Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Arma anti-submarin cu care China vrea să triumfe în mările și oceanele lumii

China lucrează la un satelit dotat cu un puternic laser anti-submarin. Cercetărorii din acest proiect spun că obiectivul noii arme este capacitate de a lovi ținte aflate chiar și la 500 de metri adâncime.

 

Acest plan face din proiectul Guanlan de supraveghere submarină, transmite South China Morning Post.

Proiectul vizează întărirea activităților Chinei de monitorizare submarină în mările și oceanele lumii.

Dacă satelitul va arăta conform planului, acesta va face stratul superior al întinderilor acvatice „mai mult sau mai puțin transparent” în chestiuni legate de activitățile de monitorizare, a precizat unul dintre cercetătorii proiectului Guanlan, Song Xiaoquan.

În timp ce soarele strălucește de până la o mie de ori mai tare pe suprafața apei decât în aer, lumina solară nu poate pătrunde la mai mult de 200 de metri adâncime în apa unui ocean. Însă raza unui laser poate fi împinsă chiar și până la o forță de pătrundere de „un miliard de ori mai mare decât a Soarelui”, a menționat omul de știință.

Elaborarea acestui satelit are la bază o provocare veche în lumea științei privind detectarea submarinelor.

Experimentele cu o astfel de tehnologie efectuate de Statele Unite și Uniunea Sovietică în vremea Războiului Rece nu au reușit să spargă bariera unei adâncimi mai mari de 100 de metri, menționează South China Morning Post.
Categorie articol: 

Comentarii