Mergi la conţinutul principal

«Chiar dacă ajung la închisoare, nu-mi pare rău că am pus în aplicare acest proiect!»

Primarul de la Gropeni, Stan Malinche, pune pe seama interesului public local acţiunile şi deciziile luate în privinţa terenului de 465 mp, din islazul comunei. El susţine că totul s-ar fi făcut perfect legal şi că anchetatorii care s-au ocupat de caz au interpretat lucrurile cu rea voinţă, în defavoarea sa şi a celorlalţi reprezentanţi ai comunei incriminaţi în dosarul "Gropeni", ajuns pe masa procurorilor anticorupţie. "A fost dorinţa şi lupta mea şi a câtorva consilieri de aici să aducem înapoi lotul de teren de la ADS. Am gândit lucrurile ca întreaga comunitate să beneficieze de pe urma acestui teren prin înfiinţarea unei asociaţii. Puteam foarte bine să folosim terenul pentru investiţii, dar am ales ca oamenii de aici, din comună, să-l utilizeze în sistem asociativ pentru agricultură. Practic, primăria venea cu terenul, iar oamenii îl lucrau cu forţe proprii şi beneficiau de produsele agricole", a precizat Malinche, subliniind că tocmai pentru a le veni oamenilor în ajutor a fost stabilită în Consiliul Comunal o valoare mai mică a redevenţei. "Pe considerentul să venim în sprijinul oamenilor, preţul cerut a fost mai mic! Care este prejudiciul aici? (...) De la bun început s-a făcut o asociere adhoc, având-o ca reprezentant pe Gurgu Anişoara. Eu şi o parte dintre consilieri am girat această asociaţie prin faptul că am fost şi suntem membri fondatori, pentru că dacă nu intram noi, asocierea nu se făcea niciodată. Abia în 2010 asocierea a căpătat forma juridică actuală şi a venit la licitaţia pentru concesiune, procedura fiind anunţată inclusiv în presa locală a vremii", a mai spus primarul Gropeniului. Întrebat despre cum stau lucrurile în ce priveşte acuzaţia de fals în declaraţii, sursa citată a explicat că declaraţiile sale de interese sunt publice pe site-ul primăriei şi se face menţiunea că este membru fondator al Asociaţiei Crescătorilor de Animale Gropeni. "Ce-i în neregulă aici? La fel, nu văd care-i problema că PFA-ul soţiei are relaţii contractuale cu asociaţia. Acest PFA îl aveam dinainte de a fi ales primar şi are obiect de activitate prestarea de servicii de lucrări agricole, pentru că asociaţia nu are utilaje. De fiecare dată când asociaţia mi-a cerut sprijinul la lucrările agricole am venit în ajutor, iar totul s-a întâmplat transparent, cu acte şi cu ştiinţa comunităţii, informată despre tot ce se întâmplă în asociere prin intermediul întâlnirilor publice pe care le organizăm periodic pentru a lua decizii privind asociaţia. Toate aceste aspecte le-am discutat şi cu anchetatorii, însă lucrurile au fost interpretate cu rea-voinţă, în defavoarea noastră. Chiar dacă ajung la închisoare, dacă aşa decide DNA-ul, nu-mi pare rău că am pus în aplicare acest proiect, din care membrii comunităţii locale au beneficiat, inclusiv persoana care ne-a reclamat peste tot", a mai spus Malinche.

Gurgu: "Mai multe instituţii ne-au verificat, fără să confirme reclamaţiile"

La rândul său, Anişoara Gurgu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale Gropeni, a ţinut să lămurească apele în ce priveşte subvenţia de la APIA. Sursa citată a explicat că dosarele de subvenţii sunt legale: "Pentru lucrările plătite direct de asociaţie avem facturi, nu şi pentru loturile de teren date în folosinţă membrilor şi pe care au obligaţia să le lucreze fiecare. Terenurile au fost lucrate, iar culturile au fost corect declarate la APIA, care a verificat de-a lungul timpului situaţia în teren. Mai departe, pentru banii din subvenţii le-au fost oferite explicaţii detaliate oamenilor, cu privire la modul în care au fost cheltuiţi. În ce priveşte retragerea a şapte membri care au continuat să figureze în acte, contextul în care s-a întâmplat asta a fost acela când s-a pus problema ca membrii să vină cu o contribuţie proprie, în bani, pentru a plăti dările către bugetul comunei. Oamenii n-au vrut să dea bani şi au făcut cerere că se retrag, însă pe urmă n-a mai fost nevoie să vină oamenii cu bani de acasă, aşa că s-au răzgândit. Doar că nu au mai venit să notifice în scris asociaţia că nu se mai retrag. Despre celelalte acuzaţii, pot să spun doar că pe aceleaşi probleme au venit şi ne-au controlat o grămadă de instituţii, inclusiv Garda Financiară şi nu s-a confirmat nimic din ce se reclamase", a încheiat sursa citată.
Reamintim că, recent, Parchetul Brăila şi-a declinat competenţa de soluţionare a unui dosar de urmărire penală împotriva câtorva reprezentanţi din Consiliul Comunal Gropeni, în frunte cu primarul Stan Malinche şi vicele Anghel Brăgău. În această speţă se vorbeşte, printre altele, despre infracţiuni de corupţie, înşelăciune, abuz în serviciu, inclusiv contra intereselor publice, fals în înscrisuri, evaziune şi gestiune frauduloasă, dar şi conflict de interese, toate acestea învârtindu-se în jurul unui lot de teren de circa 460 ha de păşune, aparţinând comunei Gropeni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro