Mergi la conţinutul principal

Vorba mare zboară, politicianul mic rămâne

Vorbe uitate, lozinci de faţadă, speranţe deşarte. De fapt, nu s-a schimbat mai nimic, politicienii n-au înţeles nimic, n-au învăţat nimic. Ţara e aceeaşi, oamenii sunt aceiaşi, politicienii sunt la locul lor. Cristian Popescu Piedone, de exemplu, cel care îşi anunţase retragerea din politică, s-a răzgândit. Va candida la Primăria Sectorului 4 al Capitalei, ca şi cum nimic nu s-a întâmplat. Ca şi cum a fost într-o vacanţă. Într-un concediu fără plată. Într-o perioadă sabatică, din care a înţeles că nu poate fără primărie şi nici primăria fără el. Că oamenii îl vor înapoi şi că nu-i poate dezamăgi. Îl imploră să se întoarcă şi va da curs rugăminţilor acestora.
Şi, la cum sunt oamenii şi ţara asta, cel mai probabil va ajunge din nou primar. Iar dacă va fi condamnat, eventual cu suspendare, în dosarul „Colectiv", va putea rămâne liniştit în funcţie. Legea - aia dată de ei, pentru ei - îi permite. Iar oamenii îl vor, altceva nici că mai contează.
Şi Vanghelie se gândeşte să candideze la Sectorul 5. Cu siguranţă, sute de alţi aleşi - mai mult sau mai puţin penali -, vor candida din nou, fără nicio jenă. Vor fi votaţi şi îşi vor păstra funcţiile. Şi va veni toamna şi, odată cu ea, alegerile parlamentare. Câţi dintre actualii parlamentari se vor regăsi pe liste? Probabil 80%-90%. Inclusiv penali, cu dosare, cu procese pe rol, cu condamnări. Crede cineva că Dragnea, de exemplu, dacă va fi condamnat definitiv tot cu suspendare, va avea vreo jenă să rămână în continuare în fruntea PSD şi membru al parlamentului? Mă îndoiesc că va avea vreo remuşcare.
Nu, politicienii n-au remuşcări. Au tupeu, au nesimţire, au neobrăzare, dar nu au remuşcări. De aceea s-au făcut politicieni, în definitiv. Ei mint, ţara îi votează şi totul este rezolvat.
Nu, schimbarea aia adevărată, profundă, fundamentală, aşteptată de 26 de ani, nu se va produce nici la următoarele alegeri locale şi nici la următorele alegeri generale, aşa cum nu s-a produs nici la ultimele alegeri prezidenţiale. Poate că electoratul nu poate sau nu ştie cum să opereze această schimbare. Sau poate că mai trebuie să treacă alţi vreo 26 de ani. Un lucru e însă sigur: politicienii nu vor să schimbe nimic. Mai ales pe ei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu