Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Amenda pentru un transport ilicit de tigari moldovenesti

Politia braileana de Frontiera a prins, pe 7 august, un transport "gras" de tigari din Republica Moldova, fara acte de provenienta si l-a "executat" pe posesorul acestora cu o amenda de 250.000 lei, potrivit legii care reglementeaza actul de comert. Conform unui comunicat remis redactiei noastre de catre purtatorul de cuvint al Politiei de Frontiera, subinspector Carmen Pasnicu, "luni, in jurul orei 16.00, politistii de frontiera din cadrul Biroului de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere, desfasurind activitati specifice in zona de competenta - pe raza comunei Chiscani - au procedat la controlul a doua autoturisme, unul marca “Cielo” si altul “Dacia”, conduse de doi complici ai numitului Vasilica Marian A., 26 de ani, din Braila. In interiorul celor doua autoturisme au fost depistate 6.000 de pachete tigari, marca “Plugarul” si “MT”, timbrate, aduse din Republica Moldova". Din aceeasi sursa, reporterii nostri au mai aflat ca, de fapt, pentru tigari nu existau acte de provenienta, iar, in acest caz, "complicii" nu au fost trasi la raspundere: "La control, Vasilica Marian A., care se afla intr-una dintre masini, a spus ca tigarile sint ale lui. Marfa, in valoare de 21.400 RON lei a fost depusa in camera de corpuri delicte a IJPF Braila. In acest caz, fiind vorba despre o sanctiune, complicii nu au fost trasi la raspundere. Vasilica Marian A. a fost sanctionat contraventional, conform art. 1, lit. e din Legea 12/1990, republicata, cu suma de 250.000 lei vechi. Fapta nu a fost incadrata juridic ca si contrabanda, fiindca tigarile erau timbrate, ci ca fapta la Legea 12, fiindca nu existau acte de provenienta", ne-a mai declarat Carmen Pasnicu, purtator de cuvint al IJPF.
Articolul de lege invocat de Politia de Frontiera, la sanctionarea braileanului, spune ca este "activitate ilicita stocarea de marfuri in scopul crearii unui deficit pe piata si revinzarii ulterioare", dar Vasilica Marian A. a scapat, astfel, cu o banala amenda, egala cu pretul a cel mult 10 pachete de tigari. Or, in sistemul legislativ romanesc, o fapta nu poate fi pedepsita decit o singura data, ceea ce inseamna ca braileanul nu se va mai putea alege si cu dosar penal.
In comunicatul trimis de IJPF se mai mentioneaza: "De la inceputul anului pina in prezent, politistii braileni de frontiera au organizat actiuni pe linia prevenirii si combaterii contrabandei (fapta pedepsita de Codul Vamal si urmata de dosar penal - n.r.), in urma carora au fost confiscate 11.444 pachete de tigari, de diferite marci". Ulterior, reporterilor nostri, Carmen Pasnicu le-a spus ca, de fapt, dintre cauzele soldate cu ridicarea a 11.444 pachete de tigari, numai patru au fost incadrate ca fapte de contrabanda, intocmindu-se acte premergatoare pentru intocmirea dosarelor penale, restul fiind catalogate drept acte ilicite de comert si sanctionate contraventional cu amenzi, iar maximum amenzii la Legea 12 este de 250.000 lei vechi.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii