Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Șeicul din Insula Mare, vizită oficială la Iohannis

* șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan de numele căruia se leagă recenta preluare a “Agricost” Brăila, compania care are în arendă cea mai mare exploatație agricolă din România, a venit zilele trecute la București pentru o discuție cu Iohannis

 

Șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, care controlează grupul “Al Ain Holding”, din care face parte fondul de investiții “Al Dahra Holding” și care a preluat în această vară “Agricost Brăila”, într-o tranzacție estimată la peste 250 milioane euro, a venit, zilele trecute, la București și s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, transmițându-i interesul Emiratelor Arabe Unite, inclusiv la cel mai înalt nivel, de a crește investițiile în România. “Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit, luni, 17 septembrie a.c., pe Alteța Sa șeicul Hamdan bin Zayed Al Nahyan, conducătorul regiunii de vest a Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează  în România. (...) Președintele Klaus Iohannis a arătat că Emiratele Arabe Unite rămân unul dintre cei mai importanți parteneri din regiune, precum și cel mai activ partener economic al țării noastre în zona Golfului, România menținându-și interesul pentru dezvoltarea unui parteneriat solid în domeniile de interes comun”, se menționează în comunicatul de presă al președinției.

De cealaltă parte, potrivit aceluiași material, înaltul oficial emiratez a subliniat dorința țării sale de a pune accentul în special pe dezvoltarea domeniului economic, cu beneficii reciproce pentru ambele părți și a menționat interesul Emiratelor Arabe Unite, inclusiv la cel mai înalt nivel, de a crește investițiile emirateze în România. Oficialul străin a mai punctat, de asemenea, că țara sa este interesată și de intensificarea cooperării cu România în domeniul protecției mediului și a exprimat aprecierea deosebită pentru comunitatea de români din Emiratele Arabe Unite”.

Reamintim că, în vara acestui an, s-au adeverit zvonurile potrivit cărora SC “Agricost” SA, firma care exploatează terenul arabil din Insula Mare a Brăilei, va fi preluată de un șeic arab. După ce, în primăvară, omul de afaceri bârlădean Constantin Duluțe afirma că nu are de gând să vândă pachetul majoritar de acțiuni, acesta revenit asupra hotărârii și a anunțat că a decis până la urmă să facă această tranzacție. Totodată, Duluțe a dat asigurări că și după ce va intra în portofoliul grupului Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, deținută de șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, “Agricost” SA își va păstra actualii salariați și chiar va face angajări noi. Asta deoarece arabii ar intenționa să facă investiții masive, menite să aducă un plus de eficiență în exploatarea terenurilor arabile din Insula Mare. În ce privește terenurile din IMB, acestea rămân în continuare în proprietatea statului român, “Agricost” SA păstrându-și concesiunea încheiată pe o perioadă de 20 de ani, începând cu 2012.

Potrivit presei centrale, grupul “Al Dahra” desfășoară afaceri în peste 20 de țări, deține și exploatează un patrimoniu incluzând o suprafață de peste 200.000 hectare, 8 fabrici de presare și producție de furaje, 4 unități de măcinare a orezului și 2 instalații de măcinare a făinii.
Categorie articol: 

Comentarii