta că Brăila va avea un serviciu ANANP, Bălănică a explicat că este important ca echipe de specialişti să supravegheze îndeaproape zonele protejate.

“Brăila este un oraş, un judeţ important. Chiar dacă avem şi Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, sunt destul de multe specii protejate în zona noastră. Există la Brăila un coridor de trecere al păsărilor, avem multe arii protejate strict pentru păsări. Dar cred că structura care se va înfiinţa va fi la nivel de serviciu. Vor exista câteva direcţii în ţară, dar în zonele unde sunt situaţii mai speciale pe fonduri forestiere. În general judeţele de la munte, de tipul Caraş Severin, Hunedoara. Acolo vor avea un număr puţin mai mare de persoane pentru că şi solicitările sunt mai mari. Nu putem compara totuşi un oraş de câmpie cu unul de munte. Sunt judeţe unde au multe probleme pe parte de balastiere, de agregate. Şi din păcate trebuie monitorizate puţin mai atent toate activităţile care se desfăşoară pe Someş de exemplu, pe Argeş. Şi Dunărea ne interesează, dar din Dunăre nu se extrag agregate. Chiar nu avem o astfel de problemă pe Dunăre. Dar vor fi schimbări importante în sensul în care Agenţia se va dezvolta şi va veni mai aproape de cetăţean prin aceste sedii în fiecare dintre judeţe. Încă nu s-au stabilit locaţii. După ce va trece hotărârea de Guvern se va discuta pentru fiecare caz în parte”, a conchis Bălănică.

Reamintim că în luna aprilie 2017, premierul României la vremea respectivă, Sorin Grindeanu, a semnat o decizie prin care Carmelia Mariana Dragomir Bălănică să exercite atribuţiile preşedintelui „cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, până la numirea conducătorului instituţiei, în condiţiile legii”. Atunci, brăileanca a renunţat la fotoliul de consilier judeţean obţinut în urma alegerilor locale din iunie 2016, când a candidat pe lista PSD. În prezent, preşedintele ANANP este Adi Croitoru.
Categorie articol: 

Comentarii