Mergi la conţinutul principal
Cu 52 milioane lei sprijin financiar de la stat în 2016

Arendaşul din IMB, campionul subvenţiilor

• dacă pentru campania agricolă din 2015 firma a încasat subvenţie în sectorul vegetal de circa 49 milioane lei, pentru anul trecut, sprijinul financiar a urcat la 52 milioane lei • arendaşul Insulei Mari a Brăilei rămâne pe primul loc în clasamentul naţional al beneficiarilor de subvenţii agricole

 

Agricost Brăila a beneficiat de 52 milioane lei, cel mai mare sprijin financiar direct al statului pentru sectorul vegetal acordat în 2016, potrivit datelor prezentate de APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură). Suma este cu aproximativ 3 milioane lei mai mare decât subvenţia cuvenită aceleiaşi companii cu un an înainte, mai precis în 2015, când firma brăileană a încasat circa 49,3 milioane lei. 

O statistică la nivel naţional arată că primii zece cei mai mari beneficiari de subvenţii, care desfăşoară activităţi atât în sectorul vegetal, cât şi zootehnic, au încasat împreună în 2016 sume de peste 176 milioane de lei (echivalentul a 40 milioane euro), potrivit datelor transmise de APIA. Dintre aceştia, de departe, cea mai mare sumă a revenit arendaşului Insulei Mari a Brăilei, “Agricost”, fiind vorba despre un sprijin financiar în valoare de 52 milioane lei (adică undeva la circa 11,7 milioane euro). Pe locul II în acest clasament s-a poziţionat compania “In­tercereal”, care lucrează circă 10.800 hectare în judeţul Ialomiţa, iar pe locul trei se află compania “Comcereal”.

“Agricost” este o societate comercială deţinută de omul de afaceri Costantin Duluţe, care administrează circa 56.000 ha în IMB şi a raportat pentru 2016 o cifră de afaceri de 387,27 milioane lei, în creştere cu 6% faţă de anul precedent, înregistrând un profit net de 71,09 milioane lei, echivalentul a circa 15 milioane euro.

 

Ministerul Agriculturii, propuneri privind valoarea subvenţiilor APIA pentru acest an

În altă ordine de idei, recent, Ministerul Agriculturii a publicat sumele alocate şi valoarea subvenţiilor în sectorul vegetal şi cel zootehnic aferente anului 2017.

Mai precis, MADR a publicat, pe 13 septembrie, un proiect de Hotărâre privind stabilirea pentru anul 2017 a cuantumului plăţii unice pe suprafaţă, plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plăţii pentru tinerii fermieri, a plafoanelor aferente ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru speciile bovine şi ovine/caprine, precum şi a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine.

Potrivit documentului, în sectorul vegetal fermierii români vor primi pentru 2017:

a) schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) - 97,2452 euro/ha

b) plata redistributivă - 5 euro/ha pentru 1-5 ha, 48,3251 euro/ha pentru 5-30 ha

c) plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu - 57,1745 euro/ha

d) plata pentru tinerii fermieri - 24,3113 euro/ha

Pentru subvenţiile crescătorilor de animale, plafoanele aferente plăţilor pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, care se acordă pentru anul de cerere 2017 sunt:

a) 24,081 milioane euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;

b) 101,2 milioane euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne;

c) 50,78 milioane euro pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

Mai departe, cuantumul efectiv al ajutoarelor naţionale tranzitorii prevăzute se calculează prin raportarea sumelor de mai sus la cantităţile de lapte livrate şi/sau vândute direct eligibile, respectiv la efectivele de bovine şi femele ovine/caprine eligibile.

Pentru sprijinul cuplat pentru speciile ovine/caprine, plafonul maxim alocat este de 48,5 milioane euro pentru anul 2017. La fel, cuantumul acestei forme de sprijin financiar rezultă din raportarea plafonului la efectivul de animale eligibile.

Plăţile tuturor acestor forme de sprijin financiar se fac în lei, pe baza celui mai recent curs de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie a anului pentru care se acordă ajutorul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro