Mergi la conţinutul principal

Ziua de după

N-am vrut să aflu nimic din toate astea din simplul motiv că, la prima oră a zilei de astăzi, rezultatul oficial al referendumului se va cunoaşte deja. Iar acesta va fi dat nu de raportul voturilor "da" contra "nu", ci de prezenţa la urme, o informaţie statistică pe care Biroul Electoral Central urma să o prezinte la ora 0.30.
Şi asta pentru că referendumul pentru demiterea preşedintelui nu s-a jucat pe ideea de pro şi contra, ci pe aceea de a merge sau nu la vot - aspect identic cu cel de la ultimul referendum organizat în România, cel din 2009, privind Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, când a existat, de asemenea, un prag de participare de 50% plus 1 şi când PSD şi PNL au boicotat scrutinul, îndemnând lumea să nu voteze, pentru ca rezultatul să nu fie validat (deziderat care nu s-a materializat).
De data asta, ideea boicotului, promovată de susţinătorii lui Băsescu, s-ar putea dovedi o capcană în care chiar aceştia să pice - e posibil să se fi întrunit oricum cvorumul, dar în lipsa taberei pro-Băsescu la vot, rezultatul scrutinului să fie catastrofal împotriva acestuia.
Dar azi asta devine deja mult mai puţin important. În această dimineaţă se ştie deja dacă avem din nou preşedinte plin sau în continuare unul interimar, dacă Băsescu se întoarce la Cotroceni iar Crin Antonescu pleacă de tot din politică, aşa cum anunţa, ori dacă vom avea alegeri prezidenţiale peste trei luni, iar Traian Băsescu pleacă să fie căpitan de navă.
Însă, cel mai important, ar trebui să se ştie când ne întoarcem la economia românească, lipsită tot mai mult de vlagă, la cursul leului tot mai firav, la seceta tot mai cumplită, la investitorii străini tot mai speriaţi, la producţia locală tot mai anemică, la puterea de cumpărare tot mai subţire, la problema câinilor comunitari, tot mai amânată, la autostrăzile tot mai aşteptate, la Schengenul tot mai îndepărtat şi la democraţia asta românească tot mai "originală". Nu de alta, dar cât timp există încă teama de repercusiuni legate de dreptul de a te prezenta sau nu la vot, aşa cum se întâmplă încă în România, înseamnă că suntem departe rău de normalitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro