Mergi la conţinutul principal

“Armonia” a început să producă

• unitatea a fost inaugurată oficial, joi, 16 mai, în prezenţa autorităţilor locale • deocamdată sunt doar 130 de angajaţi, însă până în 2023 numărul acestora va ajunge la 870 • chinezii au investit până acum 17 milioane de euro şi speră ca afacerea să se dezvolte rapid în următorii ani • fabrica produce corpuri de iluminat - lămpi, lustre, veioze • deocamdată, se fac doar abajururi din metal, însă în viitorul apropiat vor fi aduse şi utilaje care să permită prelucrarea maselor plastice

 

Investitorii chinezi care au achiziţionat fostul centru comercial “Armonia” şi l-au transformat într-o fabrică de corpuri de iluminat au făcut inaugurarea oficială, joi, 16 mai, în prezenţa autorităţilor locale. La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţi ai unor structuri ministeriale şi ai unor lanţuri comerciale internaţionale pentru care se produc lămpile şi veiozele din nou înfiinţata fabrică de la Brăila. În calitate de invitat special, primarul Marian Dragomir s-a numărat printre cei care au tăiat panglica inagurală, după acest moment oficial toţi oaspeţii având posibilitatea să facă un tur complet al liniilor de producţie existente în momentul de faţă.

În generosul spaţiu disponibil în fostul centru comercial, investitorii chinezi au montat deocamdată doar câteva utilaje cu ajutorul cărora se presează la rece tabla din care se fac abajururile metalice ale corpurilor de iluminat. Mai există, totodată, linii de şlefuire şi vopsire automatizată a componentelor respective şi linii de asamblare a produselor finale. Pentru început, fabrica produce doar corpuri de iluminat din metal, însă pentru viitorul apropiat se intenţionează dezvoltarea de noi modele şi metode de producţie, prin injecţie de mase plastice sau turnare sub presiune. Dintr-un total de 41.850 metri pătraţi, cât are suprafaţa fostul centru comercial, doar circa un sfert se foloseşte în momentul de faţă, astfel că mai este loc suficient pentru extinderea producţiei. De altfel, investitorii chinezi şi-au propus ca, de la 130 de angajaţi cât există în prezent, să ajungă la aproape 900, până în 2023. Astfel, până la finalul anului în curs, numărul angajaţilor va ajunge la 250, în 2021 vor fi 600, iar în 2023 vor fi 870.

Chinezii au achiziţionat fostul centru comercial Armonia în luna martie 2017, contra sumei de 6,5 milioane euro, au investit 3,5 milioane de euro în reamenajarea şi recompartimentarea spaţiului, 5 milioane în echipamente şi 2 milioane în componente şi capital uman. În total, investiţia făcută până acum se ridică la 17 milioane de euro, iar speranţele pentru dezvoltarea afacerii sunt pe măsură. Astfel, pentru anul 2021 se estimează o cifră de afaceri de 30 milioane euro, pentru ca în 2023 aceasta să crească la 50 milioane euro.

Fabrica de la Brăila se numeşte “Glorious Lighting”, compania “mamă” fiind “Liting Universal Corp”. Aceasta a fost fondată în Taiwan, în 1985, iar în 2004 a deschis o fabrică în China, la Zhejiang, în apropiere de Shanghai.

Prezent la inaugurarea oficială de joi, primarul Marian Dragomir a ţinut un mic discurs în faţa invitaţilor, mulţumindu-le investitorilor că au ales să îşi deschidă afacerea în Brăila şi asigurându-i în continuare de tot sprijinul Primăriei. De altfel, Dragomir a ţinut să menţioneze faptul că autorităţile locale şi-au dat tot concursul pentru ca procedura de autorizare a fabricii să dureze cât mai puţin. Astfel, potrivit primarului, certificatul de urbanism a fost eliberat după numai o zi de la depunerea cererii, autorizaţia de construcţie a fost eliberată după două zile, iar autorizaţia de funcţionare a fost parafată la doar 45 de minute după formularea cererii. Primarul a reamintit că principala cale de acces către fabrică - Şos. Focşani - trece în prezent printr-o reabilitare şi modernizare, de la două benzi fiind lărgită la patru benzi, o altă modalitate de sprijinire a investiţiei fiind prelungirea liniilor de transport în comun până la fabrică. “Vă mulţumim că aţi investit 17 milioane de euro în oraşul nostru. Oferiţi brăilenilor locuri de muncă, iar din produsele pe care le vindeţi peste tot în lume, o mică parte din profit se întoarce către comunitate”, a transmis primarul în discursul său.

Prezent şi el la inaugurare, preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, a declarat pentru cotidianul nostru că instituţia pe care o conduce va încerca să încurajeze deschiderea unor unităţi de producţie similare pe terenurile pe care le deţine în judeţ. “O oportunitate pentru investitori ar putea fi terenurile din proprietatea Consiliului Judeţean situate între Brăila şi Galaţi, mai ales în perspectiva construirii podului peste Dunăre. Dacă vom primi oferte de la investitori care vor să deschidă linii de producţie pe aceste terenuri răspunsul nostru va fi Da”, ne-a declarat Chiriac.

La rândul său, Ştefan Fusea, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Brăila şi-a exprimat bucuria faţă de inaugurarea unităţii de producţie din fostul centru comercial de la marginea Brăilei. “Sunt convins şi optimist că vor continua să sosească şi alţi investitori în oraşul nostru. Principalul lucru care trebuie făcut pentru încurajarea acestora este să pregătim forţa de muncă şi să îmbunătăţim infrastructura”, ne-a spus Ştefan Fusea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro