Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ţărănistul Chiru alături de monarhişti, de Ziua Regalităţii

• preşedintele PNŢCD Brăila, Gheorghe Chiru, a ţinut, ieri, să sublinieze importanţa zilei de 10 mai, atât pentru istoria României, cât şi pentru Brăila • ţărănistul a organizat şi o întâlnire cu apropiaţii săi, pentru a-l omagia pe Carol I

 

Ţărănistul Gheorghe Chiru a ţinut, ieri, să facă un comentariu uşor negativ la adresa modului în care autorităţile tratează aproape fără niciun interes ziua de 10 mai, atât de importantă din punct de vedere istoric pentru România. Chiru susţine că, deşi în urmă cu doi ani această zi a fost aprobată de Camera Deputaţilor pentru a fi considerată sărbătoare naţională, lucrurile încă nu sunt clare în totalitate, la nivelul oficialităţilor.

“La 10 mai 1866 Carol de de Hohenzollern-Sigmaringen ajunge la Bucureşti după o aventură extrem de periculoasă prin România, care era practic inexistentă ca şi drumuri. Dar ajunge la Bucureşti şi în aceeaşi zi este declarat Domn al României. Cunoaştem foarte bine şi nu cred că e cazul să intru în amănunte despre primii paşi către înfăptuirea României moderne. O altă zi de foarte mare însemnătate este 10 mai 1877, când domnitorul României semnează actul care devine lege, votat cu o zi înainte de Senat, prin care ţara îşi proclamă independenţa faţă de Înalta Poartă. În aceeaşi zi, Guvernul României adoptă o hotărâre prin care se stopează plata tributului către Înalta Poartă. Deci, din momentul acela România devine total independentă. Ulterior va fi recunoscută şi de celelalte puteri europene. Apoi, la 10 mai 1881, Carol, în urma modificării Constituţiei de către Parlamentul României, devine rege, iar România se va numi regat. Din acel moment, până la moartea sa, regele va fi cu adevărat un rege al tuturor românilor, în sensul că va servi această naţiune cu tot respectul, chiar dacă el, la origini, după cum ştim, a fost german. Pentru mine, pentru noi reprezintă un moment important. Aş fi vrut ca această zi să fie privită cu foarte mare interes”, a declarat Chiru.

Tot cu această ocazie, ţărănistul a ţinut să le transmită “La mulţi ani!”, tuturor monarhiştilor, dar şi celor care, susţine acesta, nu ştiu ce a însemnat Regatul României. Chiru a mai precizat că, la fel cum a făcut şi în anii trecuţi, a avut grijă şi ieri să organizeze o mică întâlnire la sediul PNŢCD, adresată tuturor celor interesaţi să îi aducă un omagiu Regelui Carol I.

“La mulţi ani! Şi aşa cum «scrie» acolo undeva în mintea noastră: «Nimic fără Dumnezeu, Nimic fără Rege!». «Nihil sine Deo, Nihil sine Rex!». Rămânem cu nostalgia că România va reveni la statul de drept. Nu neapărat la Constituţia de la 1866, nici la cea de la 1881, vreau să revenim la ceea ce a însemnat baza Constituţiei la 1923 când noi am devenit o ţară care a reprezentat ceva pentru Europa. Şi de ce să nu recunoaştem că în această perioadă care se confundă cu Regele Carol I, Brăila a fost unul dintre cele mai importante oraşe ale României. Al doilea ca mărime şi de mare importanţă economică. Locul de unde se dădea ora exactă. Deci avem toate motivele să ne bucurăm de această zi şi să ne aducem aminte despre un lucru frumos care ni s-a întâmplat”, a conchis sursa citată.
Categorie articol: 

Comentarii