Din start, planul pentru igienizarea oraşului se vrea a fi o idee ambiţioasă, răsărită ca un ghiocel printre mormanele de gunoaie ce ne-au invadat existenţa.
Şi, ca orice plan care a stat la dospit vreme îndelungată, se vrea a fi măreţ şi de-a dreptul îndrăzneţ, pentru că îţi trebuie, într-adevăr, curaj ca după un lung somn de frumuseţe, să pui la treabă toate serviciile din cadrul municipalităţii pentru a face ordine în propria ogradă.
Ca în povestea cu Frumoasa din Pădurea adormită, Primăria Municipiului Brăila se trezeşte brusc din somnul de un sfert de secol şi, privind la dezastrul ce a pus stăpânire pe întregul oraş, lansează SOS-uri către subordonaţii care au moţăit până acum pe fotoliile confortabile ale diverselor servicii din cadrul municipalităţii, dar şi către cetăţenii care vor îngroşa rândurile celor care vor merge la vot, dar nu ştiu încă unde să pună ştampila.
Dacă până acum banii municipalităţii se tot îngropau în plombări, asfaltări efectuate pe ploaie şi borduri, ducându-se astfel pe apa Sâmbetei sau fiind înghiţiţi de studii despre finalizarea lucrărilor de pe Dorobanţilor - pentru că strada respectivă nu poate fi numită bulevard! -, de data asta, "schimbarea la faţă" a oraşului se vrea a fi făcută la vedere.
Mai exact, se vorbeşte despre igienizarea spaţiilor verzi, plantări de flori şi copaci, reparaţia şi întreţinerea instalaţiilor din locurile de joacă, înlocuirea băncilor rupte, montarea de indicatoare rutiere, astuparea gropilor de pe străzi şi efectuarea marcajelor rutiere, ba chiar şi spălarea mecanică a principalelor artere de circulaţie, dacă vă vine să credeţi. Ei bine, asta e prea de tot, deja am intrat în SF-uri!
În plus, Primăria pune la dispoziţie material săditor pentru asociaţiile de proprietari care vor să îşi înfrumuseţeze spaţiile dintre blocuri şi multe alte gogoşi electorale, numai bune de prostit populaţia care a mai rămas prin bătrânul oraş.
Dar de ce nu a făcut până acum Primăria toate aceste demersuri? De ce a lăsat oraşul ăsta de izbelişte şi spaţiile respective în paragină? De ce nu sunt scoşi la muncă în folosul comunităţii cei care primesc ajutor social şi care, de fapt, sunt plecaţi să colinde ţări din Vestul Europei?
Sunt întrebări retorice, desigur, de parcă m-aş întreba de ce fac politicienii atâtea promisiuni în prag de alegeri şi de ce ne lăsăm prostiţi de fiecare dată...
Şi totuşi, în anii electorali, se mai schimbă câte ceva: se mai repară o bancă, se mai plantează un pom, locurile de joacă redevin ale copiilor, nu rămân doar haznale pentru câinii purtaţi în lesă sau loc de întâlnire pentru barbugii.
În anii electorali, edilii au planuri ambiţioase, încep curăţenia de primăvară şi igienizarea municipiului odată cu ploile lunii martie, iar Primăria emite comunicate cu numărul de arbori şi soiurile de trandafiri ce vor lua cu asalt oraşul. De câteva zile, cartierele par deja dezmorţite de parfumul copacilor înfloriţi peste noapte, printre blocurile gri se simte cum adie schimbarea când ploaia loveşte în valuri gropile din asfalt, iar noi visăm cu ochii deschişi.
Visăm o stare de normalitate, în care curăţenia de primăvară se face în fiecare an, nu doar în prag de alegeri, un oraş al salcâmilor în care să ne regăsim identitatea şi oameni care să sfinţească locul.
Visăm că Primăria nu a încurcat Duminica Floriilor cu Duminica Orbului, când a început marea păcăleală pentru români şi că politicienii nu ne mai prostesc din vorbe sau comunicate din care răsar trandafiri înfloriţi, doar ca să mergem şi anul ăsta la vot.
Şi, dacă tot visăm, iar municipalitatea ne tot promite marea transformare a oraşului până în Duminica Floriilor, eu vreau alegeri locale în fiecare an!
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.