Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

15 ani de puscarie pentru introducerea in tara a 2.000 de comprimate ecstasy

Capturati la sfirsitul lunii noiembrie 2005, membrii uneia din cele mai prolifice retele de trafic de droguri din cite au existat vreodata la Braila, au fost condamnati la pedepse cuprinse intre 4 si 15 ani de inchisoare, in baza Legii 143/2000 (referitoare la procurarea, detinerea si comercializarea drogurilor de mare risc). Astfel, Petru B., 45 de ani, artist liber profesionist, cu studii superioare - considerat capul retelei de traficanti -, a primit 15 ani de inchisoare pentru introducerea in tara a 2.093 de comprimate ecstasy (droguri de mare risc), pentru procurarea, detinerea si oferirea spre vinzare a "mortii albe". Complicele lui, recidivistul Florin P., 29 de ani, casatorit in Italia, a primit 5 ani de inchisoare, iar Marian A., 21 de ani, 4 ani de inchisoare, ambii pentru detinere de droguri de mare risc si (in cazul recidivistului) oferirea acestora spre vinzare. Dezmembrarea retelei de trafic de comprimate ecstasy a fost posibila prin efortul investigatorilor DIICOT - Biroul Teritorial Braila. In plus, doi dintre traficanti - Florin P. si Marian A. - au acceptat sa colaboreze cu oamenii legii, pentru prinderea "pestelui cel mare". Cele 2.093 comprimate ecstasy recuperate de anchetatori fusesera aduse din Olanda, via Germania, de catre Petru B. Magistratii judecatori au ajuns la concluzia ca reteaua de trafic de droguri era una internationala, brailenii fiind doar o parte a unui "angrenaj" cu ramificatii in mai multe tari europene. Dosarul se afla in prezent la Curtea de Apel Galati, intrucit Parchetul a declarat recurs impotriva sentintei.

Nume de cod: "Victor Popescu"

In cursul lunii noiembrie 2005, anchetatorii DIICOT - Braila au fost informati ca un anume individ "Gheorghe J." (identificat ulterior in persoana inculpatului Florin P.) detine droguri intr-un apartament din municipiu, respectiv comprimate ecstasy, pe care intentioneaza sa le comercializeze cu 7-8 euro bucata. Pentru capturarea membrilor retelei de traficanti, oamenii legii au folosit un investigator sub acoperire, care a primit 2.500 de dolari si un BMW seria 5, fiind totodata autorizat sa cumpere droguri. Folosind o identitate falsa ("Victor Popescu"), investigatorul l-a contactat telefonic pe Florin P., dupa care s-a intilnit cu acesta la restaurantul de la "Traian". Ca un adevarat profesionist, traficantul de droguri i-a cerut interlocutorului telefoanele mobile, pe care le-a inchis si le-a departat de masa la care se aflau. Abia dupa aceea a spus ca are pastile ecstasy care contin MDMA (metilendioximetamfetamina) de vinzare, drogurile fiind aduse din Olanda. Recidivistul a propus ca tranzactia sa se desfasoare intr-un apartament din Braila, unde-l astepta un amic de-al sau, Marian A. El i-a cerut lui "Victor" ca, inainte de incheierea tranzactiei, sa mearga impreuna la un garaj de pe strada Dogari, unde sa se perchezitioneze reciproc, nu cumva sa aiba microfoane asupra lui. Locul tranzactiei nu fusese ales la intimplare: apartamentul respectiv are usa metalica la intrare si, in cazul unei interventii a politiei, traficantii ar fi avut timp sa arunce drogurile in toaleta. In final, cei doi s-au deplasat la garajul respectiv, unde recidivistul urma sa-i ofere investigatorului sub acoperire 20 - 30 de comprimate ecstasy drept "proba", urmind ca la viitoarea intilnire sa aiba loc tranzactia. Pe cind se perchezitionau reciproc, au intervenit politistii sub acoperire, care l-au imobilizat pe Florin P. inainte de a-i alerta pe ceilalti membri ai retelei.

Cele 2.000 de comprimate ecstasy fusesera aduse in tara pe la Vama Nadlac

In paralel cu prinderea in flagrant a lui Florin P., oamenii DIICOT au patruns in apartamentul in care urma sa aiba loc tranzactia, situat pe strada Scolilor. In momentul descinderii, in apartament nu se mai afla nimeni, in schimb, in curtea interioara - in dreptul locuintei luate in vizor -, politistii l-au depistat si imobilizat pe Marian A., complicele recidivistului, care era imbracat in tinuta "de casa" si fara incaltaminte. Suspectul parasise in graba locuinta, escaladind balconul si abandonind in apropiere o sacosa in care se aflau nu mai putin de 2.093 de pastile ecstasy. Cum acuzatiile care planau asupra celor doi traficanti erau extrem de grave, acestia au acceptat sa colaboreze cu anchetatorii, in baza art. 16 din Legea 143/2000. Florin P. si Marian A. au declarat ca drogurile fusesera aduse din Olanda, de catre un individ caruia ii spuneau "Petrica" (identificat in persoana inculpatului Petru B.).
Intrucit Florin urma ca, dupa vinzarea drogurilor, sa-i dea lui "Petrica" suma de 4.500 de euro, acesta a acceptat ca, in prezenta celor de la DIICOT, sa-l sune pe capul retelei, ca sa stabileasca o intilnire. La data si locul stabilit, oamenii legii l-au retinut pe inculpatul Petru B., dupa care au efectuat o perchezitie la domiciliul acestuia, fara a mai gasi insa vreo pastila ecstasy. Initial, Petru a recunoscut ca a procurat drogurile din Olanda, dupa ce a tranzitat Germania, introducindu-le in tara pe la Vama Nadlac, in ziua de 24 octombrie 2005 (comprimatele fiind ascunse in portbagajul masinii, un "Renault Megane" inmatriculat sub numarul VL-02-NOI). Pina pe 25 noiembrie, traficantul s-a intilnit de trei ori cu Florin si cu Marian, carora le-a predat toate comprimatele ecstasy, pentru a fi comercializate, precizeaza anchetatorii. In februarie 2006, inculpatul Petru B. a revenit asupra declaratiilor, negind orice implicare in traficul de droguri. El a afirmat ca, de fapt, suma de bani pe care Florin P. urma sa i-o inmineze reprezenta o datorie mai veche, fara nici o legatura cu drogurile. Abia in instanta, el a recunoscut savirsirea infractiunilor, fara a mai putea beneficia, insa, de circumstante atenuante, precizeaza surse judiciare.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii