Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

AVAS va acorda credite companiilor din portofoliu

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ca va acorda imprumuturi companiilor din portofoliul institutiei care se confrunta cu probleme de lichiditate si va garanta contractarea de credite de catre acestea, pentru prevenirea efectelor crizei financiare mondiale. "In vederea prevenirii efectelor negative pe care criza economica financiara mondiala le poate avea asupra activitatii agentilor economici cu capital majoritar de stat, AVAS va putea acorda garantii pentru preluarea de credite sau credite cu dobinda la nivelul pietei, in calitate de ordonator principal de credite", potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta, elaborat de institutie.
Conform analizelor efectuate de AVAS, o serie de companii se confrunta deja cu lipsa de lichiditati si cu imposibilitatea accesarii de credite, atit pentru activitatea curenta cit si pentru finalizarea programelor de investitii necesare imbunatatirii productivitatii muncii.
"Din aceste considerente, AVAS isi propune instituirea unor masuri de sprijin financiar, rambursabil, pe termen scurt care sa asigure agentilor economici ragazul depasirii situatiei temporare de criza si/sau al pregatirii unui program de restructurare pe termen mediu care sa contribuie la restaurarea viabilitatii", potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta.
Conducerea "Ceprohart" SA Braila singurul institut de cercetare-dezvoltare pe care AVAS il mai are in portofoliul de societati a primit cu bucurie vestea posibilitatii accesarii acestei forme de sprijin financiar. "Societatea are deja un contract cu o unitate bancara pentru un credit punte, dar un sprijin din partea AVAS este binevenit, intrucit vine in conditii mai avantajoase decit un credit bancar. Ne vom gindi serios sa accesam acesta forma de sprijin promisa de actionarul majoritar", ne-a declarat Dan Buteica, directorul general al "Ceprohart".

Conditiile de eligibilitate vor fi reglementate prin hotarire de Guvern

Masurile de sprijin vor fi acordate sub forma unor scheme de ajutor de stat sau ajutoare de stat individuale, cu respectarea procedurilor si regulamentelor comunitare in domeniu. Sumele necesare sustinerii masurilor de sprijin financiar vor fi puse la dispozitia AVAS de catre Ministerul Economiei si Finantelor, din sume provenite din privatizari si dividende. Conditiile de eligibilitate care trebuie indeplinite de companiile cu capital majoritar de stat in vederea accesarii sprijinului financiar, precum si procedura de acordare, vor fi reglementate prin hotarire de Guvern. In situatia in care planurile de restructurare nu se dovedesc viabile si/sau in situatia in care ajutorul de stat pentru salvare nu este recuperat, AVAS va propune intocmirea unor planuri de lichidare a companiilor in cauza. "Pina la aceasta data, economia romaneasca pare sa nu fie afectata la nivelul sistemului bancar. In ultimele zile, insa, tot mai multi agenti economici au anuntat sistarea procesului de productie, chiar daca in aceasta etapa nu au apelat la concedieri de personal", potrivit AVAS.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii