Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

«Monstrul cu chip de tată» a fost condamnat

După un an de la declanşarea procesului penal, Judecătoria Brăila l-a condamnat pe Chiric Căprian, în vârstă de 45 de ani, brăilean originar din judeţul Iaşi, la o pedeapsă rezultantă de 3 ani şi 6 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru săvârşirea a patru infracţiuni: tentativă de viol, corupţie sexuală, tentativă de incest şi ameninţare. Căprian a săvârşit acte cu caracter obscen asupra propriului copil, o fetiţă în vârstă de 15 ani, iar în iulie 2012 a încercat să o violeze. Victima a fost nevoită să se apere cu o ţepuşă de grătar ca să scape de violator, nimeni altul decât propriul tată, care o imobilizase. La acea dată, copila abuzată s-a refugiat la bunicii materni, mama fiind plecată în Italia, din iunie 2012. 

În ciuda probelor existente la dosar, Chiric Căprian a negat toate acuzaţiile care i s-au adus, iar acum a declarat apel împotriva sentinţei de condamnare.

"Învinuitul nu manifestă sentimente paterne"

Procurorul Gheorghe Velea, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, care a coordonat cercetările în cazul "Căprian", preciza în momentul trimiterii în judecată a "monstrului cu chip de tată": "Mama minorei confirmă situaţia de fapt, în prezent fiind plecată în Italia. Minorul C. Ş. A., fratele victimei, susţine declaraţiile acesteia. A fost efectuată o expertiză medico-legală psihiatrică, rezultând că învinuitul Căprian Chiric prezintă tulburări de personalitate de tip impulsiv-exploziv, însă are dicernământul păstrat, comisia recomandând obligarea la tratament într-o clinică de specialitate, conform art. 113 Cod Penal (...). Învinuitul tinde să se comporte cu cei din jur instinctual, nu manifestă sentimente paterne, grijă sau responsabilitate când vorbeşte despre relaţia cu copiii, nici sentimente de vinovăţie sau regret privind abuzul sexual al fiicei. Este, de asemenea, extropunitiv, acuzându-şi fiica de comportament provocator sexual".
Cercetările în cazul minorei C.V., în vârstă de 15 ani, au început pe 11 iulie 2012, dată la care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Potecţia Copilului Brăila a sesizat poliţia. Cu acest prilej, inspectorii de la Protecţia Copilului au informat IPJ că minora este supusă unor forme de abuz sexual chiar de către tatăl său, numitul Căprian Chiric, în condiţiile în care mama acesteia era plecată în Italia.
Trei zile mai târziu, a fost înregistrată plângerea minorei C.V. în care se arată că, din vara anului 2011, tatăl său a supus-o la acte cu caracter obscen, acesta propunându-i să întreţină raport sexual. Obscenităţile au continuat până în ziua de 2 iulie 2012, când bărbatul a vrut să-şi violeze fiica, ameninţând-o că "dacă va spune cuiva va fi bătută, iar bunicului său G.F. îi va incendia casa".
Bunicul matern al copilei a sesizat, de asemenea, poliţia, precizând că, de două ori, pe 3 şi 13 iulie 2012, Chiric Căprian l-a sunat şi l-a ameninţat cu moartea, afirmând că-i dă foc la casă. Potrivit raportul inspectorilor de la Protecţia Copilului, ataşat la dosar, în familia Căprian "exista violenţă intrafamilială", iar mama minorei abuzate a particpat la mai multe şedinţe de consiliere împreună cu cei doi copii, fără ştirea soţului.
Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorul Gheorghe Velea, abuzurile asupra minorei C.V. începuseră în anul 2010, tatăl iresponsabil "manifestându-se nefiresc, prin atingeri, mângâieri, îmbrăţişări cu conotaţie sexuală". În mai 2012, victima i s-a plâns mamei, dar bărbatul s-a apărat, spunându-i soţiei că minora ar fi vinovată "pentru că-l provoacă".
Tentativa de viol din 2 iulie 2012 a fost relatată chiar de către victimă, în prezenţa bunicului şi a reprezentaţilor DGASPC: "M-a prins de mâini, blocându-mi-le la spate şi m-a trântit în pat cu faţa în jos, ţinându-mi în continuare mâinile blocate la spate; imediat, am simţit cum mi-a ridicat fusta (...) m-am zbătut, reuşind să-mi eliberez o mână (...) am luat din dulapul de vase o ţepuşă de grătar, ameninţându-l că, dacă nu mă lasă în pace, îl înţep...". În final, victima a reuşit să scape şi s-a închis în camera ei.
Pe de altă parte, bunicul matern le-a povestit anchetatorilor că fata i s-a plâns că tatăl său se manifestă nefiresc şi că, aproape zilnic, îi propunea să întreţină raporturi sexuale. Prietena victimei, B.M., a declarat că aceasta s-a mutat la bunici, după ce tatăl ei încercase să o violeze. La un moment dat, mama minorei s-a prezentat la un ONG brăilean ca să reclame situaţia fetei, căreia tatăl "îi vorbeşte obscen şi o priveşte cu interes sexual". Însăşi minora agresată sexual s-a prezentat la psiholog, după tentativa de viol săvârşită de propriul tată.

 
Categorie articol: 

Comentarii