Mergi la conţinutul principal

Administrația Dragomir. Adăpost pescăresc pentru bărci pe bani europeni

• edilul s-a aflat vineri, 13 octombrie, la Adăpostul Pescăresc, împreună cu viceprimarul Alexandru Jantea, și cu administratorul unității, Sorin Dimitriu, pentru a prezenta, succint, activitatea proiectului realizat, în urmă cu doi ani, cu fonduri europene • Adăpostul Pescăresc din Brăila a fost construit în cadrul proiectului „Măsuri privind îmbunătățirea siguranței pescarilor”, finanțat prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM) și a costat 2.597.817,82 lei cu TVA

 

Vineri, edilul șef al Brăilei, Marian Dragomir, s-a aflat în zona Falezei Dunării, mai precis la Adăpostul Pescăresc, obiectiv construit, în urmă cu doi ani, în cadrul proiectului „Măsuri privind îmbunătățirea siguranței pescarilor”, finanțat prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM). Primarul Brăilei a fost însoțit de viceprimarul Aelxandru Jantea, de administratorul Adăpostului Pescăresc, Sorin Dimitriu, și de alți reprezentanți ai administrației locale. Potrivit declarațiilor edilului, beneficiarii Adăpostului sunt în prezent plecați cu bărcile pe Dunăre, la pescuit, urmând să-și aducă bărcile în această locație pe perioada iernii.

„Pescarii sunt plecați, pentru că ei pescuiesc acum, iar pe perioada prohibiției și a iernii, când sunt sloiuri pe Dunăre, vin și își parchează bărcile în Adăpostul Pescăresc, o să vedeți câteva peridocuri în adăpost și locurile inscripționate ale acestora. Au trecut doi ani de zile deja (de la implementarea proiectului - n.r.), mai sunt trei ani, iar în această perioadă de cinci ani pescarii plătesc doar utilitățile; nu au fost discuții legate de chirie sau de închiriere, pentru că este un proiect cu finanțare europeană. După acești cinci ani, Primăria va putea folosi acest Adăpost Pescăresc cu aceeași destinație sau poate să-i schimbe destinația, în funcție de viziunea pe care o vom avea atunci. În principiu, în acest moment, nu luăm în calcul schimbarea destinației Adăpostului Pescăresc”, a precizat primarul Marian Dragomir.

Pe de altă parte, potrivit administratorului unității, Sorin Dimitriu, la ora actuală, Adăpostul Pescăresc funcționează sub capacitate, existând zece contracte încheiate de municipalitate cu pescarii comerciali din Brăila.

„În acest Adăpost Pescăresc, au loc 16 pescari (cu bărcile lor - n.r.) la interior și 25 afară. Colaborarea cu pescarii a fost una foarte bună. În prezent, avem încheiate 10 contracte la interior, din cele 16 disponibile. Bărcile pe care le folosesc acești pescari nu sunt bărci mari, sunt bărci de pescuit obișnuite”, a spus administratorul Adăpostului Pescăresc, Sorin Dimitriu.

Reamintim că firma care a câștigat licitația și a construit Adăpostul Pescăresc, în anul 2021, este „Larapeu Construct” SRL, din județul Brăila. Proiectul a fost pus în operă cu fonduri europene, valoarea totală a investiției fiind de 2.597.817,82 lei cu TVA. Potrivit proiectului, Adăpostul Pescăresc este o unitate cu profil social destinată să asigure îmbunătățirea siguranței pescarilor, consolidarea și diversificarea activităților desfășurate în Brăila, creșterea atractivității și competitivității în zonă, precum și îmbunătățirea calității vieții persoanelor din sectorul pescăresc, punând la dispoziția acestora condiții de lucru favorabile. Beneficiarii finali ai Adăpostului sunt pescarii comerciali care activează în zona de implementare a proiectului și care sunt autorizați de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură Brăila.

Potrivit Regulamentului de Organizare și Funcționare, aprobat de CLM Brăila, Adăpostul Pescăresc dispune de un spațiu interior generos pentru depozitarea a circa 15 ambarcațiuni pescărești, un atelier pentru reparații de ambarcațiuni dotat cu scule de mână, un spațiu pentru depozitarea capturilor, o cameră de odihnă pentru pescarii comerciali, cu o capacitate de patru paturi, un birou pentru personalul administrativ (administratorul adăpostului), o sală de ședințe cu o capacitate de aproximativ 30 de persoane, grupuri sanitare și dușuri și un spațiu tehnic/camera centralei electrice. Tot aici intră și spațiul adiacent Adăpostului Pescăresc, o platformă carosabilă asfaltată, unde pot fi depozitate suplimentar alte 25 de ambarcațiuni pescărești, în exteriorul unității propriu-zise.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro