Mergi la conţinutul principal

„Memoires”. Vernisaj la Galeria „Gheorghe Naum” a Muzeului Brăilei

• brăilenii sunt așteptați vineri, 5 aprilie, ora 13.00, la vernisajul Expoziției MÉMOIRES a artistului internațional de origine română Samy Briss • curator al expoziției este Adina Rențea, iar organizator din partea Muzeului Brăilei, Alina-Ruxandra Mircea, șef Secția Artă • cele 39 lucrări de pictură, desen și sculptură vor putea fi admirate până pe 5 mai

 

Iubitorii de artă și de frumos sunt așteptați vineri, 5 aprilie, la Galeria „Gheorghe Naum” a Muzeului Brăilei „Carol I”, începând cu ora 13.00, la vernisajul Expoziției MÉMOIRES a artistului internațional de origine română Samy Briss, numit „Chevalier des Arts et des Lettres”, de către guvernul francez. Curator și inițiator al demersului expozițional este criticul de artă Adina Rențea, iar organizator din partea Muzeului Brăilei „Carol I”, Alina-Ruxandra Mircea, șef Secția Artă. Expoziția va fi deschisă publicului brăilean până pe 5 mai a.c.

„Parte a celui mai amplu demers de reinserție a operei lui Samy Briss în peisajul cultural românesc, Expoziţia MÉMOIRES aduce pe simezele Galeriei „Gheorghe Naum” 39 lucrări de pictură, desen și sculptură, acoperind un interval de timp cuprins, cu aproximație, între 1957 și 2022. Lucrările sunt completate de repere de viaţă personală şi artistică: fotografii din atelier, documente, cărți de artist, multe dintre ele prezentate pentru prima dată publicului din România”, precizează organizatorii demersului expozițional.

Samy Briss s-a născut la Iaşi, pe 18 mai 1930, într-o familie evreiască. A urmat Institutul de Arte Plastice din Bucureşti şi, concomitent, între 1950 și 1954, a frecventat atelierul pictorului Camil Ressu. Între 1955 și 1957, a participat la primele expoziţii de pictură şi grafică. A realizat decoruri și costume de teatru și a lucrat ca asistent la catedra de scenografie de la Institutul de Teatru din București, în preajma unor viitori mari regizori. Întrucât arta sa nu se conforma realismului socialist, Samy Briss și-a văzut prima expoziție personală de pictură, pregătită în 1958, interzisă de regimul comunist. La scurt timp după aceea, la sfârșitul anului 1959, a părăsit România împreună cu familia, stabilindu-se în Israel, la Haifa. Inventiv şi tenace, Samy Briss a făcut din creativitate o formă de expresie a eului profund, de valorificare a dialogului cu vizualul, esenţializat în expresii memorabile. Activitatea asiduă l-a adus, la începutul anului 1971, în atenția galeriei pariziene Romanet, care i-a propus un contract de exclusivitate pe cinci ani, cu condiția de a se stabili la Paris. Au urmat, din 1972, expoziții în Franţa, Statele Unite ale Americii și, curând, în întreaga lume. În semn de recunoaştere a aprecierii de care se bucură opera sa la nivel internaţional, Samy Briss a fost numit, în 2019, Chevalier des Arts et des Lettres, de către guvernul francez, la propunerea marelui om de teatru şi bunului său prieten, Georges Banu.

Până acum, Expoziția MÉMOIRES a fost prezentată publicului din România la Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, la Muzeul de Artă Cluj Napoca, la Palatul Culturii - Muzeul Unirii Iaşi, la ARCUB Bucureşti şi în cadrul Bienalei Albastre de la Braşov. Expoziţia de la Galeria „Gheorghe Naum” a Muzeul Brăilei „Carol I” continuă demersul de a face cunoscută în România opera lui Samy Briss, fiind primul eveniment din acest an, care îi este dedicat în exclusivitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro