Mergi la conţinutul principal

Încăierare pe viaţă şi moarte: «Te omor, o viaţă-ntreagă ţi-ai bătut joc de mine!»

Agresiuni "pe bandă rulantă" în comuna brăileană Ulmu.
Mişu Istrate, în vârstă de 64 de ani, a fost arestat şi trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor. Potrivit procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, în seara zilei de 11 decembrie 2015, Istrate i-a aplicat consăteanului său Gheorghe Gândac cinci lovituri de cuţit în zona toracelui, provocându-i leziuni grave, care au necesitat 30 - 35 de zile de îngrijiri medicale şi care i-au pus viaţa în primejdie. Cuţitarul de la Ulmu se află în arest preventiv, pentru tentativă de omor.

"Te omor!"

Victima şi agresorul locuiesc pe strada Viilor, din comuna Ulmu, în imobile învecinate. De-a lungul anilor, spun anchetatorii, "între cei doi s-a creat o stare conflictuală pe fondul căreia se insultau, se loveau şi se reclamau reciproc la poliţie". N-a fost de ajuns, astfel că s-a ajuns la tentativă de omor: în mediul rural, gospodarii mai iuţi la mânie îşi rezolvă problemele cu bâta şi cu cuţitul.
În seara zilei de 11 decembrie 2015, Mişu Istrate se deplasa pe strada Viilor, către casă, având într-o sacoşă un cuţit lung de 25 de centimetri, cu mâner din lemn şi sârmă. În dreptul imobilului cu numărul 18, a fost ajuns din urmă de vecinul Gheorghe Gândac, care mergea pe bicicletă. "Între cei doi a izbucnit un conflict, pe fondul căruia inculpatul a urmărit-o pe persoana vătămată, iar aceasta a abandonat bicicleta, încercând să fugă pe jos, apoi a rupt o scândură din gardul imobilului cu numărul 20, pe care, însă, n-a mai folosit-o, întrucât inculpatul i-a aplicat o lovitură de cuţit în partea stângă a toracelui", precizează procurorul de caz.
Luat prin surprindere, Gândac s-a prăbuşit la pământ, iar bătrânul de 64 de ani i-a mai aplicat patru lovituri de cuţit, o dată în braţul stâng şi de trei ori în torace. Procurorul criminalist precizează: "În timpul conflictului, persoana vătămată i-a cerut în mod repetat inculpatului să înceteze agresiunea, iar acesta din urmă i-a răspuns: «Te omor, o viaţă-ntreagă ţi-ai bătut joc de mine!» Conflictul a fost văzut de martorul C.I., iar strigătele părţilor au atras atenţia martorei V.G., la intervenţia căreia inculpatul a încetat agresiunea şi s-a îndepărtat, strigând în continuare: «Te omor!»"
Ajuns în faţa porţii, Gheorghe Gândac şi-a scos o parte din hainele cu care era îmbrăcat şi le-a aruncat peste gard, după care şi-a pierdut cunoştinţa, din pricina rănilor pe care le căpătase. În aceeaşi seară, bărbatul de la Ulmu a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, unde a rămas internat în perioada 11 - 29 decembrie 2015. Potrivit raportului medico-legal întocmit de SJML Brăila, Gheorghe Gândac a suferit mai multe plăgi, trei dintre acestea punându-i viaţa în primejidie. Medicii i-au găsit victimei 3,5 litri de sânge în cavitatea toracică. Leziunile suferite în seara zilei de 11 decembrie 2015 i-au pus victimei viaţa în primejdie, precizează anchetatorii.
Audiat pe parcursul urmăririi penale, autorul tentativei de omor a recunoscut că şi-a lovit vecinul cu cuţitul, cu precizarea că acesta l-ar fi lovit iniţial cu bicicleta "în zona feţei şi în zona inghinală" (!), iar în continuare ar fi intenţionat să-l mai lovească şi cu o bară metalică. Adică ar fi fost provocat, aflându-se, astfel, în legitimă apărare. "Susţinerile inculpatului nu numai că nu sunt confirmate probator, ci dimpotrivă, sunt infirmate de rezultatele examinărilor fizice şi medico-legale efectuate în ziua imediat următoare agresiunii", precizează reprezentantul acuzării.
La propunerea procurorilor PT Brăila, în ziua de 12 decembrie 2015, judecătorii Tribunalului Brăila au dispus arestarea preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile, a bărbatului de 64 de ani din Ulmu, care a intenţionat să-şi omoare vecinul fără motiv. Procurorul de caz precizează: "Inculpatul a săvârşit un act de agresiune de o violenţă ieşită din comun, atacul fiind nu numai nejustificat, ci şi extrem de grav - lovirea victimei cu cuţitul în piept, cu intensitate suficientă pentru a crea plăgi penetrante, care i-au pus în primejdie viaţa (...) Inculpatul a săvârşit agresiunea fără un motiv întemeiat".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro