Mergi la conţinutul principal
9.500 participanți în acest an!

Armata tinerilor. Rotițele Școlii de Vară au mers ca unse

• cea de-a treia ediție a evenimentului a reunit un număr record de participanți - 9500 • timp de trei săptămâni (10-26 iulie), aceștia au venit la cele 184 ateliere, cursuri și activități pregătite de traineri și voluntari • ”În fiecare zi intram pe poarta Colegiului «Murgoci» o mulțime de oameni, sute de copii și tineri și zeci de voluntari. Aceasta este comunitatea brăileană: o comunitate vie, care se implică și care trăiește fiecare moment”, a declarat Gabriel Ion, președintele Forumului Tinerilor din România – Brăila și organizatorul Școlii de Vară

 

Participare record la cea de-a treia ediție a ”Școlii de Vară” organizată de către Forumul Tinerilor din România-Brăila și Centrul de Tineret-Brăila Youth Hub, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brăila, Colegiul Național ”Gheorghe Munteanu Murgoci”, Asociația ”Pentru Adevăr” și mai multe instituții brăilene. Desfășurat în perioada 10-26 iulie, evenimentul a reunit aproape 9.500 participanți, de la copii de 3 ani la tineri de 25 ani. Au fost trei săptămâni pline de cursuri, ateliere, activități, tabere și evenimente, iar fiecare zi de ”școală” a fost plină de entuziasm, zâmbete și energie bună.

”Rezumatul în câteva cuvinte al «Școlii de Vară» este simplu: copii, tineri, părinți, bunici, cu toții, împreună, formează cel mai frumos tablou numit «comunitatea brăileană împreună». Fiindcă doar împreună putem face ca imposibilul să devină posibil, ceea ce am realizat și noi în aceste săptămâni!”, ne-a declarat Gabriel Ion, președintele Forumului Tinerilor din România – Brăila și organizatorul Școlii de Vară.

 

184 ateliere și activități în trei săptămâni. Colegiul ”Murgoci”, gazda evenimentului

La ediția a treia a Școlii de Vară au participat copii cu vârste între 3 și 13 ani și adolescenți cu vârste între 14 și 25 ani. Organizatorii au pregătit pentru cei aproape 9.500 participanți 184 cursuri și ateliere, prin care s-au numărat: arheologie distractivă, astronomie și astrofizică, educație rutieră, noduri marinărești, autoapărare și arte marțiale, dansuri populare, educație financiară, primul ajutor sau neuroștiințe. Activitățile s-au derulat în fiecare zi în perioada 10-26 iulie, inclusiv sâmbăta și duminica, între orele 10.00-16.00. Pentru voluntari și traineri ziua începea mai devreme pentru a ”pune țara la cale” și a se asigura că totul va merge perfect. Iar printre aceștia s-au numărat elevi olimpici, oameni de cultură, profesori și tineri care s-au făcut remarcați într-un anumit domeniu, fiind modele pentru colegii mai mici. 

”Când veneam dimineață la «școală» mă bucuram să-i văd pe copiii care erau nerăbdători să ajungă la cursuri. Mă bucur că am reușit și în acest an să avem în echipa de voluntari și traineri persoane pasionate de domeniul în care activează, fie că era geografie, anatomie, pictură, muzică, neuroștiințe, dezvoltare personală, sport etc. La fiecare întâlnire, trainerii au reușit să îi conducă pe participanți pe «tărâmul» pasiunii lor și i-au ajutat să descopere «magia» și poveștile din cadrul atelierului”, ne-a spus Gabriel Ion.

Școala de Vară a fost găzduită și în acest an de Colegiul Național ”Gheorghe Munteanu Murgoci”, unde s-au desfășurat circa 80% dintre activități.

”Da, un loc mai frumos decât un colegiu în care educația formală se îmbină perfect cu cea nonformală nu cred că puteam găsi. Acesta este meritul Colegiului Național «Gheorghe Munteanu Murgoci» și al doamnei director Mihaela Giurcă. Este al doilea an când Colegiul «Murgoci» este «casa Școlii de Vară» și suntem recunoscători că ne-au primit atât de frumos!”, ne-a mai declarat acesta.

Pe lângă ateliere și cursuri, participanții Școlii de Vară au avut parte și de alte activități interesante, în care au văzut ce înseamnă bunătatea. Un exemplu este vizita la ”bunicii” din cadrul Căminului pentru persoane vârstnice ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

”Bunicii ne-au înduioșat și bucurat cu poveștilor lor de viață. De fiecare dată când ajungem la ei, dansăm, povestim, ne bucurăm și facem poze pe care le păstrăm cu drag. Iar pozele ni le cer în mod special și bunicii pentru că vor să le aibă în camerele lor. Cumva, în acești ani de când suntem Forumul Tinerilor Brăila am devenit o familie mare, formată din copii, tineri, părinți și bunici”, ne-a spus organizatorul Școlii de Vară.

Alte două evenimente speciale au fost ”Treasure Hunt” și ”Polițist/Pompier/Jandarm/Ofițer/Soldat pentru o zi”, care s-au derulat concomitent în Parcul Monument, pe 21 iulie, și care au adunat aproape 1.400 participanți.

Și la această ediție a Școlii de Vară, una dintre cele mai așteptate activități a fost ”Tabăra de Supraviețuire” din Insula Mare a Brăilei, care s-a derulat în perioada 22-23 iulie. Cei aproape 100 de participanți au avut parte de cursuri, tehnici și demonstrații de supraviețuire în natură, dar au luat contact și cu domenii precum apicultura și agricultura.

Pe 26 iulie a fost ultima zi de «școală», iar voluntarii și participanții și-au luat cu greu la revedere. Au rămas însă cu noi experiențe, amintiri frumoase și promisiunea că se vor reîntâlni din nou.

 

Școala de Vară, un eveniment care a crescut de la o ediție la alta

Forumul Tinerilor Brăila a organizat prima ediție a Școlii de Vară în 2021, atunci când au participat circa 2.000 copii, adolescenți și tineri la cele 80 ateliere oferite. Anul următor, în 2022, numărul participanților s-a triplat, ajungând la peste 6.500. De asemenea, a crescut și numărul de ateliere organizate, de la 80 la 100. Anul acesta, la cea de-a treia ediție, nu mai puțin de 9.471 de copii și tineri au venit la cele 184 de activități derulate.

Succesul evenimentului și participarea record se datorează unui echipe de tineri deosebiți, care au muncit luni de zile pentru ca Școala de Vară să fie o experiență de neuitat pentru toată lumea. Gabriel Ion, președintele Forumului Tinerilor din România – Brăila, chiar ne-a mărturisit că nu a fost ușor să coordoneze toate cele 184 cursuri și activități, mai ales că în paralel cu organizarea a avut de susținut examenul de disertație și admiterea la doctorat.

”Să fiu sincer, încă din luna martie mi-am organizat treburile pentru ca în iulie să pot fi implicat constant în activitățile «Școlii de Vară». Chiar dacă am avut acest hop cu disertația și admiterea la doctorat, m-a motivat faptul că toți copiii și tinerii ne așteptau și doreau să fim lângă ei, să le dăruim din experiența noastră, din poveștile noastre de viață, să le împărtășim din cunoștințele noastre sau pur și simplu să ne jucăm cu ei sau să socializăm. Intram pe poarta Colegiului «Murgoci» o mulțime de oameni, sute de copii și tineri, zeci de voluntari, oameni dragi care ne susțin de fiecare dată. Aceasta este comunitatea brăileană: o comunitate vie, care se implică și care trăiește fiecare moment. Indiferent cât de grea a fost această perioadă pentru mine, acum, când analizez totul la final, concluzia este că a fost foarte ușoară, fapt pentru care îi mulțumesc Lui Dumnezeu pentru că ne-a ținut sănătoși!” ne-a declarat acesta.

Iar pentru că întregul eveniment a fost din nou un succes, Gabriel Ion a dorit să le mulțumească voluntarilor și trainerilor, ”rotițele” fără de care ”mecanismul” numit Școala de Vară nu ar fi putut să meargă atât de bine.

”Mulțumirile cele mai mari sunt trimise către supereroii care au ales să nu plece din oraș pe tot parcursul «Școlii de Vară», ci au ales să se implice, să fie alături de alți copii și tineri și să devină modele pentru ei. Evident, mă refer la tinerii voluntari și traineri, cu care, zi de zi, împreună, am realizat tot ceea ce a însemnat acest program magnific. Ei au stat de la 9.00 la 16.00 zilnic, cu câteva sute/mii de participanți. Când ai o armată de tineri inimoși care îți este alături, clar totul va fi bine. Am fost ca o familie, o familie dragă pe care vrei să o revezi în fiecare zi. Iar momentele împreună au fost minunate. S-au format noi prietenii, alte prietenii s-au consolidat mai bine, tinerii s-au dezvoltat personal și profesional. Pentru că «Școala de Vară» nu este doar despre participanți, ci și despre tinerii voluntari și traineri, care învață ce înseamnă să organizezi o activitate, ce presupune partea logistică, învață să vorbească în public etc. Le mulțumim enorm pentru implicare și dorința de a dărui mai departe copiilor și tinerilor!”, ne-a spus Gabriel Ion.

Mulțumiri au fost adresate și tuturor partenerilor și sponsorilor. 

”Mulțumim enorm de mult doamnei director Mihaela Giurcă și corpului administrativ și profesoral din cadrul Colegiului Național «Gheorghe Munteanu Murgoci», care ne-au primit cu bucurie și au fost «părinții» noștri pe timpul «Școlii de Vară»! Mulțumim Primăriei Municipiului Brăila, în frunte cu domnul primar Viorel Marian Dragomir, care ne-a sprijinit până la finalizarea programului cu orice problemă și fără să ezite! Mulțumim sponsorilor și partenerilor noștri: Stupina Honey Loriana, Cofetăria Cool Chocolate Brăila, Portobello Brăila, Selgros Brăila, partenerilor instituționali care au fost prezenți la activitățile din Parcul Monument și Liceului cu Program Sportiv Brăila! De asemenea, mulțumim Poliției Locale Brăila fiindcă ne-a fost alături în fiecare zi, la colegiu, pentru a ne organiza astfel încât totul să decurgă foarte bine!”, a mai transmis acesta.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro