Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Învăţătoare judecată pentru purtare abuzivă

• procurorii brăileni au trimis-o în judecată pe Luminiţa Gheorghe, 50 de ani, cadru didactic la Colegiul Naţional “Ana Aslan” Brăila • învăţătoarea este acuzată că, în urmă cu un an, i-a jignit şi i-a ameninţat cu bătaia pe doi elevi de clasa I, de faţă cu ceilalţi colegi • “Decât să mă uit la ei, mai bine mă uit la un rahat!”, a spus, printre altele, Luminiţa Gheorghe • unul dintre părinţi a înregistrat-o audio pe învăţătoare şi a pus înregistrarea pe youtube • poliţia şi Inspectoratul Şcolar Judeţean s-au sesizat despre purtarea abuzivă a învăţătoarei pe 4 decembrie 2015, zi în care a apărut în “Obiectiv – Vocea Brăilei” articolul “Învăţătoarea violentă - injurii, jigniri, ameninţări la clasa I” • conducerea Colegiului Naţional “Ana Aslan” a sancţionat-o pe Luminiţa Gheorghe cu diminuarea salariului pe 3 luni, iar poliţiştii i-au întocmit dosar penal

 

Cadru didactic anchetat şi trimis în judecată pentru purtare abuzivă, victime fiind doi elevi de clasa I, de la Colegiul Naţional “Ana Aslan” Brăila.

Luminiţa Gheorghe, în vârstă de 50 de ani, profesor învăţământ primar la unitatea de învăţământ susamintită, este acuzată că i-a jignit şi i-a ameninţat cu bătaia pe doi elevi-problemă de la clasa la care preda. Incidentul ar fi trecut probabil neobservat, dacă unul dintre elevii clasei nu i s-ar fi confesat părintelui, acasă. Tatăl unei fetiţe i-a pus acesteia un dispozitiv de înregistrare audio în ghiozdan, iar înregistrarea a fost postată pe youtube - şi de aici toată tevatura.

Culmea este că, în 30 de ani de activitate la catedră, Luminiţa Gheorghe a avut numai calificativul “Foarte bine”, nefiind niciodată sancţionată disciplinar. Comisia de disciplină de la Colegiul Naţional “Ana Aslan” a concluzionat că, prin cuvintele grele adresate celor doi elevi, învăţătoarea a încălcat Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor din învăţământul preuniversitar, precum şi Codul de etică al profesorului.

 

Poliţia s-a autosesizat după apariţia articolului din “Obiectiv”

Ancheta penală în cazul cadrului didactic de la Colegiul Naţional “Ana Aslan” a demarat pe 4 decembrie 2015, zi în care apărea în cotidianul “Obiectiv – Vocea Brăilei” articolul “Învăţătoarea violentă - injurii, jigniri, ameninţări la clasa I”. După publicarea articolului incriminator, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Biroului Investigaţii Criminale – Poliţia Municipiului Brăila s-au sesizat din oficiu şi i-au întocmit învăţătoarei dosar penal. Cercetările au fost coordonate de procurorul Ionel Tiberiu Dinu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila.

Potrivit dosarului penal, în anul şcolar 2014 - 2015, Luminiţa Gheorghe, în calitate de profesor învăţământ primar, a luat în primire clasa pregătitoare (“zero”) din care făceau parte elevii I.A.M. şi G.A.D. Încă de la început, precizează anchetatorii, cei doi elevi “au ridicat probleme de comportament, au deranjat orele de curs şi nu s-au putut integra colectivului”.

Clasa învăţătoarei de la “Ana Aslan” era compusă iniţial din 29 de elevi (15 fete şi 14 băieţi), însă în anul următor (anul şcolar 2015 – 2016) şase elevi s-au retras şi s-au transferat la alte şcoli, inclusiv la şcoli din străinătate.

“Pe fondul comportamentului neadecvat al elevilor I.A.M. şi G.A.D., care au continuat să deranjeze orele de curs şi în anul următor, la începutul lunii noiembrie 2015, inculpata Gheorghe Luminiţa şi-a încălcat sarcinile şi obligaţiile de serviciu prin aceea că, aflându-se la ora de curs, a adresat acestora cuvinte şi expresii jignitoare, precum şi ameninţări cu acte de violenţă de natură să provoace teamă acestora şi celorlalţi elevi care participau la oră”, precizează procurorul de caz.

 

Învăţătoarea de la “Ana Aslan”, “vedetă” pe youtube

Toate aceste manifestări de violenţă verbală au fost la un moment dat înregistrate de către tatăl uneia dintre elevele clasei, C.I., care a vrut cu tot dinadinsul să afle motivele pentru care fiica sa “aducea acuze doamnei învţătoare cu privire la comportamentul său faţă de elevi”. Brăileanul a montat un dispozitiv de înregistrare audio în ghiozdanul micuţei, obţinând, astfel, dovada comportamentului abuziv al învăţătoarei Luminiţa Gheorghe. Reprezentantul acuzării precizează:

“C.I. a ales această practică de monitorizare audio a perimetrului în care se afla fiica sa la şcoală pentru a cunoaşte cât minte copilul său şi cât de onest şi profesional este comportamentul inculpatei Gheorghe Luminiţa la orele de curs, dat fiind faptul că aceasta nega de fiecare dată că ar fi folosit vorbe urâte la adresa fiicei sale”.

După ce a obţinut dovada, în noiembrie 2015, brăileanul a publicat pe youtube înregistrarea audio în care învăţătoarea de la Colegiul Naţional “Ana Aslan” li se adresa celor doi copii folosind un limbaj jignitor, injurii şi ameninţări cu bătaia. Înregistrarea era însoţită de fotografii luate de pe pagina de Facebook a Luminiţei Gheorghe.

Reacţiile n-au întârziat să apară; unii dintre părinţii copiilor erau de partea doamnei învăţătoare, alţii nu puteau accepta cu niciun chip comportamentul cadrului didactic.

Potrivit fişei individuale a postului de cadru didactic, învăţătoarea Luminiţa Gheorghe s-a obligat, precizează anchetatorii, să respecte sarcinile de serviciu obligatorii având ca obiective generale “instruirea şi educarea elevilor în conformitate cu cerinţele idealului educaţional, iar ca obiective specifice educarea prin tipuri de activităţi specifice, urmărind obiective cognitive, de limbaj, psihomotorii, afective, estetice, ale aducaţiei pentru societate”.

Totodată, ea ar fi trebuit să le ofere copiilor “modele de comportament civilizat, de limbaj şi echilibru emoţional”. Procurorul de caz precizează:

“Este adevărat că persoanele vătămate (cei doi copii-problemă - n.r.), în repetate  rânduri, au creat probleme de comportament la clasă, însă acest fapt nu constituie circumstanţe atenuante pentru fapta de purtare abuzivă comisă de inculpată, care, în relaţia cu aceştia şi în interesul minorilor, trebuia să-şi pună în valoare pregătirea profesională şi calităţile de instructor de educaţie (inculpata avea la dispoziţie suficiente pârghii pentru a stopa comportamentul nepotrivit al elevilor, prevăzute în regulamentele şcolare)”.

 

Învăţătoarea Luminiţa Gheorghe, sancţionată

În ziua în care a apărut articolul în “Obiectiv – Vocea Brăilei”, s-a autosesizat şi Inspctoratul Şcolar Judeţean Brăila, iar în urma notelor de serviciu întocmite, inspectorii şcolari au efectuat un control la Colegiul Naţional “Ana Aslan”. Inspectorii IŞJ Brăila au investigat cazul de violenţă verbală prezentat în presă, au discutat cu cadrele didactice de la Ana Aslan” şi cu părinţii elevilor de la clasa I, unde se petrecuse incidentul. În urma controlului efectuat de inspectorii IŞJ, s-a recomandat constituirea Comisiei de disciplină la nivelul unităţii de învăţământ şi cercetarea cazului de violenţă verbală. După o săptămână, învăţătoarea a fost găsită vinovată de încălcarea Codului de etică al profesorului şi nu numai.

La data de 11 decembrie 2015, a fost întocmit raportul Comisiei de cercetare a abaterii disciplinare prezumate conform sesizării conducerii Colegiului Naţional «Ana Aslan» Brăila, în care s-a concluzionat că Gheorghe Luminiţa a încălcat Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor din învăţământul preuniversitar, precum şi Codul de etică al profesorului. Totodată, s-a menţionat că, pe parcursul celor 30 de ani de activitate, Gheorghe Luminiţa a obţinut doar calificativul «Foarte bine» şi nu a avut nicio abatere disciplinară”, precizează procurorul care a supravegheat cercetările.

Trei zile mai târziu, conducerea Colegiului Naţional “Ana Aslan” Brăila a luat măsura sancţionării disciplinare a învăţătoarei Luminiţa Gheorghe cu diminuarea salariului de bază cu 10%, pe o perioadă de 3 luni.

Redăm în continuare câteva crâmpeie din înregistrarea postată pe youtube, sub denumirea “Învăţător Gheorghe Luminiţa – Colegiul Ana Aslan Brăila”, fără alte comentarii:

“Măi băieţel, dacă nu te ia mama dracului (…) Păi dacă vrei să te calc în picioare, te calc! Să-ţi fie şi de mine frică! (…) Faptul că ăştia, tot timpul, tot timpul fac câte ceva şi ţipă lumea la ei... Păi, dacă vreţi să mă credeţi, singurul lucru care mă determină să nu-i bat să-i găsească nebuneala, este faptul că îmi pierd serviciul! (…) Deci am momente când stau şi mă gândesc că, decât să mă uit la ei, mai bine mă uit la un rahat! Şi-l admir p-ăla! Decât să mă uit la aceşti doi indivizi, de care m-am săturat până peste cap! … Mi-e silă!... MI-E SILĂ! (…) Am ajuns ca doi draci, că nu sunt oameni, ca doi draci să dea peste cap o clasă întreagă! (…) Uite, râde animalul!... Animalul râde! Pentru că nu înţelege ce i se spune, creierul lui are o problemă”.   

 

“Îmi pare rău!”

Contactată, în decembrie anul trecut, de reporterii cotidianului “Obiectiv – Vocea Brăilei”, învăţătoarea pusă sub acuzaţie şi deferită (acum) instanţei de judecată ne-a precizat, printre altele: “Îmi pare rău! Pur şi simplu mi-am ieşit din fire. Am copii cu probleme în clasă. Până acum, de 30 de ani de când predau, nu am întâmpinat probleme. Acum am doi copii cu probleme mari. Am anunţat şi conducerea şcolii, şi părinţii (…) Sunt foarte obraznici, şi părinţii lor nu înţeleg. Unul dintre copii ne-a fost trimis de la inspectorat. Se bat în clasă... Sincer îmi pare rău, m-am enervat peste măsură!...”

Procurorul de caz precizează că, după ce i s-a adus la cunoştinţă fapta comisă, învăţătoarea de la “Ana Aslan” a întocmit mai multe referate care sunt sprijinite de declaraţiile date de cadrele didactice ale şcolii şi de părinţii elevilor, care atestă faptul că elevii jigniţi în mod grosolan şi ameninţaţi cu bătaia au creat probleme de comportament în clasă, în repetate rânduri. “Acest fapt nu constituie circumstanţe atenuante pentru fapta de purtare abuzivă comisă de către inculpată, care, în relaţia cu aceştia şi în interesul minorilor, trebuia să-şi pună în valoare pregătirea profesională şi calităţile de instructor de educaţie”, a precizat, în acest sens, procurorul din cadrul PJ Brăila.

Dosarul Luminiţei Gheorghe a fost trimis deja instanţei de judecată.       

    

           
Categorie articol: 

Comentarii