Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

APIA se ofera sa cumpere cereale cu 101 euro/tona

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat ca poate achizitiona cereale la un pret de 101,31 euro/tona in cadrul unui mecanism de interventie pe piata de profil. Campania de achizitii a inceput din noiembrie anul trecut si se incheie la finele lunii mai.
Cerealele pentru care se pot aplica masuri de interventie sunt graul comun, graul dur, orzul, sorgul si porumbul, care indeplinesc conditiile cantitative si calitative specificate in regulamentul Comisiei Europene. "Astfel, orice detinator al unei cantitati de cel putin 80 de tone de cereale, respectiv 10 tone de grau dur, poate depune o oferta la centrele judetene APIA. (...) Depozitarea cerealelor preluate la interventie se face in depozitele agreate de APIA din cadrul celor autorizate de Ministerul Agricuturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR)", se mentioneaza in materialul de presa al APIA. Acelasi comunicat precizeaza ca pana acum APIA a primit doua oferte, una pentru o cantitate de 500 tone de grau comun si o cerere de oferta a 500 tone de porumb, insa ambele au fost refuzate dupa verificarea administrativa.
De cealalta parte, producatorii agricoli locali sustin ca pretul de interventie oferit de APIA este cu mult sub pretul de referinta pe piete specializate din Franta sau Anglia si sub nivelul pietei locale. "Tradusa in lei, oferta APIA inseamna circa 4.000 lei vechi per kilogram, iar pretul acum pe piata locala este peste aceasta cotatie. Nu cu mult, dar o depaseste. Oricum, este o batjocura la adresa producatorilor agricoli care acum sunt puternic decapitalizati, desi mai este putin timp pana la demararea campaniei de primavara", a explicat Marcel Cucu, vicepresedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii