Mergi la conţinutul principal

În rol de elev navetist! Deputaţii Emilia Meiroşu şi Florin Mircea, singurii care-au acceptat provocarea

• reprezentanţii elevilor îşi doresc prin acest demers să aducă în atenţia aleşilor brăileni problemele pe care le întâmpină şcolarii navetişti • contactaţi de redactorii “Obiectiv”, deputaţii PSD Emilia Meiroşu şi Florin Mircea au fost singurii care au acceptat provocarea inedită şi vor face naveta de la Brăila la Ianca, cu trenul, pe 13 februarie

 

Consiliul Judeţean al Elevilor (CJE) Brăila a lansat o provocare, parlamentarii brăileni au răspuns! Vorbim despre o provocare inedită, prin care reprezentanţii elevilor i-au îndemnat pe deputaţii şi senatorii de Brăila să facă naveta pentru o zi, pe 13 februarie, din municipiu până la Ianca. Iar când spunem navetă ne referim la faptul că aleşii trebuie să renunţe la maşina personală şi să parcurgă cei 45 de km folosind un mijloc de transport în comun, fie tren, fie maxi-taxi. La Ianca, parlamentarii care vor răspunde invitaţiei se vor întâlni la Liceul Teoretic “Constantin Angelescu” cu liderii elevilor, vor discuta şi vor căuta soluţii pentru a îmbunătăţi situaţia tinerilor care fac naveta.

“Lansăm o invitaţie parlamentarilor de a juca rolul unui elev şi să facă naveta pentru o zi, pentru a se întâlni cu noi joi, în data de 13 Februarie, la Liceul Teoretic «Constantin Angelescu»!”, spun cei din CJE Brăila.

Rareş Voicu, preşedintele CJE Brăila, ne-a explicat şi care au fost motivele ce au stat la baza acestei provocări.

“Odată cu adoptarea OUG 51/2019, serviciile de transport al persoanelor devin servicii de interes comercial, în ciuda faptului că acest lucru este interzis de regulamentele europene. Pentru a rezolva această situaţie, reprezentanţii elevilor au solicitat parlamentarilor respingerea Ordonanţei de urgenţă, astfel încât elevii să poată beneficia din nou de subvenţiile pentru transport, garantate de lege”, spune Rareş.

Mai mult, în urmă cu o câteva săptămâni, Consiliul Judeţean al Elevilor Brăila a derulat campania intitulată “Tu ţi-ai primit banii pe transport?”, prin care elevii navetişti au prezentat problemele cu care se confruntă în fiecare zi pentru a putea avea acces la transport şi pentru a putea avea acces la educaţie. În urma acestei campanii s-a descoperit că pentru majoritatea elevilor, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural, programul mijloacelor de transport reprezintă o problemă majoră, acestea având o frecvenţă mult prea redusă pentru nevoile elevilor. De asemenea, condiţiile acestor mijloace de transport nu sunt adecvate.

“Elevii din mediul urban se confruntă cu probleme asemănătoare; aceştia nu beneficiază de mijloace de transport destinate doar elevilor, ci sunt nevoiţi să circule cu mijloace de transport în comun, acestea având spaţiu redus. În ceea ce priveşte decontul, în urma analizei formularului s-a constatat că elevii nu beneficiază de acesta, sau, în cazul celor care beneficiază, acesta nu este primit la timp, sau este parţial. Cu privire la decont, acesta nu numai că este parţial, dar nu este primit la timp, în cele mai multe dintre cazuri”, a mai explicat liderul elevilor.

În cadrul întâlnirii cu parlamentarii brăileni, membrii CJE vor să le expună toate aceste probleme şi să îi îndemne să susţină respingerea OUG 51/2019.

 

Felicitări Emilia Meiroşu şi Florin Mircea, singurii care au răspuns provocării! Cei doi vor face naveta cu trenul

 

În urma provocării lansate de elevi, redactorii “Obiectiv” i-au contactat pe toţi cei şapte parlamentari brăileni pentru a-i întreba dacă vor răspunde invitaţiei. Până ieri, la închiderea ediţiei, doar doi deputaţi au confirmat că vor face naveta până la Ianca. Este vorba despre Emilia Meiroşu, deputat PSD, care a lăudat iniţiativa elevilor şi a spus că va veni la întâlnirea de la Ianca cu trenul. De altfel, deputatul, care este profesor la bază, a subliniat că nu reprezintă o problemă faptul că trebuie să facă naveta deoarece a mai făcut acest lucru în trecut, timp de un an, atunci când preda copiilor din Ianca.

Cel de-al doilea deputat care a confirmat participarea este Florin Mircea, tot de la PSD. Şi acesta a declarat redactorilor “Obiectiv” că va merge cu trenul până la Ianca.

Ceilalţi deputaţi brăileni nu au confirmat oficial. Nicu Niţă (PSD) a fost sunat de două ori de redactorii noştri însă apelurile s-au închis suspect în momentul în care ne-am prezentat. Aşadar, nu am primit un răspuns din partea acestuia privind prezenţa la întâlnirea de joi cu elevii. Antoneta Ioniţă (PNL) ne-a spus că, din păcate, nu poate ajunge la Ianca pe 13 februarie deoarece în acea zi avea deja ceva stabilit, însă susţine respingerea OUG 51/2019. Vasile Varga (PNL) ne-a declarat că va participa la întâlnirea cu elevii dacă va fi în Brăila.

În ceea ce priveşte senatorii de Brăila, Ion Rotaru (PSD) nu a putut oferi un răspuns redactorilor “Obiectiv”, invocând motive personale. Mihai Ruse (ALDE) nu ne-a răspuns la telefon.

Rămâne de văzut câţi parlamentari brăileni vor veni joi, 13 februarie, la întâlnirea cu reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro