Mergi la conţinutul principal

“Lumea lui Nenea Iancu - Ce lume, dom'le, ce lume!”

* acesta este titlul unui proiect educațional derulat de Școala Gimnazială “Costache Grigore Șuțu” din comuna Șuțești * proiectul se va derula pe parcursul unui an școlar, iar prima activitatea a avut loc chiar de ziua marelui scriitor

 

Miercuri, 3 februarie 2021, Școala Gimnazială “Costache Grigore Șuțu” din comuna Șuțești‚ alături de Școala Gimnazială Salcia Tudor din județul Brăila, a dat startul  proiectului educațional “Lumea lui Nenea Iancu - Ce lume, dom'le, ce lume!”. Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul “Ion Luca Caragiale” din orașul Ploiești, județul Prahova, în cadrul Secției de Istorie și Arheologie, pe durata unui an școlar.

Prima activitate a avut loc deja și s-a desfășurat online, chiar în jurul zilei de naștere a marelui scriitor Ion Luca Caragiale, în vacanța intersemestrială, sub forma unui maraton literar ce a cuprins două parți. Prima parte a fost o incursiune în viața și opera lui Caragiale, în care s-a vizitat online muzeul din Ploiești. În cadrul activității, prof. bibliotecar Mariana Ivan-Toica de la Școala Gimnazială “Costache Grigore Șuțu” a fost prezentă fizic la muzeul din Ploiești și împreună cu managerul acestuia, conservator Monica Violeta Bostan, au prezentat muzeul în direct și au răspuns întrebărilor elevilor.

Cea de-a doua parte a activității a constat într-un concurs cu două secțiuni:

probă orală de 60 de minute cu rezolvarea unor sarcini de lucru pornind de la bibliografia parcursă de elevi; sectiunea creație - în care elevii din clasa a V-a au realizat benzi desenate din opera scriitorului, clasa a VI-a a redactat scrisori adresate scriitorului, referitoare la personajul profesor din opera lui, plus o pagina de jurnal cu impresii în urma lecturării unor opere din bibliografie, iar elevii din clasa a VII-a au realizat un articol de ziar cu titlul “Să ne trăiești, nene Iancule!’’, plus o recenzie de carte. În ceea ce privește elevii din clasa a VIII-a, aceștia au realizat texte argumentative și de opinii.

Bibliografia concursului a fost selectată și distribuită elevilor cu mult timp înainte de către coordonatorii proiectului prin intermediul platformei GSuite, în clasa virtuală de activitați extracurriculare, astfel încât elevii au avut timp să se pregătească. Coordonatorii proiectului au fost profesoara de limba și literatura româna Emilia Jilavu si prof. bibliotecar Mariana Ivan-Toică. 

De la Scoala Gimnazială “Costache Grigore Șuțu” au paticipat elevii: Alina Ștefania Bucătaru, Alexandra Lambru, Ana Vlad, Denis Toică, Alexandra Bratosin, Alexandra Marina Perțea, Mario Alexandru Eremia, Eliza Manea, Elena Lefter, Andra Bratu, Lucica Domniteanu și Andreea Stoian - coordonați de prof. Emilia Jilavu, eleva Raluca Orzan - coordonată de prof. Silviu Stelică Rosioru, iar de la Școala Gimnazială Salcia Tudor au participat patru elevi coordonați de prof. Aurica Buzatu - Tatiana Serea, Anamaria Miruna Pavel, Ioana Cristina Pavel și Alina Cosmina Simion.

La finalul activitații, în cadrul Muzeului “Ion Luca Caragiale” din Ploiești , prof. bibliotecar Mariana Ivan-Toică și managerul Mihaela Violeta Bostan au printat o parte din lucrările practice ale elevilor și au realizat o miniexpoziție în muzeu, care va ramâne mărturie a primului pas din cadrul acestui parteneriat educațional. Elevii au fost foarte entuziasmați să-și vadă lucrările expuse fizic în urma unei activitați online, în cadrul căreia două instituții și-au dat mâna pentru a oferi educație și cultură “școlerilor” și în vremuri de pandemie, chiar în vacanță. Reprezentanta Școlii Gimnaziale Salcia Tudor din județul Brăila și elevii unității și-au exprimat mulțumirea și bucuria de a lua parte la această activitate. La rândul ei, managerul muzeului a felicitat inițiativa coordonatorilor proiectului de la Școala Gimnazială “Costache Grigore Șuțu”, proiect care va fi un exemplu de bună practică pentru școlile din județul Prahova și chiar pentru întreaga țară.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro