Mergi la conţinutul principal

Anul secetei

Datele Administraţiei Naţionale de Meteorologie indică pentru anul 2015 instalarea fenomenului de secetă pedologică în Moldova şi Banat, în cea mai mare parte a Dobrogei, Crişanei şi Transilvaniei precum şi în Sud-Est-ul Olteniei, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, la Forumul Regional al Apei Dunărea - Europa de Est 2015.
„Acest fapt este cauzat de precipitaţiile reduse înregistrate în ultima perioadă în special în luna mai când în zona Moldovei, spre exemplu, au căzut în medie circa 20,6 mm, faţă de o valoare normală de 64,4 mm", a spus Gavrilescu.
Mai mult, potrivit ministrului de resort, Centrul European de Prognoză a Vremii indică pentru următoarele două luni de vară, respectiv iulie şi august, temperaturi ridicate şi un nivel scăzut al precipitaţiilor.
„Dacă aceste estimări se vor confirma putem aprecia o intensificare şi extindere a fenomenului de secetă, în special în iulie şi august în cea mai mare parte a ţării. Cele mai mari deficienţe de apă în sol se estimează a fi localizate în regiunile din Sudul, Sud-Estul, Estul şi Vestul ţării unde seceta pedologică va putea fi extremă şi puternică", a mai afirmat Gavrilescu.
Potrivit ministrului Mediului, scenariile climatice viitoare indică la nivelul României o creştere progresivă a valorilor de temperaturi în toate anotimpurile, mai pronunţate în vară şi iarnă şi o descreştere a precipitaţiilor îndeosebi în zonele sudice, sud-estice şi estice.
Prin urmare, după doi ani agricoli foarte buni, efectele secetei riscă să se vadă în întreaga economie. Alimentele se vor scumpi - nu imediat, ci la toamnă - anulând o parte din efectul reducerii TVA.

Totuşi, are şi seceta o parte bună

Vremea caniculară resimţită în Europa ar putea îmbunătăţi calitatea recoltei de grâu, o veste bună pentru producătorii de pâine, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.
Cu temperaturi de până la 39 de grade Celsius în Franţa, vremea caniculară ar putea duce la creşterea conţinutului de proteine al grâului, ceea ce ar face acest producător mai atractiv pentru producătorii de pâine, a declarat Jack Watts, analist la Agriculture & Horticulture Development Board din Marea Britanie.
Pe de altă parte, Jack Watts avertizează că, în cazul în care canicula va îmbunătăţi calitatea, s-ar putea reduce cantitatea de grâu recoltat în Europa.
Potrivit estimărilor Comisiei Europene, producţia de grâu moale va scădea în acest an cu 5,9%, până la 139,95 milioane de tone, în condiţiile în care, anul trecut, producţia a atins un nivel record.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro