Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

#şîei! Opoziţia din Brăila vrea autostrăzi!

• protestul inedit care a pornit la iniţiativa omului de afaceri Ştefan Mandachi, cel care a construit primul şi singurul metru de autostradă din Moldova a prins ecou şi la Brăila • politicienii brăileni de opoziţie declară la unison că susţin mişcarea prin care români şi firme din întreaga ţară îşi vor întrerupe activitatea timp de 15 minute, pe 15 martie, de la ora 15:00, totul pentru a transmite un mesaj actualei guvernări privind necesitatea realizării de autostrăzi • printre cei care afirmă că susţin iniţiativa #şîeu se numără liderul PNL Alexandru Dănăilă, coordonatorul ProRomânia Brăila, Emilia Meiroşu, preşedintele USR, Cătălin Stancu, dar şi liderul Brăila Nouă, Lucian Căprariu

 

Protestul inedit #şîeu care a prins ecou la nivelul României pare să rezoneze şi cu o parte a politicienilor brăileni de opoziţie. Mai exact, aşa cum se ştie, români şi firme din întreaga ţară îşi vor întrerupe activitatea timp de 15 minute, pe 15 martie, de la ora 15:00, pentru a transmite un semnal actualei guvernări privind nevoia realizării de autostrăzi. Totul a pornit la iniţiativa omului de afaceri Ştefan Mandachi, cel care a construit primul şi singurul metru de autostradă din Moldova, pentru care a cheltuit 4.500 de euro şi care va fi inaugurat, după cum a anunţat presa centrală, în timpul protestului naţional de 15 minute. Recent, numeroase companii şi persoane din România şi-au arătat intenţia de a protesta alături de el şi astfel au luat naştere foarte multe evenimente pe reţelele de socializare. Acestea sunt promovate sub hastagul #şîeu.

Ei bine, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au stat de vorbă, ieri, cu câţiva dintre reprezentanţii scenei politice brăilene de opoziţie, pentru a vedea cum văd aceştia protestul anunţat în special în sectorul privat, dar chiar şi de unii primari la nivel naţional (unii chiar de la PSD). Printre cei care afirmă că susţin iniţiativa #şîeu se numără liderul PNL, Alexandru Dănăilă, coordonatorul ProRomânia Brăila, Emilia Meiroşu, preşedintele USR Brăila, Cătălin Stancu, dar şi liderul partidului local Brăila Nouă, Lucian Căprariu.

 

Dănăilă: «O să îi îndemn şi pe prietenii mei, pe cunoscuţi să se oprească şi ei din activitate pe 15 martie»

Liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, s-a arătat destul de sceptic în privinţa faptului că actualii guvernanţi vor ţine cont de semnalul transmis de oameni şi de sectorul privat, însă a dorit să sublinieze că este o iniţiativă lăudabilă, pe care, personal, o susţine.

“Păi şi noi vrem autostrăzi! Ne vom opri cu toţii din activitate, vineri. O să îi îndemn şi pe prietenii mei, pe cunoscuţi să se oprească şi ei din activitate pe 15 martie. Un sfert de oră, nu moare nimeni! Categoric! Trebuie sprijinit orice gest ca acesta, cât de mic ar fi, care ne poate duce spre rezolvarea unor probleme mari”, a declarat Dănăilă.

Preşedintele PNL Brăila a dorit totuşi să precizeze că mult mai important este ca viitorul partid care va prelua guvernarea să se concentreze pe dezvoltarea infrastructurii în România.

“Iniţiativa aceasta mi se pare lăudabilă. Dar trebuie spus că este foarte greu să duci la bun sfârşit un astfel de proiect fără implicarea statului. Până la urmă, acestea sunt proiecte de infrastructură mare care trebuie finanţate din bani de la bugetul naţional, din fonduri europene, alte surse. Oricum, discutăm de sume destul de mari. Infrastructura la noi a rămas pe ultimul loc. Însă ce să mai spunem despre infrastructură, când în sănătate se întâmplă ce se întâmplă. Clar! Protestul este binevenit, e un semnal de alarmă, să atragă atenţia guvernaţilor asupra problemelor reale şi asupra motivelor pentru care suferă economia noastră. Cred însă că până la urmă, partidele de opoziţie parlamentare ar trebui să aibă ca obiectiv principal promovarea unor proiecte de infrastructură şi susţinerea lor în Parlament, bineînţeles în cadrul Guvernului atunci când ajung la guvernare. Adevărul este că altfel nu vom reuşi să avem şoselele pe care ni le dorim. Să luăm exemplul drumului dintre Brăila şi Galaţi. Nu avem un drum expres, deşi există un proiect făcut de atâta timp, deşi a fost semnat contractul şi pentru pod. Iar traficul este unul în creştere şi la orele de vârf este mai aglomerat decât pe Călăraşi. Guvernul actual nu a aprobat la Drajna construirea unei pasarele pentru a se putea evita toată aglomeraţia de o oră sau o oră şi jumătate, când te duci la Bucureşti şi stai din cauza trenurilor care trec cu marfă pe acolo şi care merg foarte încet. Se stă câte o oră şi jumătate când te duci la Bucureşti, doar la barieră! Adică sunt nişte lucruri care ne vizează şi pe noi în zona noastră şi nu trebuie să le uităm. Dar ca să avem autostrăzi, trebuie să existe o responsabilitate fiscală, care din păcate nu prea există în perioada asta la Guvern. Bugetul este propus doar pentru a trece ca lege, că «s-a votat Legea Bugetului», nu pentru a rezolva problemele României reale”, a mai adăugat Dănăilă.

Trebuie precizat că şi fostul senator brăilean, liberalul Cătălin Boboc, şi-a actualizat fotografia de profil pe Facebook, folosind rama mişcării #şîeu.

 

Emilia Meiroşu (Pro România) şi Cătălin Stancu (USR) - alături de mişcarea #şîeu

Deputatul brăilean Emilia Meiroşu, coordonator Pro România Brăila, susţine că acest protest ar trebui să le transmită un mare semnal de alarmă PSD-iştilor privind grandul redus al românilor de a mai suporta să fie batjocoriţi.

“Protestul civic «primul metru de autostradă» este expresia disperării şi a nerăbdării tuturor românilor care trăiesc şi vor să se dezvolte în România. Ne dorim cu toţii «şosele ca afară», facem toţi comparaţii cu ţările europene, dar guvernul nu a reuşit să termine nici măcar proiectele începute în guvernarea Ponta. Nu putem vorbi de altele noi sau de faptul că avem lege pentru autostrada Iaşi-Târgu Mureş! Sper ca această mişcare civică să reuşească a accelera activitatea celor care se ocupă de construcţia de autostrăzi!”, a declarat Meiroşu, cu precizarea că susţine această mişcare.

Întrebat despre modul în care USR se raportează la acest protest, liderul organizaţiei judeţene a partidului a explicat că fiecare membru este liber să se alăture mişcării dacă doreşte, lucru pe care el personal îl va face.

“USR nu susţine în mod organizat treaba asta, dar membrii USR sunt liberi să facă lucrul ăsta şi sunt destui care susţin”, a ţinut să puncteze Stancu.

 

Căprariu, curios de ce primarii PSD din Brăila nu se alătură niciodată acţiunilor civice

Şi consilierul municipal independent Lucian Căprariu, fondatorul partidului local Brăila Nouă, este un susţinător al mişcării #şîeu. Acesta a explicat că nevoia de reabilitare a infrastructurii din România şi realizarea de autostrăzi şi drumuri expres este cât se poate de evidentă.

“E normal să susţin demersul ăsta. Eu am susţinut foarte activ aceste demersuri. Am fost împreună cu« Moldova Autostradă» şi la Bucureşti şi la Iaşi, în marşuri. Era normal să iau parte şi la acţiunea asta care e simbolică, e de scurtă durată şi la care ar trebui să ia parte toată lumea.  Din câte ştiu sunt şi câţiva primari în ţară de la partidul aflat la putere, de la PSD care au declarat că participă. Dar trebuie să reamintim că PSD a fost 70% din timpul de după 89 la putere, nu? Trebuie să ne reamintim asta, la fel şi că în ultimii doi ani de guvernare s-au făcut sub 100 de km. E un ritm total de neacceptat. Oricum, nu am auzit niciodată din Brăila să fie vreun primar PSD solidar la vreo acţiune civică! Nici nu mă aştept. Ei sunt mulţumiţi de situaţie. Primarii noştri sunt mulţumiţi. Şi primarul Brăilei este mulţumit de situaţie! Lui probabil că i se pare că a făcut treabă bună. I se pare o mare realizare că după 3 ani a făcut un covor asfaltic în Vidin. Deci lucruri banale într-o administraţie civilizată şi normală!”, a declarat Căprariu.
Categorie articol: 

Comentarii