Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

APIA elibereaza adeverinte pentru schema de sprijin pe suprafata

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat ca incepind de astazi elibereaza adeverinte pentru beneficiarii schemei de sprijin pe suprafata SAPS, care intentioneaza sa acceseze credite de la bancile care au incheiat conventii cu Agentia pentru finantarea capitalului de lucru pentru fermieri. Astfel, pentru a facilita accesul la credite al fermierilor pentru activitatile curente, APIA a incheiat conventii cu doua banci, respectiv "CEC Bank" SA si "BRD - Groupe Societe Generale" SA, urmind sa semneze, in zilele urmatoare, un astfel de document si cu BCR. "Este a doua campanie in care apelam la astfel de instrumente pentru ca agricultorii sa beneficieze de finantari - punte, cu costuri si garantii reduse, pina la efectuarea platii pe hectar. In paralel cu intentia de a permanentiza acest instrument financiar, vom optimiza operatiunile agentiei, astfel incit platile sa se efectueze in perioada premergatoare campaniei agricole de primavara", a declarat Dan Gherghelas, directorul general al APIA.
Potrivit conventiilor, APIA are obligatia sa emita pentru fiecare beneficiar o adeverinta prin care confirma ca beneficiarul a depus cererea de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata pentru anul 2008 si ca s-au efectuat controalele administrative. De asemenea, adeverinta atesta suprafata determinata la plata pentru SAPS, respectiv pentru Platile Nationale Directe Complementare in sectorul vegetal (CNDP 1). Nu in ultimul rind, aceasta adeverinta confirma faptul ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata. Trebuie precizat ca APIA nu va elibera adeverinte beneficiarilor pentru care au fost stabilite sanctiuni multianuale.

Pentru campania 2007, APIA a eliberat 1.366 adeverinte

Conform conventiilor incheiate, fiecare banca are obligatia sa acorde beneficiarilor eligibili, conform reglementarilor sale interne, credite in lei pentru finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente, in cuantum de pina la 70% din valoarea platilor cuvenite fiecarui beneficiar, corespunzator suprafetei prevazute in adeverinta eliberata de APIA. In acest scop, banca creditoare va solicita beneficiarilor adeverinta emisa de APIA, cererea de credit si alte documente necesare pentru aprobarea creditului. De asemenea, potrivit conventiilor, Fondul de Garantare a creditului Rural - IFN SA are obligatia sa incheie cu banca o conventie - cadru plafon de garantare, prin care va garanta pina la 50% din valoarea creditelor acordate de banca.
Pentru campania 2007, APIA a incheiat conventii privind finantarea capitalului de lucru pentru fermieri cu "CEC Bank" SA, "Alfa Bank", "Banca Comerciala Romana" SA si "BRD - Groupe Societe Generale" SA. Pentru a accesa creditul, fermierii au primit de la APIA adeverinte privind suprafata pentru plata in cadrul schemei de plata unica pe suprafata (SAPS).
Astfel, APIA a eliberat 1.366 adeverinte, din care 901 adeverinte pentru "CEC Bank" SA, pentru o suprafata de 525.715,75 hectare, respectiv 51 de adeverinte pentru "Alpha Bank", pentru o suprafata de 24.85,39 hectare. De asemenea, APIA a eliberat 16 adeverinte pentru fermierii care au accesat credite de la "Banca Comerciala Romana" SA pentru o suprafata de 31.663,35 hectare si 398 adeverinte pentru "BRD - Groupe Societe Generale" SA, pentru o suprafata de 195.864,8 hectare.
De mentionat este ca procentul de credite rambursate din platile de la APIA, pentru campania 2007, a fost de aproape 100%.
Reamintim ca in cadrul campaniei 2008, schema de plata unica pe suprafata (SAPS) consta in acordarea a 60,75 de euro pe hectar, platibili in lei, la un curs de 3,7413 lei/euro. Platile Nationale Directe Complementare in sectorul vegetal constau in acordarea suplimentara de sume pe suprafata pentru culturile prevazute de legislatie, respectiv 46,71 euro pentru un hectar, platibili in lei la un curs de 3,7413 lei/euro.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii