Mergi la conţinutul principal
Acțiuni de monitorizare privind riscurile la locurile de muncă

Întreprinderile mici, în vizorul ITM

* inspectorii ITM vor verifica respectarea normelor legale din domeniul securității și sănătății în muncă * "Nimeni nu ar trebui să sufere de pe urma unor boli sau accidente legate de locul de muncă", precizează reprezentanții Comisiei Europene, citați de ITM * potrivit Legii 319/2006, "angajatorul are obligația să evalueze riscurile pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor, inclusiv la alegerea echipamentelor de muncă, a substanțelor sau preparatelor chimice utilizate și la amenajarea locurilor de muncă"  

 

Inspecția Muncii va desfășura, anul acesta, la nivel local și național, așa numita "Acțiune de monitorizare privind riscurile existente la locurile de muncă din întreprinderi mici (10-49 lucrători)".

Potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), Liviu Arhire, acțiunea are ca obiectiv monitorizarea respectării prevederilor legale legate de prevenirea riscurilor profesionale. Se va urmări, de asemenea, aplicarea măsurilor de prevenire și protecție în întreprinderile mici. "Acțiunea urmărește, pe de o parte, conștientizarea angajatorilor cu privire la necesitatea respectării cerințelor legale din domeniul securității și sănătății în muncă și, pe de altă parte, identificarea activităților de prevenire și protecție realizate în întreprinderile mici", precizează, într-un comunicat, reprezentanții ITM Brăila. Acțiunea se va desfășura pe parcursul Trim. I-IV 2022.

Potrivit Comunicării Comisiei Europene nr. 323/2021, referitoare la Cadrul strategic al UE privind securitatea și sănătatea la locul de muncă 2021-2027 - Securitatea și sănătatea în muncă, într-o lume a muncii în schimbare "existența unor condiții de muncă sigure și sănătoase este o condiție prealabilă pentru o forță de muncă sănătoasă și productivă. Nimeni nu ar trebui să sufere de pe urma unor boli sau accidente legate de locul de muncă. Acesta este, de asemenea, un aspect important atât al sustenabilității, cât și al competitivității economiei UE".

Cadrul strategic al UE se axează pe trei obiective-cheie pentru următorii ani: anticiparea și gestionarea schimbării din noua lume a muncii, generată de tranzițiile verde, digitală și demografică; îmbunătățirea prevenirii accidentelor și a bolilor la locul de muncă; creșterea gradului de pregătire pentru eventuale crize sanitare viitoare. Pentru îndeplinirea acestor obiective sunt necesare acțiuni atât la nivelul UE, cât și la nivel național, sectorial și la nivel de întreprindere.

"Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) angajează majoritatea lucrătorilor din UE și se confruntă adesea cu obstacole mai mari în ceea ce privește asigurarea sănătății și securității în muncă. Legea nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă, modificată și completată, stabilește principii generale referitoare la prevenirea riscurilor profesionale, protecția sănătății și securitatea lucrătorilor, eliminarea factorilor de risc și accidentare, informarea, consultarea, participarea echilibrată potrivit legii, instruirea lucrătorilor și a reprezentanților lor, precum și direcțiile generale pentru implementarea acestor principii", precizează reprezentanții ITM Brăila.

Potrivit art. 7 alin.(1) lit. b) din sus-numita lege, angajatorul are obligația să ia măsurile necesare pentru prevenirea riscurilor profesionale. De asemenea, angajatorul are obligația să evalueze riscurile pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor, inclusiv la alegerea echipamentelor de muncă, a substanțelor sau preparatelor chimice utilizate și la amenajarea locurilor de muncă (art. 7 alin.(4) lit.a).

Ulterior evaluării riscurilor și dacă este necesar, măsurile de prevenire, precum și metodele de lucru și de producție aplicate de către angajator trebuie să asigure îmbunătățirea nivelului securității și al protecției sănătății lucrătorilor și să fie integrate în ansamblul activităților întreprinderii și/sau unității respective și la toate nivelurile ierarhice (art. 7 alin.(4) lit.b).

Având în vederea ponderea semnificativă a întreprinderilor mici și a microîntreprinderilor în economie, Inspecția Muncii a derulat, în anul 2021, o acțiune privind riscurile existente la locurile de muncă, focalizată pe specificul microîntreprinderilor. Rezultatele acțiunii, precum și impactul pe care aceasta l-a avut în rândul angajatorilor, au relevat utilitatea monitorizării respectării prevederilor legale privind prevenirea riscurilor profesionale și necesitatea continuării acestei acțiuni la întreprinderile mici.

De asemenea, în timpul controalelor efectuate, s-au constatat neconformități în aplicarea legislației de securitate și sănătate în muncă în întreprinderile mici și mijlocii.

"Luând în considerare faptul că o mai bună implementare a legislației în domeniul securității și sănătății în muncă determină îmbunătățirea condițiilor de muncă și reducerea numărului de accidente de muncă și boli profesionale, Inspecția Muncii are ca prioritate ridicarea nivelului de respectare a cerințelor legale în toate întreprinderile, cu focalizare pe întreprinderile mici, în cadrul acestei acțiuni de monitorizare. În acest context și având în vedere specificitatea întreprinderilor mici care se confruntă adesea cu resurse limitate, cu riscuri profesionale care nu sunt cunoscute/evaluate, care nu aplică măsuri adecvate de prevenire și protecție, în Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2022 s-a inclus Acțiunea de monitorizare privind riscurile existente la locurile de muncă din întreprinderi mici (10-49 lucrători)", se mai precizează în comunicatul ITM Brăila.

 

IMM-urile reprezintă 99% din totalul întreprinderilor

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în anul 2018 ponderea microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii în totalul întreprinderilor din România era de 99,79%. Procentul important de întreprinderi s-a menținut aproximativ constant în ultimii ani, acest segment de întreprinderi reprezentând, în prezent, motorul economiei. În acest context, trebuie reliefat faptul că întreprinderile mici și microîntreprinderile însumează 98,6% din totalul întreprinderilor din România. În anul 2018, funcționau 59.139 întreprinderi mici, adică 82,3% din totalul întreprinderilor mici și mijlocii din România.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro