Mergi la conţinutul principal

Şantierul noului Bazin Olimpic, ”binecuvântat” de premierul Orban

* în cadrul vizitei făcute, miercuri, la Brăila, primul-ministru a ţinut să vadă de aproape şi acest obiectiv care ar fi trebuit inaugurat în urmă cu patru ani dar care încă mai este în lucru * constructorul a oferit nişte explicaţii pentru întârzierile exagerate şi şi-a luat angajamentul că până la sfârşitul acestui an construcţia va fi gata * la rândul său, Orban a dat asigurări că Guvernul va asigura toate fondurile necesare şi a spus că viitorul bazin olimpic va genera multe oportunităţi pentru Brăila

 

 

 

Aflat în vizită la Brăila, premierul Ludovic Orban a vizitat, miercuri, şi şantierul viitorului Bazin Olimpic, un obiectiv care ar fi trebuit finalizat, conform programărilor iniţiale, încă din 2016, dar care nici la ora actuală nu este gata. În ultimii doi ani, lucrările au continuat sporadic, perioadele de pauză fiind mult mai lungi şi dese decât cele de activitate, iar actualul candidat al alianţei PNL - Brăila Nouă la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, Cătălin Boboc, a anunţat, la începutul lunii august, pe când încă mai ocupa funcţia de prefect, că s-a implicat personal, având o discuţie cu conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) pentru deblocarea finanţării acestui obiectiv. Probabil pe fondul acestei mici reuşite a candidatului PNL, premierul Orban a ţinut să vadă cu ochii săi, de faţă cu reporterii care îl însoţeau, cum stă treaba cu şantierul Bazinului Olimpic. Ajuns la faţa locului, primul ministru, însoţit echipa de campanie de pe plan local, dar şi de parlamentari ai partidului pe care îl conduce, s-a plimbat preţ de câteva minute prin incinta bazinului acoperit, a ascultat prezentarea şi explicaţiile conducerii firmei care se ocupă de construcţia obiectivului şi s-a arătat plăcut impresionat de calitatea materialelor folosite pentru amenajările interioare, cerând, la un moment dat, să i se aducă o placă de gresie, pe care a studiat-o de aproape.

De faţă cu primul ministru, antrepenorul general Dan Nechifor, şeful “Midanne Invest Grup” Bucureşti, a declarat că, de fapt, firma sa n-a avut nicio întârziere la executarea proiectului, asta deşi obiectivul ar fi trebuit inaugurat încă de acum 4 ani. ”Întârziere n-am avut, proiectul a durat din motive care nu au ţinut de noi. Am avut noroc că CNI a făcut eforturi să finanţeze şi, în funcţie de finanţare, am muncit. Am avut «surprize», că a fost necesar să schimbăm proiectul, prima dată pentru că pânza freatică a fost mult mai sus decât o aveam în studiile făcute, motiv pentru care a trebuit să cărăm peste 400 de basculante de piatră peste Dunăre să facem «pătura» care să ţină bazinul. Întârzierile mai sunt dictate şi de faptul că în timpul iernii a trebuit să nu lucrăm pentru că temperaturile sub 5 grade Celsius ridicau probleme asupra calităţii lucrării. Au mai apărut şi nişte modificări care au necesitat timp. Procedurile sunt clare şi necesită timp ca să fie aprobate. În momentul de faţă suntem aproape de faza finală, spre sfârşitul anului vom termina lucrările de construcţie şi după aceea vom face probele care vor dura 2 - 3 luni, să vedem despre ce este vorba”, a precizat reprezentantul firmei “Midanne Invest Grup”.

Satisfăcut de aceste explicaţii, premierul Orban a declarat că Guvernul va asigura finanţarea necesară pentru continuarea lucrărilor şi că speră ca şantierul să fie finalizat până sfârşitul anului, aşa cum a promis constructorul. ”Bazinul Olimpic va genera multe oportunităţi pentru Brăila, se vor putea organiza competiţii internaţionale de nataţie şi se va putea crea o bază de aqntrenament şi pregătire a sportivilor”, a mai spus Ludovic Orban.

După cum v-am mai informat, pentru proiectul investiţional Bazin Olimpic de înot s-a alocat un buget de aproape 36 milioane lei, echivalentul a circa 8 milioane euro. Contractul a fost câştigat la licitaţie de firma bucureşteană “Midanne Invest Grup”, cea care efectuează lucrările de construcţie, iar proiectant general este firma “Specialist Consulting”, ambele din capitală. Contractul ce vizează investiţia de la Brăila face parte dintr-un program mai amplu al Ministerului Dezvoltării - “Programul naţional de construcţii de interes public - subprogramul bazine de înot” şi a fost încheiat în 2011, în urma unei licitaţii organizate de Compania Naţională de Investiţii. Deoarece pentru Brăila nu a fost disponibilă finanţare pentru implementarea imediată a investiţiei, au mai trecut 4 ani până când s-au găsit banii necesari. Mai precis, abia în ianuarie 2015 s-a semnat acordul între Ministerul Dezvoltării şi Ministerului Tineretului şi Sportului privind realizarea a 52 de obiective sportive, inclusiv bazinul olimpic de la Brăila. Pentru a putea organiza competiţii continentale, bazinul de înot olimpic are o lungime de 50 metri şi o lăţime de 25 metri, 10 culoare, fiecare dintre ele având lăţimea de 2,5 metri şi o adâncime a apei de maximum 2 metri. Obiectivul trebuia să fie dat în folosinţă încă din primăvara lui 2016, însă din cauza unor situaţii neprevăzute s-a intrat în “prelungiri”. Mai precis, s-a constatat că nivelul pânzei freatice în zonă era mult mai ridicat decât se estimase iniţial, fiind nevoie de lucrări suplimentare pentru corectarea situaţiei reale din teren. Ulterior, s-a constatat că panoul de afişaj proiectat iniţial nu mai corespunde noilor standarde impuse de Federaţia Internaţională de Nataţie şi trebuie înlocuit cu unul mai performant.

Pe lângă aceste probleme care sunt invocate în explicaţiile referitoare la întârzierea exagerată a lucrărilor, se pare că firma “Midanne Invest Grup” are dificultăţi şi la acordarea la timp a salariilor. Un brăilean ne-a sesizat faptul că a lucrat timp de trei luni, ca dulgher, pe şantierul bazinului olimpic şi că, pentru ultima lună, nu şi-ar fi primit drepturile salariale, în această situaţie fiind şi alţi colegi de-ai săi. Acesta spune că s-a adresat Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila care însă i-a spus că trebuie să facă reclamaţie la instituţia similară din Bucureşti, unde este înregistrată firma.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro