Mergi la conţinutul principal

«Infractorii sunt tot mai inventivi»

Devenită recent magistrat cu grad profesional de procuror de curte de apel, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, Georgica Ciuciumiş, se află în fruntea unităţii, cu volumul cel mai mare de activitate (la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila). Deşi schema de personal a PJB - aceeaşi dinainte de 89 - cuprinde 13 procurori, din care doar nouă ocupă funcţii de execuţie, volumul de activitate este uriaş, numărul cauzelor fiind în creştere progresivă. Astfel, dacă în 2011 procurorii au avut de soluţionat 12.492 de dosare, anul acesta ei au avut în lucru nu mai puţin de 14.772 de dosare. Asta în condiţiile în care majoritatea procurorilor au o experienţă relativ redusă, doar trei dintre aceştia având o vechime mai mare de trei ani în sistem.
"Specificul muncii noastre a impus deseori efectuarea de activtăţi peste timpul normal de lucru, orele suplimentare fiind compensate, în măsura posibilităţilor, cu zile libere. Activitatea noastră nu se încheie la ora 16.00; asigurăm serviciul de intervenţie în permanenţă. Totodat, efectuăm ore suplimentare care nu se remunerează şi nu întotdeauna procurorii au reuşit să-şi ia liber. De fapt, au fost perioade în care un procuror a muncit cât doi. Din păcate, volumul de muncă este foarte mare, iar noi suntem foarte puţini", a precizat prim-procurorul Georgica Ciuciumiş.

Procurori de top

Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila a fost, de-a lungul timpului, o adevărată "rampă de lansare" pentru mulţi magistraţi procurori, ajunşi, ulterior, în funcţii importante. Unii sunt acum procurori la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, alţii ocupă funcţii importante la DNA sau DIICOT, mulţi alţii sunt judecători.
"Rezultatele meritorii obţinute de procurorii brăileni au fost evidenţiate la examenele susţinute, în decursul timpului, pentru promovarea în funcţii de execuţie, pentru numirea în funcţii de conducere, la examenul de capacitate. De exemplu, anul acesta am avut trei procurori stagiari, care au obţinut la examen medii peste 9.20: Daniela Bratulea (media 9.22), Alexandra Gregorian (9.47) şi Daniel Florin Ungureanu (9.52)", a precizat şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila.
De altfel, în luna noiembrie a.c., prim-procurorul Georgica Ciuciumiş a promovat examenul pentru gradul profesional de procuror de Parchet de curte de apel, obţinând nota 9.15. Pentru cele 30 de posturi scoase la concurs, au susţinut examen 300 de procurori cu experienţă din toată ţara. Demn de remarcat este faptul că, la aceeaşi dată, prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, Laura Dobre, a promovat examenul pentru funcţia de execuţie la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila.
Problemele cu care se confruntă procurorii brăileni nu sunt legate doar de volumul uriaş de activitate, ci şi de faptul că, an de an, metodele folosite de cei care încalcă legea sunt tot mai complexe, iar probatoriul mai greu de administrat. Parchetul are în supraveghere câteva mii de dosare cu AN (autori necunoscuţi).
"Infractorii sunt tot mai inventivi şi aici amintesc doar metodele de înşelăciune prin telefon. Avem, din păcate, în supraveghere, mii de cauze cu autori necunoscuţi. Cu cât trece timpul, cu atât sunt mai greu de administrat probe. Întotdeauna trebuie să respectăm prezumţia de nevinovăţie a suspecţilor. Pe de altă parte, colaborarea cu instituţiile implicate în înfăptuirea actului de justiţie - instanţe, barou de avocaţi, poliţia, Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Brăila, Serviciul Judeţean de Medicină Legală Brăila - a fost foarte bună", a mai precizat prim-procurorul Georgica Ciuciumiş.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro