Mergi la conţinutul principal

“Aici, acolo, oriunde”

• ieri, în Sala Studio a Teatrului “Maria Filotii”, un grup de elevi de la Colegiul “Murgoci” au pus în scenă piesa “Aici, acolo, oriunde”, piesă ce face parte din proiectul cu care s-au înscris la Concursul “Euroscola” • pe parcursul spectacolului, tinerii actori au arătat că indiferent unde s-ar afla refugiaţii, responsabilitatea noastră este să îi susţinem să îşi construiască un nou început 

 

La invitaţia Biroului de Informare al Parlamentului European în România şi Ministerului Educaţiei, Colegiul Naţional “Gheorghe Munteanu Murgoci” a răspuns prezent şi s-a implicat în proiectul “Euroscola” care se desfăşoară anul acesta sub tema “Criza refugiaţilor într-o Europă a valorilor”. Din proiect fac parte 24 de elevi, coordonaţi de profesorii Mariana Crăciun şi Ana Coman.

Adolescenţii sunt din ce în ce mai conştienţi de faptul că trăiesc într-o Europă liberă şi unită care le oferă, pe lângă apărarea drepturilor cetăţenilor şi a valorilor comune, diversitate culturală. Frontierele deschise ale Europei au permis oamenilor să-şi îndeplinească visuri crezute cândva irealizabile. Uniunea Europeană deschisă tuturor, întemeiată pe valori, se confruntă acum cu o problemă profundă, cea a refugiaţilor.

Detaşaţi de mass-media, de lumea faimei, de haosul cotidian şi gălăgia citadină, dominate de impunătoare blocuri întunecate, neglijaţi de omenirea ignorantă, mii de oameni cu chipuri triste, abstinente la noi aşteptări fug mereu. Fug, în căutarea unui loc pe care sa-l numească simplu “casă”. Ură, dispreţ, prejudecată - un amalgam de stări înfricoşătoare. Oare a fugit şi refugiul? Dar umanitatea?
În acest context, proiectul celor 24 de elevi de la Colegiul “Murgoci”, intitulat “Aici, acolo, oriunde” îşi propune să evidenţieze valori umanitare ale Europei pe care fiecare locuitor le are, dar pe care nu toţi le cultivă, având ca obiective o mai bună cunoaştere a Uniunii Europene şi a principiilor pe care se întemeiază aceasta, creşterea gradului de conştientizare şi responsabilizare a elevilor cu privire la contextul social, economic şi politic contemporan, dezvoltarea abilităţilor creative şi de lucru în echipă.

Prin urmare, ei au conceput o piesă de teatru care să evidenţieze aceste aspecte. Ieri, la Sala Studio a Teatrului “Maria Filotii”, echipa de proiect a pus în scenă piesa “Aici, acolo, oriunde”. Timp de 10 minute, ei au transmis emoţie publicului prezent, recompunând cronologia războiului din Siria şi prezentând urmările pe care acesta l-a adus. Scopul piesei a fost acele de a arăta tuturor

că indiferent unde s-ar afla refugiaţii, este responsabilitatea noastră, a tuturor europenilor, să îi susţinem spre a clădi un nou început “aici”, şi să le oferim posibilitatea de a-l reconstrui pe “acolo”, “oriunde”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro