Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aproape 100 de angajatori au fost amendati cu 125.000 de euro pentru ca foloseau munca la negru

Potrivit raportului de activitate al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Braila, in anul 2006 au fost controlati un numar de 3.061 agenti economici, urmarindu-se in principal fenomenul munca la negru. Astfel, pe parcursul anului trecut, au fost depistati 99 de angajatori care nu au incheiat in forma scrisa contractele individuale de munca, fiind dispuse masuri obligatorii de intocmire si inregistrare la ITM a acestora. Angajatorii depistati proveneau din domeniile comert, prestari servicii, fabricarea produselor de patiserie, panificatie, alimentatie publica, prelucrare lemn si fabricarea elementelor de timplarie, industrie alimentara, confectii textile, constructii si au fost sanctionati cu amenzi in valoare totala de 423.000 lei noi, circa 125.000 euro.
In ceea ce priveste timpul de munca, din controalele efectuate au rezultat ca 63 unitati nu respectau prevederile legale referitoare la durata normala a programului de lucru, compensarea cu timp liber platit sau plata cu spor a orelor suplimentare, nereguli pentru care au fost aplicate amenzi contraventionale in valoare de 35.000 lei.
De asemenea, 38 angajatori nu au afisat programul de lucru. "Au fost constatate deficiente privind plata sporului cuvenit pentru munca prestata pe timp de noapte la un numar de 40 angajatori, fiind sanctionati cu amenzi in valoare totala de 15.000 lei", se arata in raportul anual al ITM. Referitor la timpul de odihna, au fost depistati 148 angajatori care nu respectau dispozitiile legale privind sporul cuvenit salariatilor pentru acordarea repausului saptaminal in alte zile decit simbata si duminica, precum si in zile de sarbatoare legala, fiind sanctionati doar 6 angajatori cu amenzi de 9.000 lei.
De asemenea, la un numar de 387 unitati au fost constatate deficiente constind in neplata indemnizatiei aferente concediului de odihna neefectuat la incetarea raporturilor de munca, dar si faptul ca salariatii nu au beneficiat de dreptul legal de a-si efectua concediul de odihna integral. Mai mult, peste 100 dintre angajatorii controlati anul trecut nu au achitat salariile la termenele negociate prin contract.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii