Mergi la conţinutul principal

Încălziri pentru alegerile locale

Liberalii brăileni au dat deja startul unei competiţii interne pentru a-şi selecta candidaţii la Primărie, CLM sau CJ, în privinţa alegerilor locale din 2016. Pe surse, am aflat că până acum senatorul Cătălin Boboc, consilierul municipal ex-PDL Simona Drăghincescu, fostul consilier judeţean PDL Dănuţ Lungu, omul de afaceri Florin Cârligea şi medicul Florin Pricop s-au înscris în cursa internă pentru desemnarea unui candidat la funcţia de primar al municipiului, deşi nu au făcut încă anunţul oficial. De asemenea, trebuie precizat că fostul membru Forţa Civică, Cristian Techiu, în prezent tot în tabăra PNL Brăila, a fost cel care a "spart gheaţa" şi şi-a anunţat candidatura pe pagina personală de Facebook. "Până acum nu sunt mulţi cei care să îşi fi anunţat oficial intenţia de a candida pentru un mandat de primar...eu am făcut-o, pentru că asta mi-am pus în gând în 2013, când pentru prima dată am devenit membru al unui partid politic: Forţa Civică. Mi-am depus candidatura pentru Primăria Municipiului Brăila. În competiţia internă din Partidul Naţional Liberal, deocamdată. Urmează un parcurs lung, cu multe etape - dar împreună cu cei nouă-zece entuziaşti (toţi sunt tineri), (...) le vom străbate şi câştiga pe toate. E un vechi obicei", a afirmat recent, Techiu într-o postare pe site-ul de socializare. Tot la bursa zvonurilor politice se vehiculează că majoritatea liberalilor amintiţi mai sus s-au înscris şi pentru poziţia de consilier judeţean şi/sau cea de consilier local. Tot în acest sector s-ar încadra şi viceprimarul Alexandru Dănăilă, care pare să lupte pe două fronturi, atât pentru CLM, cât şi pentru CJ Brăila. La CLM, se mai adaugă pe lista de doritori şi consilierii municipali actuali, în frunte cu Cătălin Hagiu.
În ceea ce priveşte bătălia pentru un loc pe lista viitorului CJ Brăila, surse politice ne-au declarat că deja există 45 de doritori din partea PNL. Între aceştia, se pare că se regăsesc cei mai mulţi consilieri judeţeni actuali, însă deocamdată ies în faţă ca siguri: Ovidiu Nechita, Bogdan Minescu şi Vasile Cortez. "În principiu, se înscriu pe liste cu intenţia de a candida în 2016 cei care ocupă diferite funcţii. Membri în Biroul Politic Municipal, în CJEx-ul comun al celor două structuri nou formate", ne-au declarat surse de încredere din tabăra PNL.
Tot pe surse am aflat că liberalii brăileni au ordin să realizeze şi să trimită această listă cu posibilii candidaţi pentru Primărie, CLM, respectiv, CJ Brăila, către Centru, unde ar urma să se facă un studiu sociologic. La încheierea analizei, ar trebui să se dea ok-ul pentru intrarea în alegeri a performerilor politici cu cea mai mare notorietate în faţa alegătorilor din judeţul nostru.

Boboc: "Am nişte idei despre cum ar trebui să arate o administraţie locală, dar am tot timpul să iau o decizie"

Co-preşedintele PNL Brăila, Cătălin Boboc, a recunoscut că liberalii au deschis listele pentru cei care doresc să se înscrie în bătălia electorală de anul viitor, însă a refuzat să facă public vreun nume, deocamdată. Acesta a specificat că este încă prea devreme şi că preferă să mai aştepte până la clarificarea lucrurilor. Boboc a subliniat că înscrierile în cursa electorală se vor încheia pe 15 august, după care, până pe 15 februarie 2016, va urma o perioadă de evaluare destul de strictă. Liberalul a punctat că va fi o "luptă" internă cu mai multe etape şi consultarea organizaţiilor locale. "Mă bucur că sunt foarte mulţi care s-au înscris. Au fost momente în PNL - bine, vorbesc despre o istorie mai veche -, când era greu să găsim oameni. Acum sunt mulţi care îşi doresc. Îmi imaginez că nu îşi doresc doar să fie pe listă, ci înscrierea va presupune şi o implicare din partea lor. Adică să se gândească la proiecte, să îşi asume. A fost o perioadă în care, poate, partea de organizare internă, poate chiar şi neînţelegerile care au mai avut loc, ne-au ţinut un pic pe loc. Este momentul să facem ultimele reglaje fine. Am spus că mai este luna august, oamenii mai sunt plecaţi, e în regulă. Dar din septembrie trebuie să le avem pe toate puse la punct, aranjate, organizate şi să plecăm la treabă", a afirmat Boboc. De asemenea, acesta a specificat că se aşteaptă la un cu totul alt mod de a face campanie electorală, având pretenţia ca aceia care candidează să se implice cât se poate de activ în problemele comunităţii locale, a cartierelor pe care le vor reprezenta. "Modul în care se face campanie electorală s-a schimbat! Nu mai faci 500 de bannere, cu poza şi numele tău şi le pui pe stâlp. Nu mai merge aşa, s-a terminat! Acum, cine este activ şi implicat zi de zi în viaţa comunităţii locale sau a unui cartier are o şansă. Cine nu... Greu!", a mai completat liberalul. Întrebat dacă este adevărat că îl interesează poziţia de primar al Brăilei sau să-şi asigure un loc pe lista CJ Brăila, de unde se va desemna un preşedinte, Boboc nu a dorit nici să confirme, dar nici să infirme zvonurile. "Mai este timp să mă gândesc. Într-adevăr, consider că sunt foarte importante aceste alegeri locale. Am nişte idei despre cum ar trebui să arate o administraţie locală, dar am tot timpul să iau o decizie", a conchis sursa citată.

Ce şanse ar avea noul PNL?

În prezent, după mutări şi permutări, după efectele "ordonanţei traseiştilor" din septembrie, anul trecut, la CJ Brăila, noul PNL a ajuns la un număr de opt consilieri judeţeni: Bogdan Minescu (PNL), Neagu Jirlăianu (PNL), Vasile Cortez (PNL), Ovidiu Nechita (PNL), Adrian Rădulescu (PNL), Horia Tănasă (PNL), Vasile Alfredo Pascale (ex-PDL), Marian Sârbu (ex-PDL) şi Gicu Mitache (ex-PDL). În acelaşi timp, în CLM putem vorbi chiar despre nouă consilieri liberali: Alexandru Dănăilă (viceprimar - PNL), Eduard Ilie Ciocan (PNL), Cristian Florinel Pricop (PNL), Cătălin Hagiu (PNL), Marian Fusea (ex-PDL) Simona Drăghincescu (ex-PDL), Laurenţiu Chiru (ex-PNŢCD), Georgică Sterian (ex-PPDD) şi Paul Creţu (ex-independent).
Interesant de reamintit este scorul obţinut de PNL şi PDL după alegerile din 2012, când liberalii au candidat alături de USL, iar democrat-liberalii în cadrul Alianţei pentru Viitorul Brăilei. Astfel, la CJ Brăila, USL a obţinut iniţial 16 consilieri judeţeni, dintre care 9 PSD, 6 PNL, unul PC, precum şi preşedintele (PSD). La rândul său, AVB a avut opt consilieri dintre care doar patru PDL. Cu alte cuvinte, la acest moment noul mare PNL trebuia să aibă 10 consilieri judeţeni, dar doi "s-au pierdut" pe drum. Ţinând cont că la CJ sunt 33 de consilieri, ca să obţină 10 mandate, noul mare PNL ar trebui să scoată la judeţ 30%. La CLM, USL a obţinut 14 consilieri municipali, dintre care 9 PSD, 4 PNL şi unul PC, în timp ce AVB a obţinut doar patru consilieri, doar doi fiind PDL. Cu alte cuvinte, la CLM noul PNL a câştigat 3 consilieri, faţă de momentul 2012, dar ca să obţină tot 9 mandate şi la viitoarele alegeri, cam tot ăsta-i scorul: 33%. Întrebarea este: va reuşi noul mare PNL să obţină acest scor anul viitor?

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro