Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

700 de copii din mediul rural din judeţul Brăila vor primi “Prima Carte pentru acasă”

• în plus, în 15 grădiniţe din cele mai defavorizate comunităţi din Brăila vor fi amenajate centre de bibliotecă, pentru a încuraja cititul împreună cu cei mici • acţiunile fac parte din programul pilot de lectură în grădiniţe Fiecare copil merită o poveste”, implementat de  Asociaţia “OvidiuRo” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila

 

Programul pilot Fiecare copil merită o poveste” a ajuns şi la Brăila! Asociaţia “OvidiuRo” continuă parteneriatul cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila pentru creşterea calităţii educaţiei preşcolare în mediile defavorizate prin implementarea, la nivel judeţean, a programului pilot de lectură în grădiniţe. Prin acest proiect, 700 de copii din mediul rural din judeţ vor primi “Prima Carte”, iar în 15 grădiniţe din cele mai defavorizate comunităţi din Brăila vor fi amenajate centre de bibliotecă, pentru a încuraja cititul împreună cu cei mici, acasă şi la grădiniţă.

După mulţi ani de intervenţii la firul ierbii, cea mai importantă concluzie este că avem nevoie să punem bazele unei infrastructuri sustenabile pentru educaţie preşcolară de calitate pentru toţi copiii, în special în mediul rural. Practic, profesorii participanţi la întâlnirile din cadrul programului vor duce resursele şi vor disemina metodele de dezvoltare a limbajului către profesorii de învăţământ preşcolar din tot judeţul. Acesta este modul de lucru pe care îl propunem partenerilor judeţeni şi despre care credem că va avea un impact real la nivel naţional. Având şi susţinerea Ministerului Educaţiei, printr-un parteneriat dedicat programului, intenţionăm să îl transformăm în politică publică, pentru stimularea lecturii în grădiniţe”, declară printr-un comunicat de presă Maria Gheorghiu, cofondator Asociaţia “OvidiuRo”.

Programul a fost lansat în luna septembrie 2018 şi va ajunge, până la finalul lui 2019, în fiecare dintre judeţele ţării. În total, “Fiecare copil merită o poveste” va duce, la nivel naţional, un mix de intervenţii constând în: 500 de centre de bibliotecă adaptate vârstei preşcolare, formarea unui număr de 35.000 de profesori în metode de dezvoltare a comunicării orale şi a premiselor citirii şi scrierii folosind cărţi ilustrate, inclusiv un kit de literaţie pentru fiecare profesor şi distribuirea a 100.000 de cărţi ilustrate pentru copiii din mediul rural, prin proiectul “Prima mea Carte”.

Intervenţiile “OvidiuRo” pentru creşterea calităţii educaţiei preşcolare în judeţul Brăila au început în anul 2016, când programul “Fiecare Copil în Grădiniţă” a fost transformat în program naţional prin Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor din familii defavorizate. Asociaţia a continuat apoi cu caravane de lectură în zonele rurale defavorizate: Caravana “Poftă de Carte” (2017) şi Caravana “Fiecare Copil Merită o Poveste” (2018). De asemenea, în anul 2017 au fost organizate “Ateliere de Vară şotron”, în localitatea Ianca.

 
Categorie articol: 

Comentarii