Mergi la conţinutul principal

Ţările arabe îşi fac un NATO al lor

Şefii diplomaţiilor arabe reuniţi joi în Egipt au aprobat proiectul unei forţe militare comune, au anunţat secretarul general al Ligii Arabe şi ministrul egiptean de externe, potrivit Agerpres. Acest proiect de rezoluţie va fi prezentat summitului Ligii Arabe care se va deschide sâmbătă în staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh, urmând să fie adoptat.
Miniştrii „au căzut de acord asupra unui principiu important, crearea unei forţe" militare, a afirmat secretarul general al organizaţiei panarabe, Nabil al-Arabi, în cursul unei conferinţe de presă, calificând această decizie ca „istorică". „Este pentru prima dată când va fi creată o forţă care va funcţiona în numele ţărilor arabe", a subliniat el.
„Miniştrii au ajuns la un acord", a confirmat şeful diplomaţiei egiptene, Sameh Shoukri, în cursul conferinţei de presă care a închis o reuniune a miniştrilor arabi de externe în vederea pregătirii summitului. Obiectivul acestei forţe va fi în principal combaterea grupurilor „teroriste", a afirmat recent Nabil al-Arabi.
Proiectul a fost grăbit însă de intervenţia militară arabă în Yemen pentru a lupta împotriva rebelilor şiiţi houthis care ameninţă oraşul Aden, bastion al preşedintelui Abd Rabbuh Mansur Hadi. Autorităţile yemenite au lansat un apel miercuri pentru o intervenţie militară „de urgenţă", iar Arabia Saudită a trimis în cursul nopţii avioanele sale de luptă care au bombardat poziţii deţinute de rebelii houthis, în special la Sanaa, într-o operaţiune militară „împlicând peste zece ţări", printre care Egiptul, Marocul şi state de la Golful Persic.
Proiectul de rezoluţie arată că această forţă va trebui să conducă „intervenţii militare rapide" pentru a face faţă ameninţărilor la adresa securităţii cu care s-ar putea confrunta ţările arabe.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro