Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Începe Recensământul de probă al populației și locuințelor

* scopul acestuia este de testare a capacității de colectare, stocare și prelucrare a datelor de recensământ * în Semestrul I 2022, are loc recensământul propriu-zis * refuzul de a furniza informații sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informații incorecte se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei

 

Circa 50.000 de gospodării din întreaga țară au fost selectate pentru a participa la Recensământul de probă efectuat de Institutul Național de Statistică în luna martie 2021, în etapa de pregătire a Recensământului Populației și Locuințelor care va avea loc în Semestrul I al anului viitor. Persoanele selectate în eșantion primesc un pliant informativ (disponibil pe www.recensamantromania.ro și www.insse.ro). Potrivit Direcției Regionale de Statistică Brăila (DRS), Recensământul de probă se adresează tuturor persoanelor din gospodăriile selectate în eșantion, indiferent de cetățenie, care au reședința pe teritoriul României. Între 10 și 16 martie 2021, persoanele cuprinse în eșantion se vor autorecenza prin completarea chestionarului online, după preînregistrare, iar în perioada 22-31 martie 2021 cei care din motive obiective nu s-au putut autorecenza vor primi vizita unui recenzor pentru realizarea interviului față-în-față. Scopul Recensământului populației și locuințelor de probă este de testare a capacității de colectare, stocare și prelucrare a datelor de recensământ.

 

Cum se face autorecenzarea

În anul 2022, în România, se va realiza Recensământul Populației și al Locuințelor. Pentru că recensământul este o cercetare statistică complexă, în luna martie a.c., Institutul Național de Statistică efectuează un "recensământ de probă" la care participă circa 50.000 de gospodării din mediul urban rural, de pe întreg teritoriul României. Recensământul Populației și Locuințelor din Semestrul I al anului 2022 este primul care se va desfășura preponderent online.

Fiecare persoană are posibilitatea de a se autorecenza, în doi pași. Pasul 1 constă în completarea formularului de preînregistrare pentru membrii gospodăriei, disponibil la adresa: https://rpl.insse.ro/ sau accesând codul QR din pliantul primit în cutia poștală. Pasul 2 constă în completarea chestionarului individual accesându-și propriul chestionar prin link-ul primit pe adresa de e-mail indicată de fiecare la preînregistrare. Autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil, tabletă, laptop sau PC.

În cazul în care unele dintre persoanele care fac parte din eșantion, din motive întemeiate, nu se vor putea autoînregistra, vor primi vizita recenzorului la adresa de reședință pentru completarea chestionarului prin metoda interviului față-în-față. Recensământul de probă se va desfășura în trei etape: 1. (până în 9 martie a.c.) - pregătirea bazei de date cu variabilele de recensământ preluate din surse administrative și precompletarea chestionarelor individuale; 2. (10 -16 martie a.c.) - autorecenzarea (completarea chestionarelor online de către persoanele din gospodăriile cuprinse în eșantion); 3: (22 -31 martie a.c.) - deplasarea recenzorilor în teren pentru realizarea interviurilor față-în-față, în cazul persoanelor unde nu s-a putut efectua autorecenzarea.

Informațiile colectate prin intermediul chestionarelor individuale vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal și anonimizate imediat după intrarea în sistem. Datele colectate nu vor fi făcute publice și nici diseminate în vreun fel. Participarea la recensământ și furnizarea de informații corecte/complete, fie prin metoda autorecenzării, fie prin interviul față-în-față sunt obligatorii. Refuzul de a furniza informații sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informații incorecte constituie contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii