Mergi la conţinutul principal

“Iorga”, “Murgoci” și “Cerna”, liceele preferate ale elevilor brăileni

• este concluzia unui studiu privind opțiunile școlare și profesionale ale elevilor de clasa a VIII-a, realizat luna trecută de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Brăila (CJRAE) • pe lângă aptitudinile și interesele personale, perspectiva financiară este al doilea factor de care elevii brăileni țin cont atunci când își aleg liceul

 

Care sunt primele trei licee unde elevii de clasa a VIII-a din Brăila ar vrea să învețe? Răspunsul: “Iorga”, “Murgoci” și “Cerna”. Asta arată o cercetare realizată  în luna decembrie a anului trecut de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Brăila (CJRAE), prin Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică Brăila. Este vorba despre un studiu psihosociologic privind opțiunile școlare și profesionale ale elevilor de clasa a VIII-a din județul Brăila, ce a avut drept scop identificarea opțiunilor școlare și profesionale ale viitorilor absolvenți de gimnaziu, precum și crearea unui reper pentru elevii și părinții acestora în alegerea liceului dorit.

Astfel, un chestionar online aplicat în rândul a 1.309 elevi (51,5% din totalul celor 2.540 elevi de clasa a VIII-a din municipiu și județ) din 59 unități școlare (76,6%). În urma răspunsurilor, dacă mâine ar completa fișele cu opțiuni pentru înscrierea la liceu, cei mai mulți elevi din Brăila ar alege Colegiul Național “Nicolae Iorga” (195 opțiuni, diferența fiind mică între specializările de la uman și cele de la real), urmat de Colegiul Național “Gh. M. Murgoci (130 opțiuni, cele mai multe la specializările Matematică-Informatică și Științe ale naturii).

Pe locul 3 se află, surpriză, Liceul Teoretic “P. Cerna” (117 opțiuni). Urmează pe 4 Colegiul Național Pedagogic “D. P. Perpessicius” (92 opțiuni), Colegiul Național “A. Aslan” (61 opțiuni) pe locul 5, iar pe 6 s-ar afla Liceul de Arte “Hariclea Darclee” (53 opțiuni).

Colegiul Național “N. Bălcescu” se află abia pe locul 7, cu 52 opțiuni. Și dacă în alți ani cei mai mulți elevi optau pentru Matematică-Informatică, acum este ultima specializare în topul preferințelor, pe primul loc fiind clasa de Științe sociale (20 opțiuni).

Topul primelor 10 licee spre care elevii s-ar îndrepta este completat de Colegiul Economic “Ion Ghica” (44 opțiuni), Liceul cu Program Sportiv (43 opțiuni) și Liceul Tehnologic “Anghel Saligny” (34 opțiuni).

Indiferent de specializarea dorită un lucru este cert: liceele teoretice rămân cele mai “vânate” (64%), după cum au răspuns elevii la chestionar. Urmează apoi în clasament liceele vocaționale - 14,7%, școlile profesionale - 16%, în timp ce pentru liceele tehnologice au optat doar 5% dintre elevi.

“Filiera teoretică continuă să fie preferată în opțiunile majorității elevilor, obținând în fiecare an un procent de peste 50%. Mai mult decât atât, există un trend ascendent constant al preferinței elevilor pentru această filieră, astfel încât, din anul 2018 și până în prezent a câștigat în preferințele absolvenților de ciclu gimanzial aproape 10 procente. Filiera vocațională păstrează același trend constant, ca de altfel și filiera tehnologică, se arată în studiu.

În ceea ce privește învățământul profesional și dual, după ce în perioada 2018-2021 această formă de învățămât nu a mai fost atractivă în ochii elevilor, din 2021 și până în 2023 s-a înregistrat o creștere constantă a opțiunilor elevilor pentru această filieră.

Autorii studiului au vrut să vadă și cât de fermi sunt elevii cu privire la alegerea făcută, iar 74% au spus că sunt hotăți și foarte hotăți referitor la opțiunile școlare, în timp ce restul de 26% au spus că sunt “nehotăți” sau “oscilează” în preferințele lor.

De asemenea, studiul a urmărit să identifice și măsura în care elevii consideră că sunt informați  în legătură cu viitorul traseu educațional, iar un procent foarte mare din totalul respondenților (80%) au susținut că sunt foarte bine informați cu privire la acest capitol.

“Se poate observa că percepțiile elevilor cu privire la nivelul de informare privind alegerea traseului educațional (80%) sunt în conexiune directă cu fermitatea deciziei (70%). Astfel, cu cât elevii sunt mai bine informați cu privire la oferta educațională disponibilă pentru absolvenții de clasa a VIII-a, cu atât aceștia sunt mai hotăți”, mai precizează autorii studiului.

 

Aptitudinile și perspectiva financiară, criteriile după care elevii aleg ce liceu să urmeze

O altă întrebare din chestionar a oferit posibilitatea elevilor de a alege și ierarhiza, dintr-o listă de posibili factori de influență, pe primii trei care au cântărit cel mai mult în alegerea profilului și specializării ciclului liceal. Astfel, pe primul loc în ierarhia motivelor care stau la baza alegerilor școlare se află “aptitudinile și interesele personale”, urmate de “perspectiva financiară”. “Prestigiul școlii” rămâne un factor motivant în alegerea liceului, urmat de “apropierea față de casă”. Pe ultimul loc elevii au pus “tradiția familiei”, încă o dovadă că generațiile se schimbă.

Atunci când vine vorba despre persoanele cu care elevii se consultă în alegerea liceului și viitoarei cariere, ponderea cea mai mare o au în continuare părinții, apoi prietenii, “în detrimentul consultării cu diriginții, profesorii clasei și profesorul consilier școlar”, după cum se arată în același studiu.

Chestionarul a urmărit sondarea acordului sau dezacordului părinților cu privire la opțiunile școlare și profesionale ale elevilor de clasa a VIll-a. Răspunsurile oferite de elevi au arătat că părinții, în marea lor majoritate (93%), își susțin copiii în alegerea făcută și le respectă decizia, în timp ce 1,6% au răspuns “Nu!”. Un procent de circa 5% au afirmat că nu au discutat cu nimeni.

De remarcat și că 2 din 10 elevi care au completat chestionarul au spus că vor să meargă la liceu în alt oraș.

La sondajul CJRAE au participat 834 de elevi din municipiul Brăila și 475 de elevi din mediul rural, 689 fete (53%) și 620 băieți (47%). Elevii provin din 59 de unități școlare (76,6%), 28 de școli din urban și 31 din rural. 77 școli în total în Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro