Nu cred să existe contract mai de Doamne ajută încheiat la Brăila în ultimii ani care să nu aibă în spate interesele directe ale unor indivizi şi care să nu ascundă maniere cel puţin discutabile de perfectare a documentelor. Fie că vorbim de licitaţii trucate, de caiete de sarcini realizate în aşa fel încât să se califice doar firmele agreate ori de anunţuri publicate în ziare inexistente, cele mai multe proiecte de infrastructură ori de dotare a instituţiilor publice derulate la Brăila au avut ca scop îmbuibarea unui grup restrâns de firme aflate în directă legătură cu burghezia roşie. Operaţiunile de deszăpezire, contractele ce urmăreau instalarea de centrale termice în şcoli, contractul ce viza instalarea luminiţelor de sărbători, marile proiecte de infrastructură, închirierea unor spaţii comerciale pentru terase ori restaurante, publicitatea stradală, concesionarea unor terenuri pentru spaţii comerciale, contractul Lapte - Corn şi multe altele, toate ascund în străfundurile lor, îngropate în documente şi mustind de semnături date pe colţurile unor mese de restaurant, legăturile primejdioase dintre aşa zisa politică şi aşa zisul mediu de afaceri.
"Nucleara" ce a explodat acum pe frontul politic din capitală şi care face victime în rândul tuturor partidelor - mă refer la cazul Microsoft - respectă acest model de cârdăşie întru secătuirea banului public. Scara la care s-au petrecut lucrurile este însă impresionantă. Dosarul "Microsoft" îi aduce sub lupa anchetatorilor pe miniştrii mai multor guverne, suspiciunile de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu ori instigare la abuz în serviciu fiind deja formulate la adresa parlamentarilor Ecaterinei Andronescu, Valerian Vreme şi Petru Şerban Mihăilescu, a europarlamentarului Dan Nica şi a foştilor miniştri Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Gabriel Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Mihai Tănăsescu. Se spune chiar că lista politicienilor implicaţi este şi mai lungă, fiind doar o chestiune de timp până ce al doilea lot de suspecţi va ajunge în atenţia opiniei publice. Eu cred că posibila prezenţă în această anchetă a FBI şi implicaţiile care transced spaţiul mioritic creează procurorilor DNA şi apoi judecătorilor şansa de a da un restart întregii societăţi româneşti, definitivarea acestui dosar putând fi egală cu o întreagă schimbare de garnitură în politica românească, ceea ce va duce, pe modelul jocului de domino, la schimbări profunde şi în teritoriu. Da, chiar şi în Brăila, aici unde şeful de trib se află în arest la domiciliu, iar o parte din contractele despre care vorbeam la început au ajuns în atenţia procurorilor.
Riscul este acela al coalizării transpartinice împotriva DNA, al unirii tuturor politicienilor aflaţi în colimatorul procurorilor într-un blat fără margini menit să îngenuncheze independenţa Justiţiei. Cred însă că, dincolo de presiunile externe, dincolo de profesionalismul magistraţilor, mai este şi responsabilitatea noastră, a oamenilor de rând, de a arăta că ne pasă. Că ne pasă de justiţie, de statul de drept, de valorile europene. Iar asta s-ar putea vedea în noiembrie.
PS - Să nu uităm că la Brăila în dispreţ faţă de lege şi faţă de alegători, indivizi precum Dan Păun ori Radu Silviu continuă să îşi încaseze indemnizaţiile, vânzându-şi conştiinţa pentru fotoliile de consilieri.