Mergi la conţinutul principal

Şcolile profesionale încep să fie căutate de elevi

• cel puţin asta reiese dintr-un raport privind opţiunile şcolare ale elevilor de clasa a VIII-a din Brăila • meseriile de mecanic auto şi ospătar ocupă primele locuri în clasamentul pe specializări • cu toate acestea, liceele teoretice rămân în continuare alegerea celor mai mulţi elevi brăileni, în topul preferinţelor fiind Liceul “N. Iorga”, Colegiul “Murgoci” şi Colegiul “Bălcescu”

 

Cândva “Cenuşăreasa” învăţământului, şcolile profesionale par să fie din nou căutate de elevi. Cel puţin aşa reiese dintr-un studiu privind opţiunile şcolare şi profesionale ale elevilor de clasa a VIII-a din judeţul Brăila, realizat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Brăila (CJRAE) pentru primul semestru. Scopul studiului a fost acela de a afla unde îşi doresc elevii din ultimul an de gimnaziu să îşi continue studiile liceale, în vederea realizării unei orientări şcolare şi profesionale eficiente, identificarea intereselor şcolare, a gradului de informare şi stabilitate a alegerilor făcute şi a factorilor de influenţă în opţiunile şcolare ale viitorilor absolvenţi de gimnaziu.

Metoda de cercetare utilizată la realizarea studiului a fost ancheta sociologică, un chestionar cu 8 itemi (cu răspunsuri de tip de alegere multiplă) fiind aplicat în rândul a 2.489 elevi din municipiul şi judeţul Brăila, din 79 unităţi de învăţământ (32 din municipiu şi 47 din judeţ). În urma exprimării opţiunilor acestora privind

formele de învăţământ, profilurile, specializările, domeniile şi calificările pe care doresc să le urmeze, reiese că numărul elevilor care ar alege o şcoală profesională este mai mare faţă de acum doi ani. Concret, din totalul elevilor chestionaţi, 1.679 elevi (67.46%) au răspuns că vor să îşi continue studiile la licee teoretice şi vocaţionale, 673 elevi (27.04%) au spus că tind spre licee tehnologice şi şcoli profesionale şi 137 elevi (5,5%) vor să plece la un liceu din alt judeţ.

“Comparativ cu aceeaşi perioadă a aniior trecuţi, respectiv 2016 şi 2017, opţiunile elevilor au păstrat aceeaşi tendinţă, peste jumătate dintre aceştia optând pentru filiera teoretică, cu o uşoară creştere în fiecare an. În acelaşi timp se observă o uşoară creştere a procentului opţiunilor pentru filiera profesională (cu aproape trei procente faţă de anul 2016), în timp ce opţiunile pentru filiera tehnologică au scăzut constant, cu aproape două procente în fiecare an”, se arată în raport.

 

 

La profesională, cele mai căutate specializări ar fi ospătar şi mecanic auto

Interesant de observat este că, pe unităţi, numărul elevilor care au optat pentru şcolile profesionale este mai mare decât al celor care au ales liceele tehnologice, cum este cazul la Colegiul “I. Ghica, Colegiul “C. D. Neniţescu”, Liceul “Ed. Nicolau”, Liceul “P. Istrati” şi Liceul “G. K. Constantinescu”. Calificările cele mai “vânate” la şcolile profesionale sunt “mecanic auto” şi “ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie”.

O altă întrebare din chestionar a oferit posibilitatea elevilor de a alege şi ierarhiza, dintr-o listă de posibili factori de influentă, pe primii trei care au avut cea mai mare influenţă pentru aceştia în alegerea profilului şi specializării ciclului liceal. Astfel, pe primul loc în ierarhia motivelor care stau la baza alegerilor şcolare se află aptitudinile şi interesele personale, urmate de perspectiva financiară, sfaturile altora şi prestigiul şcolii, pe ultimele locuri fiind apropierea şcolii de casă şi tradiţia familiei.

“ Alegerea unei meserii pentru a duce mai departe tradiţia familiei nu mai reprezintă o motivaţie în rândul elevilor din ciclul gimnazial, decât într-o foarte mică măsură”, apreciază autorii raportului.

Când vine vorba despre persoanele care influenţează alegerile elevilor, ponderea cea mai mare o au părinţii, apoi prietenii şi colegii, urmaţi de dirigintele clasei.

Chestionarul a urmărit sondarea acordului sau dezacordului părinţilor cu privire la opţiunile şcolare şi profesionale ale elevilor de clasa a VIll- a. Răspusurile oferite de elevi au arătat că părinţii, în marea lor majoritate (91%), îşi susţin copiii în alegerea făcută şi le respectă decizia, în timp ce 6.5% au spus că nu au discutat cu părinţii, iar 2.5% susţin că părinţii nu sunt de acord cu decizia lor.

 

“Iorga”, “Murgoci” şi “Bălcescu”, în topul liceelor teoretice

Dacă mâine ar completa fişele cu opţiuni pentru înscrierea la liceu, cei mai mulţi elevi din Brăila ar alege Liceul Teoretic “N. Iorga” (377 opţiuni, cele mai multe pentru specializarea Ştiinţe Sociale), urmat de Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci (231 opţiuni, cele mai multe la specializarea Matematică-Informatică), iar pe trei se află Colegiul Naţional “N. Bălcescu” (135 opţiuni, Matematică-Informatică numărând cele mai multe opţiuni). Topul liceelor teoretice este completat de Colegiul Naţional “A. Aslan” (129 opţiuni), Liceul Teoretic “P. Cerna” (77 opţiuni), Liceul Teoretic “D. P. Perpessicius” (73 opţiuni) şi Liceul Teoretic “M. Sebastian” (46 opţiuni).

În judeţ, fruntaş este “N. Titulescu” din Însurăţei, urmat de “G. Vâslan” Făurei şi “C. Angelescu” din Ianca.

Chestionarul va fi repetat în semestrul al doilea, în luna mai. Precizăm că anul acesta şcolar, la începutul clasei a VIII-a figurau înscrişi circa 2.800 elevi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro