Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

«Vremuri de altădată» la aniversarea a 20 de ani a Muzeului Ianca

• o adevărată şezătoare ca-n vremea bunicilor şi străbunicilor noştri a fost organizată, vineri, la sediul muzeului din oraşul Ianca • au participat oficialităţi locale, oameni de cultură, cadre didactice, preoţi, copii şi vârstnicii comunităţii

 

În contextul împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Muzeului Ianca, vineri, 9 august, în micul oraş brăilean a avut loc o şezătoare ca-n vremurile vechi. Evenimentul a făcut parte din proiectul “Muzeul Ianca-promotor al tradiţiei locale”, gândit de prof. Ion M. Bărbuceanu, avându-i ca parteneri pe Parohia “Sf. Ioan Botezătorul” Ianca I, Liceul Teoretic “Constantin Angelescu”, Biblioteca comunală Mircea Vodă şi Muzeul Brăilei “Carol I”. Proiectul a fost finanţat de Consiliul Judeţean Brăila.

Astfel, la sediul muzeului din localitatea Ianca, copiii au putut vedea şi, totodată, participa activ la o şezătoare ca pe vremuri, o adunare specifică mediului rural. La eveniment au participat oficialităţile locale, oameni de cultură, cadre didactice, preoţi, dar şi vârstnici ai comunităţii locale. Au putut fi văzute camerele din casa tradiţională ţărănească, obiecte de uz casnic utilizate în gospodării de către străbuni şi au fost evocaţi preoţi, învăţători şi oameni de seamă ai comunităţii. Şi cum motivul adunării în curtea muzeului a fost Şezătoarea, nu au putut lipsi cântecele populare româneşti, poezii şi ateliere de lucru în care s-au regăsit meşteşugurile şi îndeletnicirile bunicilor şi străbunicilor noştri, precum ţesutul la război, cusutul, torsul şi confecţionarea de coşuri din nuiele de răchită.

“Cultivarea sentimentelor de respect pentru valorile tradiţionale româneşti, cunoaşterea şi promovarea patrimoniului cultural tradiţional românesc din zona Câmpiei Brăilei, precum şi evidenţierea tradiţiilor, a datinilor şi obiceiurilor strămoşeşti specifice zonei brăilene, au constituit scopul organizării acestei şezători”, au afirmat reprezentanţii Arhiepiscopiei Dunării de Jos, invitaţi de asemenea la eveniment, mai ales că 2019 este Anul omagial al satului românesc în Patriarhia Română.
Categorie articol: 

Comentarii