Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

American dream si "maghiar dream"

Marko Bella, presedintele UDMR, declara, la o zi dupa cistigarea alegerilor prezidentiale in Statele Unite de catre candidatul de culoare Barack Obama, ca maghiarii din Romania au ramas in urma la acest capitol. Mai exact, el facea referire la o declaratie din anul 2000 a candidatului din partea UDMR la presedintia Romaniei, Gyorgy Frunda, care spunea atunci ca tara noastra va avea un presedinte maghiar atunci cind in SUA va fi ales un presedinte de culoare. Clar, atunci Frunda nu credea ca in Statele Unite se va intimpla asta peste numai opt ani, in anul de gratie 2008, parindu-i-se un lucru aproape imposibil.
Acum, insa, ca in SUA un vis a devenit realitate atit de repede, nu inseamna ca pentru UDMR un asemenea vis nu ramine la fel de imposibil de transpus in practica. Si spun asta nu pentru ca as avea ceva cu UDMR-ul sau cu maghiarii din Romania, ci pur si simplu pentru ca, in primul rind, aceasta formatiune politica nu are nici un candidat de carisma si prestanta lui Obama.
Pe de alta parte, Romania nu va avea presedinte maghiar din simplul motiv ca, pina acum cel putin, candidatii de orice fel ai UDMR s-au cramponat in a fi doar candidatii maghiarilor. UDMR in sine este o formatiune politica a minoritatii maghiare. Spre comparatie, Obama nu a fost candidatul populatiei de culoare din America, ci al tuturor americanilor si nu a fost votat doar de populatia de culoare. UDMR si candidatii sai nu au nici un fel de mesaj pentru romani, limitindu-se doar la minoritatea maghiara. Insa nici macar asta n-ar fi o problema, daca UDMR chiar ar fi facut ceva in zonele sale de influenta. Partidul maghiarilor s-a agatat atit de mult de problemele cu autonomia, incit a uitat sa faca si altceva pentru cei pe care ii reprezinta. Sa fim sinceri: Harghita si Covasna sint doua judete sarace, cu cele mai proaste drumuri din tara si cu cel mai mare somaj! Si asta in contextul in care UDMR nu numai ca a cistigat de fiecare data alegerile locale de acolo, dar s-a aflat tot timpul la guvernare! Deci, nici macar nu poate da vina pe altcineva.
Am observat ca UDMR si-a desemnat candidati, la aceste alegeri, in cam toate colegiile din tara, inclusiv din Braila, zona in care, sa fim seriosi, exista mai multi italieni decit maghiari. Dar nici de data aceasta UDMR nu va avea mai mult de 6% din voturi, cum are de fiecare data. Ba chiar e posibil sa scoata si mai putin. Asta nu inseamna ca Romania nu poate avea vreodata un presedinte din partea unei minoritati. Daca Forumul German, de exemplu, ar fi avut candidati in toate colegiile, pun pariu ca ar fi scos mai multe voturi decit UDMR. Si asta nu pentru ca romanii nu ar vota din principiu cu maghiari, ci din simplul motiv ca Forumul German, prin primarul Sibiului, Klaus Johannis, are mult mai multe realizari decit UDMR. Credeti ca primarul Sibiului ar avea sanse la presedintia Romaniei? Eu pun pariu ca da. Iar un maghiar ar avea aceleasi sanse daca Miercurea Ciuc, Sfintu Gheorghe ar ajunge sub conducerea lui la fel de dezvoltate precum Sibiul. Ecuatia e simpla de tot: trebuie doar sa si faci ceva, nu doar sa visezi.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii