Mergi la conţinutul principal

„Tărâmul regăsit”. Vernisaj la Galeria „Gheorghe Naum”

• expoziția aduce în prim-plan universul artistic al Emiliei Dumitrescu, precizează Fatme Nistoroi, muzeograf, curatorul expoziției • piesele de rezistență ale expoziției vernisată la Galeria „Gh. Naum” sunt peisajele pe pânză ale Emiliei Dumitrescu, aflate în colecțiile Muzeului Brăilei „Carol I”

 

Săptămâna trecută, la Galeria de Artă „Gheorghe Naum” a Muzeului Brăilei „Carol I” (Piața Traian nr. 3, colț cu Calea Galați), a avut loc vernisajul Expoziției temporare „Tărâmul Regăsit”, prezentat de Fatme Nistoroi, muzeograf în cadrul Secției Artă, curatorul expoziției.

Potrivit curatorului, Expoziția „Tărâmul Regăsit” aduce în prim-plan universul artistic al artistei Emilia Dumitrescu și viziunea sa unică asupra peisajului din Bălțile Brăilei, alături de o instalație artistică ce amintește de peisajele uitate ale Bălților Brăilei. Expoziția „Tărâmul regăsit” va fi deschisă publicului până pe data de 27 august 2023 și este prilejuită de împlinirea a 102 ani de nașterea artistei Emilia Dumitrescu (31 iulie 1921 - 22 septembrie 2005).

Potrivit curatorului expoziției de la Galeria „Gheorghe Naum”, Emilia Dumitrescu este o reprezentantă de seamă a artei brăilene din ultima jumătate a secolului trecut, răsplătită pentru întreaga sa carieră cu titlul de Cetățean de onoare al Brăilei. Opera Emiliei Dumitrescu reflectă spiritul dunărean pe care artista l-a îndrăgit și căruia a căutat să-i dea cea mai adecvată expresie. „Aparțin unui loc în care Dunărea și Bărăganul Brăilei vin de undeva, de departe, din sufletul celor care au trudit în aceste nemărginite spații. Iată de ce am căutat să-mi concentrez emoția într-o metaforă a cărei forță să exprime îngemănarea câmpiei cu fluviul într-un tot care să cuprindă orizontul deschis al câmpiei și curgerea senină, alteori dramatică, a undelor”, declara Emilia Dumitrescu în anul 2000.

Scăldate adesea într-o lumină trandafirie, peisajele Emiliei Dumitrescu readuc la viață atmosfera și farmecul Bălții Brăilei, tărâmuri de legendă de mult uitate. Totodată, compozițiile sale se remarcă prin expresivitatea liniilor și a tușelor picturale, au mai precizat organizatorii expoziției. Publicul brăilean are, deci, ocazia să admire, la Galeria „Gheorghe Naum”, minunate opere de pictură și grafică semnate de Emilia Dumitrescu, reprezentant de seamă al artei plastice românești.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro