Mergi la conţinutul principal

Amenzi mai mici pentru nedepunerea la termen a obligatiilor catre Fondul de mediu

Nedepunerea la termen a declaratiilor lunare privind obligatiile la Fondul pentru mediu constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 2.000 si 2.500 RON (20-25 milioane de lei vechi), fata de 10.000 - 50.000 RON cit prevedea vechea legislatie privind protectia mediului. Modificarea a intrat in vigoare la inceputul acestei luni si este prevazuta in OUG nr. 196/2005 privind fondul pentru mediu.
Conform acestui act normativ, fondul pentru mediu este un instrument economico-financiar destinat sustinerii si realizarii proiectelor pentru protectia mediului. Veniturile fondului se constituie din: contributia de 3% din veniturile realizate din vinzarea deseurilor feroase si neferoase de catre detinatori, persoane fizice si juridice; taxele pentru emisiile de poluanti in atmosfera; taxele incasate de operatorii economici untilizatori de noi terenuri pentru depozitarea deseurilor valorificabile; taxa de 1 RON/kg din greutatea ambalajelor introduse pe piata nationala de catre producatorii si importatorii de bunuri ambalate si ambalaje de desfacere; contributia de 2% din valoarea substantelor clasificate ca fiind periculoase pentru mediu.

Taxe noi pentru constituirea fondului de mediu

OUG nr. 196 impune insa si taxe noi care trebuie varsate la fondul pentru mediu. De exemplu, din acest an, in cazul vinzarii masei lemnoase pe picior, contributia la Fondul pentru mediu se stabileste prin aplicarea a 3% din valoarea de vinzare a acesteia. Suma se incaseaza de vinzator de la cumparator odata cu valoarea masei lemnoase si se varsa de catre acesta la fondul de mediu. In cazul exploatarii masei lemnoase pe picior de catre administratorul, respectiv proprietarul padurii, prin activitate proprie sau prin intermediul unui prestator de servicii, contributia la fondul pentru mediu se stabileste prin aplicarea a 3% la valoarea de vinzare a sortimentelor de lemn obtinute si se achita de administratorul, respectiv proprietarul padurii. Tot 3% din valoarea de vinzare a produselor se aplica si se vireaza catre fond si in cazul activitatii de prelucrare a lemnului. Contributia se achita in acest caz de agentul economic prelucrator. De asemenea, tot la fondul de mediu se mai vireaza si taxa de 1 RON/kg anvelopa, incasata de la producatorii si importatorii care introduc pe piata anvelope noi si/sau uzate destinate reutilizarii. Tot ca o noutate, OUG nr. 196 mai impune si o contributie de 3% din suma care se plateste anual pentru gestionarea fondurilor de vinatoare, sarcina atribuita gestionarului. Ordonanta prevede in mod expres si ca incalcarea prevederilor atrage raspundere civila, contraventionala sau penala, dupa caz.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro