Mergi la conţinutul principal

Ştefan Sînpetru, constatat în incompatibilitate de către ANI

Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Brăila, Ştefan Sînpetru, a intrat pe lista neagră a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Potrivit unui comunicat de presă emis ieri de către ANI, Sînpetru se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 15 decembrie 2009 întrucât, simultan cu funcţia de manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila exercită, în baza unor contracte/convenţii, şi calitatea de examinator cursanţi în cadrul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Brăila şi în cadrul unei societăţi comerciale.
Concret, în perioada 01 aprilie 2009 - 21 decembrie 2009, Sînpetru Ştefan a deţinut şi funcţia publică de conducere ca şef serviciu evidenţă contribuabili în cadrul Casei Judeţene de Pensii Brăila, acesta suspendându-se din funcţia publică la data de 21 decembrie 2009. Întrucât suspendarea din funcţia publică nu echivalează cu încetarea acesteia, Ştefan Sînpetru a încalcat şi dispoziţiile art. 94, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/ 2003, potrivit cărora "Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează (...) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice".
Doi ani mai târziu, mai scrie în comunicatul ANI, persoana evaluată a încheiat un contract de prestări servicii cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Brăila şi trei convenţii cu o societate comercială, în calitate de examinator cursanţi, iar în luna decembrie 2012, în calitate de evaluator a încheiat două contracte de prestări servicii cu Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor.
Managerul unităţii spitaliceşti din Brăila nu este singur pe lista neagră făcută publică ieri de ANI. Alături de el mai figurează şi directorul Spitalului de Psihiatrie Poroschia din judeţul Teleorman, Dragoş Cătălin Calotă anchetat pentru fapte asemănătoare.

Sînpetru: "De la voi aud prima oară. M-aţi luat prin surprindere ! "

Tot pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Integritate mai scrie că persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. "Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului", susţin reprezentanţii ANI.
Persoanele evaluate, susţine ANI, ar fi depus deja la dosarul de evaluare şi un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare, însă managerul spitalului TBC Brăila infirmă acest lucru. Contactat telefonic, Ştefan Sînpetru s-a arătat în necunoştinţă de cauză şi a susţinut că redactorii "Obiectiv" l-au luat prin susprindere. "Nu ştiu nimic. De la voi aud prima oară. M-aţi luat prin surprindere. O să verific şi eu să văd despre ce este vorba", a fost reacţia managerului Sînpetru.
Aşa cum ne-a promis, managerul a revenit la scurt timp cu explicaţii subliniind că nu se face vinovat de nicio ilegalitate. În consecinţă, acesta a anunţat că va depune o contestaţie în instanţă, unde speră că se vor clarifica diferenţele de interpretare a actelor normative. "În acest moment, în afară de ceea ce am citit şi eu acum pe site-ul ANI nu am alte informaţii pentru că mie, rezultatul final al Agenţiei încă nu mi-a fost adus la cunoştinţă în mod oficial. Deci, ceea ce s-a publicat pe site-ul ANI, s-a publicat înainte ca punctul de vedere oficial al Agenţiei să-mi fie transmis. Aşa cum rezultă din cele menţionate pe site, la timpul potrivit eu am explicat şi am crezut că am fost foarte clar şi cu argumente pe text de lege. Că au fost sau nu luate în considerare aceste explicaţii este altceva. Voi încerca să clarific în instanţă aceste diferenţe de interpretare a actelor normative. Nu consider că am făcut nicio ilegalitate. Dar nici nu vreau să fac alte comentarii înainte de verdictul final al instanţei. Da, voi depune o contestaţie pentru că nu consider că modul în care Agenţia a făcut interpretarea actelor normative este cel corect şi, ce-i drept, şi actele normative îşi au ambiguităţile lor", a declarat pentru "Obiectiv", directorul unităţii medicale.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro