Mergi la conţinutul principal
Actrița Ramona Gângă, în rolul Mariei Filotti

„Mă simt onorată că pot să o joc pe Maria Filotti! Va fi un spectacol cu aer de epocă, va fi cu muzică, cu antren, cu veselie, dar va fi și cu tristețe”

Ramona Gângă, una dintre cele mai îngrăgite actrițe ale Teatrului „Maria Filotti”, o va interpreta pe marea actriță în spectacolul „Scene din viața Mariei Filotti”, ce va avea premiera duminică, 24 septembrie. Ce a însemnat acest rol, ce vor descoperi spectatorii și de ce „orice brăilean ar trebui să vadă această producție”, toate acestea le aflați din interviul următor:

 

- Aș vrea să începem cu momentul în care ați primit propunerea de a juca rolul Mariei Filotti. Povestiți-ne câteva detalii din culise.

- Propunerea a venit ca din cer! Întâi s-a dat un casting și apoi am fost sunată. M-a copleșit vestea! M-am apropiat de acest rol cu multă frică, cu mult entuziasm, cu multă admirație și cu mult respect. Prin acest spectacol noi urmărim un suflet, un om. Să vedem omul din ea, cu bune și cu rele, ca fiecare. Dacă joci statuia, pierzi. Mă simt onorată că pot să o joc pe Maria Filotti! Am muncit mult cu toții la acest spectacol și sper să iasă foarte bine.

 

- Care a fost marea provocare la acest rol? Care a fost șpilul?

- Din documentarea pe care am făcut-o, Maria Filotti în jurnal povestește lucruri bune despre ea, dar din mărturiile altor oameni care au fost în preajma ei, din mărturiile fiului ei, sunt și alte lucruri care pot fi descoperite pe parcurs. Și cred că alea sunt șpilul la Maria Filotti. Interiorul ei, ce a trăit ea. A ales teatrul și asta a făcut. Pasiunea ei nu a fost familia, nu a fost copilul, a fost teatrul. Se spune că avea foarte multă energie pe scenă, că avea vervă. Îi plăcea pe scenă, trăgea de public, îi plăcea să fie admirată, dar a fost și invidiată pentru că era vioara întâi în teatru.

 

- Când interpretezi un personaj celebru e bine sau nu să nu ai repere, să nu existe dovezi video despre cum era, cum juca?

- Dacă ai repere mai multe lumea te poate compara cu personajul. Așa lumea vede fotografiile, dar nu știe cum juca ea. Când nu există repere ai o libertate mai mare de a crea și de a te apropia de personaj cu relaxare, cu multă joacă, cu multă energie, cu tot ce poți tu să oferi, contribuția ta personală pe care poți să o aduci pentru personajul respectiv.

 

- Ce vă aseamănă și ce vă deosebește de personaj?

- Avem în comun pasiunea pentru meserie. Ce ne deosebești este faptul că nu pot să îmi neglijez copiii pentru nimic în lume. Dar asta pentru că așa sunt eu făcută. E adevărat că atunci când sunt pe scenă dau tot, dar copiii sunt minunea mea. Fiecare facem alegeri și ne asumăm.

 

- Mai sunt câteva zile până la premieră. Emoții?

- Întotdeana sunt emoții, dar mai mult e bucurie! Vreau ca și publicul să simtă emoția și bucuria asta a noastră. Să intre în povestea noastră! Să intre în povestea asta cu totul! Pentru că e foarte frumos ce s-a întâmplat, ce atmosferă s-a creat și ce echipă s-a format. Va fi un aer de epocă, va fi cu muzică, cu antren, cu veselie, dar va fi și cu tristețe pentru că viața unui om e presărată cu multe. Iar ei chiar i s-au întâmplat multe.

 

- Ați vrea ca peste ani publicul să vă țină minte pentru rolul Mariei Filotti? Să fie acesta un rol memorabil?

- Fără lipsă de modestie, da, aș vrea asta! (râde) Nu știu dacă e un apogeu, nu cred că e asta, dar după 20 de ani de meserie simți nevoia să dăruiești și să arăți ce ai învățat și ce ai acumulat în tot acest timp. Și, da, e o mândrie a mea, un orgoliu al meu să știu că a ieșit spectacolul foarte bine și să zică lumea «Da, am văzut-o în Maria Filotti! Era foarte bună!».

 

- Deci veți da totul pe scenă și un pic în plus?

- Da, așa vreau eu, să dau și un pic un plus! Și aș vrea să mai spun că mă bucur de colaborarea cu Matei Lucaci-Grünberg și cu Sever Andrei Bârzan. Matei este un regizor extraordinar și îi doresc viață lungă și în teatru, pentru că el a terminat Film. E un om special, e un regizor special! A scris minunat textul, o să vedeți! Mă bucur că a făcut o echipă extraordinară și cu un grup de patru liceeni care au participat anul trecut la Festivalulul Național de Teatru pentru Tineri «Bujor Macrin», plus o echipă de muzicieni, copii de la Liceul de Arte foarte buni și foarte talentați.

 

- În final, „Scene din viața Mariei Filotti” e genul de spectacol pe care orice brăilean care iubește teatrul trebuie să îl vadă?

- Da! Da! Pentru că e despre Maria Filotti, teatrul se numește «Maria Filotti», este o emblemă a orașului și acest lucru spune multe despre Brăila.

 

 „Scene din viața Mariei Filotti”

de Matei Lucaci-Grünberg și Sever Bârzan

Distribuția spectacolului:

Ramona Gângă - Maria Filotti

Valentin Terente - Ion Filotti Cantacuzino

Monica Ivașcu - Gropar, Polițist, Alexandra Cantacuzino, Văduva, Flori, Experta în machiaj, Jurnalista

Silvia Tariq - Gropar, Agatha Bârsescu, Vânzătoare Ziare, Jeni, Elvira, Maria Tănase

Elena Andron - Aristizza Romanescu, Doamna Aioanei, Doamna Boiangiu, Crainic

Dragoș Ioniță - Ștefan Sliheanu, Papanel Cantacuzino, Jean Moscopol, Eugeniu, Dumitrașcu

Sever Bârzan - Polițist, Regizor, Domnul Aioanei, Diamandi, Crainic

În alte roluri: Ioana Comșa, Eduard Stan, Maria Caplea, Maria Dinulescu (elevi)

regia artistică - Matei Lucaci-Grünberg

scenografia - Andreea Tecla

coloana sonoră - Sever Bârzan

Instrumentiști:

Mario Robert Ștefan (acordeon)

Gabriela Constantin (vioară)

Luca Marin (pian)

Marius Iulian Neagu (percuție)

• Premiera de pe 24 septembrie este sold out, însă următoare reprezentație a spectacolului va avea loc în luna octombrie. Detalii pe site-ul www.blt.ro și la agenția teatrală.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro