Mergi la conţinutul principal

Amenzi de miliarde aplicate aproape degeaba. Nesimțire fără leac

* pe parcursul anului trecut, Poliția Locală a amendat mii de brăileni prinși în timp ce aruncau gunoaie pe stradă * valoarea totală a sancțiunilor se ridică la 180.000 lei (1,8 miliarde de lei vechi n.n.) * cu toate acestea, abandonarea deșeurilor pe domeniul public continuă să fie un fenomen de masă la Brăila, ce provoacă mari pagube la bugetul local * numai pe parcursul lui 2017, Primăria a cheltuit circa 350.000 lei pentru a face curățenie în urma cetățenilor nesimțiți * între timp, multe dintre haldele neautorizate s-au umplut din nou de gunoaie, și alți bani trebuie aruncați în vânt pentru că unii brăileni refuză pur și simplu să se civilizeze

 

Când vine vorba de aruncarea gunoaielor pe domeniul public, unii brăileni se dovedesc a fi imposibil de civilizat, în ciuda amenzilor aplicate tot mai des de Poliția Locală. Conducerea acestei instituții ne-a informat că, pe parcursul anului trecut, au fost date mii de sancțiuni pentru astfel de contravenții, cu o valoare totală de circa 180.000 lei (1,8 miliarde de lei vechi). Amenzile au pornit de la 50 lei, pentru cei aflați la prima abatere, și au ajuns chiar și la 1.000 lei sau mai mult pentru brăilenii prinși în mod repetat sau pentru cei care au avut o atitudine sfidătoare față de agenții Poliției Locale, refuzând să se legitimeze sau chiar devenind agresivi.

Au fost destule cazuri când nesimțirea unor localnici de a-și arunca gunoaiele menajere pe domeniul public a venit mână în mână cu un tupeism agresiv. Așa s-a comportat, de exemplu, în luna decembrie a anului trecut, o familie din municipiu care, după ce a fost surprinsă făcând mizerie pe domeniul public, s-a pus cu un potop de înjurături și chiar a încercat să-i bată pe polițiștii locali. Pe 18 decembrie, o patrulă din cadrul Serviciului Ordine Publică al Poliției Locale Brăila a depistat, în jurul orei 6.50, pe strada Ion Luca Caragiale din plin centrul municipiului, o femeie în vârstă de 58 de ani care arunca gunoi pe domeniul public, la câțiva metri de poarta propriului imobil. Polițiștii locali s-au legitimat și i-au solicitat persoanei în cauză să prezinte documente pentru stabilirea identității însă aceasta a refuzat. Mai mult decât atât, soțul femeii a devenit agresiv cu polițiștii locali, împingându-i și adresându-le injurii. “Pentru acest lucru, bărbatul în vârstă de 64 de ani a fost sancționat contravențional cu suma de 3.000 de lei, conform prevederilor Legii nr. 61/1991. În ceea ce o privește pe femeie, aceasta a fost sancționată contravențional cu suma de 200 de lei, conform prevederilor Legii nr. 61/1991, pentru refuzul de a da date privind stabilirea identității și cu suma de 250 de lei conform prevederilor HCLM nr. 5/2003, pentru aruncarea de gunoi menajer pe domeniul public”, ne-au informat, la vremea respectivă, polițiștii locali.

În aceeași zi, a mai fost surprins în flagrant un bărbat în vârstă de 50 de ani care arunca un sac de gunoi pe Calea Galați. Acesta a fost sancționat contravențional cu suma de 300 de lei, conform prevederilor HCLM nr. 5/2003. Probabil pentru că se apropiau sărbătorile de iarnă, foarte mulți brăileni au fost prinși în flagrant, în acea săptămână de la mijlocul lunii decembrie, aruncând în stradă gunoaiele strânse după ce și-au făcut curățenie prin casă. “Precizăm că, în ultima săptămână, Poliția Locală Brăila a aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 7.000 lei pe linia menținerii curățeniei în municipiul Brăila”, ne informa, pe 20 decembrie 2017, conducerea instituției.  

 

An nou, obiceiuri vechi

 

Tot pe parcursul anului 2017, au fost difuzate periodic în presă fotografii sau materiale video cu astfel de inamici ai curățeniei, prinși în flagrant în timp ce își deșertau sacii de gunoi pe la colțuri de stradă.

Cu toate astea, sunt destui brăileni care nu vor în niciun chip să renunțe la obiceiul mizerabil de a-și arunca gunoaiele pe domeniul public. Încă din primele zile ale lunii ianuarie au fost prinși câțiva astfel de indivizi. Pe 4 ianuarie, polițiștii locali din cadrul Serviciului Ordine Publică al Poliției Locale Brăila au depistat mai mulți brăileni care aruncau gunoi pe domeniul public. Astfel, a fost sancționat contravențional cu suma de 250 de lei, conform prevederilor HCLM nr. 5/2003, un bărbat în vârstă de 59 de ani care arunca un sac plin cu gunoi menajer la intersecția străzilor C.A. Rosetti și Dimitrie Bolintineanu. De asemenea, a fost sancționată contravențional, cu aceeași sumă, o brăileancă de 50 de ani care arunca doi saci plini de gunoi menajer la intersecția străzii Dorului cu strada Carpenului. Totodată, a fost sancționat contravențional, cu suma de 200 de lei, un bărbat de 53 de ani care a fost prins în timp ce depozita pe domeniul public mai mulți saci plini cu gunoi animalier.

Câteva zile mai târziu, mai exact miercuri, 10 ianuarie, polițiștii locali au depistat alți brăileni care aruncau gunoi pe domeniul public. Astfel, a fost sancționat contravențional cu suma de 250 de lei, conform prevederilor aceleiași HCLM nr. 5/2003, un bărbat în vârstă de 56 de ani care a fost prins în timp ce arunca un sac plin cu gunoi menajer la intersecția Str. Danubiului cu Str. Florilor. În aceeași zi, a fost amendat, cu aceeași sumă, un bărbat de 37 de ani, care arunca deșeuri menajere pe Str. Fortificației, lângă gardul unui imobil nelocuit. Totodată, a fost sancționată contravențional cu suma de 250 de lei o brăileancă în vârstă de 50 de ani, care a fost depistată în timp ce arunca niște sacoșe cu gunoi menajer în fața unui imobil de pe Str. I.L. Caragiale, adică în aceeași zonă unde, în luna decembrie a anului trecut, un individ a sărit să-i bată pe polițiștii locali care o prinseseră pe consoarta sa aruncând gunoi în stradă.

Unii brăileni nu se limitează la a arunca deșeurile cu sacoșa sau cu sacul. O patrulă a Poliției Locale a depistat, în aceeași zi de miercuri, 10 ianuarie, în zona lacului de lângă fosta cărămidărie situată pe șoseaua dig Brăila – Galați, patru bărbați care aruncau în lac moloz, dintr-un autoturism. A fost sancționat contravențional cu suma de 500 de lei șoferul, un brăilean în vârstă de 60 de ani. De asemenea, doi dintre bărbații care îl ajutau au primit sancțiuni contravenționale în sumă de 250 lei fiecare, iar cel de-al patrulea ocupant al mașinii, un gălățean în vârstă de 63 de ani, a fost sancționat contravențional cu suma de 200 de lei, conform prevederilor Legii nr. 61/1991, pentru că a refuzat să prezinte date privind identitatea.

 

Cei mai mulți refuză să plătească amenzile. Primăria îi execută silit sau solicită instanței să îi condamne la muncă în folosul comunității

 

O explicație pentru lipsa de eficiență a amenzilor aplicate de Poliția Locală ar putea fi faptul că mulți dintre cei sancționați pur și simplu refuză să plătească, iar executarea lor silită este un proces birocratic prea greoi și de multe ori ineficient. Ionuț Bardaș, șeful Serviciului de Impunere și Constatări din cadrul Primăriei Brăila nu a putut să ne dea o situație strict pe tema amenzilor aplicate pe linia salubrizării, de Poliția Locală. „Nu avem pregătită o statistică defalcată pe categorii de amenzi, care sunt pentru aruncarea de deșeuri, care sunt pentru parcări neregulamentare sau pentru alte contravenții. Ce pot să vă spun este că, din totalul amenzilor aplicate de Poliția Locală, doar 20 - 30% se achită în primele 48 de ore. O parte din cele rămase restante se plătesc în cazul în care cetățenii respectivi au nevoie de un document eliberat de Primărie și nu îl pot primi decât dacă dovedesc că nu au datorii nici la plata taxelor și impozitelor și nici în privința amenzilor. Restul sancțiunilor sunt recuperate prin popriri pe bunuri sau salarii. Există, însă, multe persoane care nu pot fi executate silit deoarece nu au serviciu, deci nu primesc un salariu, și nici nu au proprietăți trecute pe numele lor. În situațiile acestea, unele amenzi se transformă în muncă în folosul comunității”, ne-a explicat Ionuț Bardaș.

Transformarea sancțiunilor în ore de muncă în folosul comunității poate fi decisă, însă, doar de judecători, la solicitarea Primăriei. Aceste procese se derulează, însă, destul de lent, iar verdictele Justiției nu sunt întotdeauna cele dorite de autoritățile locale. Primarul Marian Dragomir ne-a informat că, la ora actuală, încă mai sunt pe rol circa 30 de procese începute în 2017, pentru schimbarea unor amenzi neplătite în muncă în folosul comunității. Edilul șef dă asigurări că și pe parcursul acestui an autoritățile locale vor încerca prin toate mijloacele posibile să îi civilizeze pe brăilenii lipsiți de bun simț care murdăresc domeniul public cu gunoaiele lor. „În luna februarie, o să reluăm publicarea acelor poze și filmulețe cu indivizii prinși în timp ce aruncau gunoaie pe stradă. Poliția Locală va acționa în continuare pentru combaterea acestui fenomen, folosind aceleași metode ce și-au dovedit deja eficiența. Cam 70% dintre cei prinși în flagrant au fost depistați de agenți care patrulează în haine civile și care cheamă imediat echipajele aflate pe o stradă din apropiere. Se procedează așa pentru că nu putem să ținem în permanență polițiști locali în uniformă să păzească haldele de deșeuri neautorizate. Cât timp se află ei acolo, se menține curățenia, însă imediat cum pleacă din zonă apar acele persoane necivilizate care aruncă gunoaie în halda respectivă. S-au găsit, totuși, metode pentru prinderea acestor indivizi, iar aplicarea amenzilor va continua și în 2018”, ne-a declarat primarul Dragomir.

Combaterea nesimțirii este o prioritate a Primăriei, cu atât mai mult cu cât haldele de deșeuri neautorizate produc o pagubă importantă în bugetul local. Potrivit viceprimarului Doinița Ciocan, care coordonează activitatea Serviciului de Utilitate Publică, Administrare și Gospodărire Locală, pe parcursul anului trecut s-au adunat de pe domeniul public nu mai puțin de 687 tone de deșeuri menajere aruncate de brăileni în locuri neautorizate, precum și 1.558 metri cubi de deșeuri inerte. Operațiunile de curățenie executate de operatorii de salubritate au costat Primăria circa 350.000 lei (3,5 miliarde de lei vechi n.n.). Între timp, multe halde neautorizate s-au umplut din nou de gunoaie, iar Primăria trebuie să o ia de la capăt cu curățenia, cheltuind alți bani de la bugetul local din cauza acelor brăileni pentru care nesimțirea pare a fi un mod de trai.

 

O groapă de gunoi neautorizată de la intrarea în Brăila sfidează autoritățile

 

Unele locuri din interiorul sau din preajma municipiului Brăila par a fi blestemate să nu scape de gunoaie, în ciuda amenzilor repetate aplicate de Poliția Locală, dar și de alte instituții abilitate, cum ar fi Garda de Mediu. Unul dintre aceste spații se află într-o zonă ce ar trebui să reprezinte o carte de vizită impecabilă pentru Brăila. Este vorba despre ieșirea din municipiu, spre Galați, lângă fosta cărămidărie, unde se aruncă, de ani de zile, gunoaie de tot felul, pe un teren concesionat de o firmă brăileană. Despre acest aspect v-am mai informat și în luna decembrie a anului trecut, când firma în cauză fusese amendată cu nu mai puțin de 50.000 lei, de Garda de Mediu, fiind somată să desființeze în cel mai scurt timp halda neatorizată de deșeuri. În ciuda acelei sancțiuni substanțiale, gunoaiele continuă să troneze pe acel spațiu, iar firma concesionară nici nu a făcut curățenie și nici nu împiedică accesul persoanelor care vin să arunce deșeuri.

Chiar ieri, Poliția Locală ne-a trimis un comunicat de presă pe această temă, pe care îl redăm integral:

“Poliția Locală Brăila acționează în permanență împotriva persoanelor fizice și juridice care depozitează ilegal gunoi pe domeniul public al municipiului Brăila. Una dintre locațiile vizate în special de controalele desfășurate pe linia stopării depozitării necontrolate de deșeuri de orice fel se află pe șoseaua DIG Brăila - Galați (lângă fosta cărămidărie), unde a fost înființată o haldă de gunoi neautorizată, care conferă o imagine necorespunzătoare intrării în municipiul Brăila. Terenul respectiv aparține, conform contractului de concesiune nr. 15/10803/25.03.2011, societății comerciale SC IDEOTRANS SRL, cu sediul în municipiul Brăila. În prezent, atât pe acest amplasament, cât și în afara lui, pe domeniul public, sunt depozitate necontrolat deșeuri inerte rezultate din construcții și demolări, deșeuri vegetale și deșeuri voluminoase.

În perioada 2016 – 2018, Poliția Locală Brăila a aplicat peste 50 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de aproximativ 16.000 lei, persoanelor fizice care au fost depistate încălcând normele legale privind depozitarea deșeurilor. De altfel, cea mai recentă sancțiune contravențională, în valoare de 1.000 lei, a fost aplicată chiar în data de 15.01.2018, unui brăilean în vârstă de 67 de ani, care a aruncat dintr-o autoutilitară reziduuri menajere și vegetale în zona respectivă. În plus, de la începutul anului 2018, alți șase brăileni au fost prinși depozitând ilegal gunoi pe terenul în cauză, acestora fiindu-le aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 5.500 lei.

De asemenea, SC IDEOTRANS SRL a fost sancționată contravențional cu amenzi în valoare totală de 7.000 de lei, aplicate în perioada septembrie 2017 – ianuarie 2018, deoarece nu s-a conformat somațiilor de a igieniza terenul, continuând, în schimb, depozitarea necontrolată a deșeurilor. Totodată, în baza Art. 9 din Legea 155/2010 privind atribuțiile Poliției Locale în domeniul Protecției Mediului, a fost sesizată Garda Națională de Mediu – Serviciul Comisariatului Județean Brăila, care, în urma controlului întreprins, a sancționat societatea respectivă cu amendă în valoare totală de 50.000 de lei, pentru încălcarea Prevederilor OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului.

Poliția Locală Brăila va continua acțiunile pentru stoparea depozitării necontrolate a deșeurilor pe toată raza municipiului, luând măsurile legale care se impun”.

În urma unei documentări făcute la fața locului, în luna decembrie, reporterii noștri au aflată că firma care a concesionat terenul situat pe marginea drumului național 22B, dig Brăila - Galați, ar intenționa să deschidă acolo o reprezentanță auto. Terenul este, însă, plin de gropi, din cauza excavațiilor făcute pentru aprovizionarea cu materie primă a fostei Cărămidării a Brăilei. Tocmai de aceea, firma concesionară ar fi permis depozitarea deșeurilor inerte, care ar fi urmat să fie folosite pentru umplerea acelor gropi și nivelarea terenului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro