Mergi la conţinutul principal

Arhivele brailene administreaza aproape 5 kilometri de documente

Structura specializata subordonata nemijlocit directorului general al Arhivelor Nationale, Directia Judeteana Braila - AN isi desfasoara activitatea in baza Legii nr. 16/1996 ("Legea arhivelor"), ocupindu-se de administrarea, supravegherea si protejarea Fondului Arhivistic National al Romaniei, in plan local.
Principalele activitati desfasurate in cadrul institutiei, in anul 2006, de specialistii Directiei Judetene Braila a Arhivelor Nationale, s-au dovedit a fi incununate de succes, unele obiective stabilite fiind depasite. Potrivit informatiilor puse la dispozitie de directorul DJAN Braila, Giani Oltianu, in 2006 "managementul activitatii institutiei a urmarit perfectionarea fondurilor arhivistice si colectiilor detinute, in speta imbunatatirea inventarelor, asigurarea pastrarii si conservarii documentelor". De asemenea, au continuat operatiunile de prelucrare a fondurilor si colectiilor, asigurarea asistentei de specialitate la detinatorii de fonduri, rezolvarea cererilor pentru eliberarea de copii, certificate si extrase referitoare la unele drepturi, asigurarea cercetarii stiintifice la sala de studiu, realizarea de expozitii, publicarea de articole si studii.
Concret, in anul care tocmai s-a incheiat, s-a reusit predarea depozitelor si ordonarea a 85 metri liniari de arhiva. In prezent, Directia Arhivelor Nationale Braila administreaza 4.870 de metri liniari de documente, structurate pe 509 fonduri si colectii. Institutia detine, de asemenea, o biblioteca documentara cu 10.682 de volume, unele dintre acestea fiind carti deosebit de valoroase. Anul trecut, arhivistii braileni au preluat 61,35 ml de arhiva (17 fonduri) - mai putin statele de salarii - in principal de la instantele de judecata (dosare mai vechi de 30 de ani) si de la unitatile lichidate judiciar (IMB, "Navlomar", "Ceres", "Vermatta", "Vinalcool", "Bankcoop", SMA-uri, GAS/IAS-uri etc.), precum si de la primariile din judet. Au fost ordonate 85,85 ml de documente si au fost inventariate acte insumind 154 ml. Cu acest prilej, s-au intocmit peste 16.000 de fise de inventar. Tot anul trecut, au fost verificate fonduri continind 612 ml de arhiva si au fost actualizate 186 instrumente de evidenta. Verificarile au vizat si cele 10.662 unitati de biblioteca existente.
In cadrul activitatii institutiei, in anul 2006, au fost publicate 11 articole de specialitate, a fost organizat un simpozion dedicat zilei eroilor (10 mai) si au fost vernisate patru expozitii documentare, cu prilejul implinirii a 175 de ani de la infiintarea Arhivelor Nationale. Solicitarile pentru accesul la sala de studiu a institutiei aproape ca s-au triplat. Anul trecut, 151 de cercetatori, din care 5 straini, au studiat aproape 2.500 de unitati arhivistice, 67 de microfilme, 169 de publicatii si volume si au solicitat 500 de xerocopii ale documentelor.
Cererile pentru eliberarea unor copii, extrase si certificate necesare reconstituirii dreptului de proprietate, calitatea de luptator in rezistenta anticomunista, vechimea in munca etc. au fost in numar de 1.771. Din acestea, 714 au fost rezolvate favorabil si 1.042 au nerezolvate. Taxele colectate cu acest prilej au fost de 16.991 lei. Arhivistii braileni au controlat si indrumat anul trecut 70 de creatori/ detinatori de documente. Totodata, au fost verificate 31 lucrari de selectionare. In 2006, au fost reconditionate 1.081 unitati arhivistice si realizate 40 de confectii speciale necesare protectiei documentelor. Potrivit directorului Oltianu, specialistii Directiei Judetene Braila a Arhivelor Nationale au obtinut calificative de "bine" si "foarte bine" in urma participarii la cercurile de pregatire profesionala din anul 2006. Anul trecut, a fost infiintat un post de arhivar-restaurator, pentru activitati specifice de restaurare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro